1. Home
  2. Sajmovi
  3. Kia stiže na Salon automobila u Čikagu s dva osvežena modela
Kia stiže na Salon automobila u Čikagu s dva osvežena modela
2

Kia stiže na Salon automobila u Čikagu s dva osvežena modela

131
2
Podelite sa prijateljima:

Kia je imala rekordnu godinu na američkom tržištu. Isporučeno je 604.674 vozila, zahvaljujući rastu prodaje modela kao što su Sportage i Telluride, a jedan od razloga uspeha leži u podatku da korejski gigant još uvek nije spreman da se povuče iz klase za koju konkurencija smatra da izumire. Pričamo o minivanovima, gde je model Carnival protekle godine prodao 33.173 primerka, kao i o limuzini srednje kategorije pod imenom K5 (nekadašnji model Optima) za koji se opredelilo 49.594 kupca.

Oba modela su osvežena za 2025. godinu i biće predstavljena na Salonu automobila u Čikagu, koji započinje ovog vikenda.


Carnival je stigao na američko tržište pre tek nešto više od godinu dana, pa je pomalo čudno da korejski gigant već sprema osveženje, a promene su uglavnom kozmetične prirode. Plan je takav da se ovaj minivan stilski približi popularnom krosoveru Telluride i da praktično bude ista verzija, ali samo sa klizećim vratima.

Prednji farovi se sada prostiru unutar same maske hladnjaka dok je zadnja svetlosna grupa širine celog vozila. Kia se potrudila mnogo više na račun enterijera i Carnival u određenim konfiguracijama puca od luksuza. Primera radi, 14,6-inčni monitori mogu biti deo opreme svakog sedišta, a deo drugog reda sedišta može da se opremi praktično kao fotelja zahvaljujući donjem delu koji se izvlači.

Poenta je bila da se svaki putnik oseća kao da je sva pažnja posvećena baš njemu, a sličnu strategiju smo ranije primetili kod nekih drugih predstavnika ove klase kao što su Chrysler Pacifica, Honda Odyssey i Toyota Sienna.

Kia će da ponudi dve mehaničke opcije. Većina Carnivala stiže s proverenim 3,5-litarskim benzincem sa šest cilindara koji razvija 287 konjskih snaga i maksimalnih 353 Nm obrtnog momenta, dok je menjač osmostepeni automatski.

Potpuno nova opcija je hibrid, a kombinuje 1,6-litarski turbobenzinac sa električnim agregatom za ukupno 242 konjske snage i maksimalnih 367 Nm obrtnog momenta. Menjač je u ovom slučaju šestostepeni automatski.

Slične promene stižu i na račun limuzine po imenu K5 i u ovom slučaju su svetlosne grupe veće i šire nego ikada ranije. To se posebno odnosi na zadnji deo vozila i mnogi će reći da K5 iz nekih uglova liči na razne modele Lexusa.

Kia je posvetila mnogo više pažnje enterijeru, a posebnu pažnju privlači paket opreme nazvan EX. U tom slučaju kupac dobija audio sistem Bose, kožna sedišta sa opcijom da se pomeraju na deset različitih načina, grejače u volanu i još mnogo toga.

Najveća promena kod K5-ice za 2025. godinu je ispod haube gde je 1,6-litarski turbobenzinac poslat u penziju. Amerikanci nikada nisu voleli takvu tehnologiju, pa se Kia nada da će novi 2,5-litarski atmosferac biti više po njihovom ukusu.

Razvija jedanaest „grla“ više (ukupno 191 konjsku snagu), doduše sa nešto slabijim obrtnim momentom (246 prema 264 Nm). Izuzetak je jedino paket opreme GT, gde K5 stiže sa 2,5-litarskim turbobenzincem sa 290 „konja“ i maksimalnih 422 Nm obrtnog momenta. Pogon na prednje točkove je standardan na svim konfiguracijama uz opcioni pogon na sva četiri točka, osim na spomenutom GT-u.

Osveženi Carnival i K5 stižu u izložbeno-prodajne salone na proleće.

AutoRepublika

(131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Dopada mi se mnogo Carnival, kao i cela ta klasa.

Kosta

Ovaj K5 izgleda brutalno!