1. Home
  2. Vesti
  3. Kupci klasičnih automobila imaju pravo na reklamaciju
Kupci klasičnih automobila imaju pravo na reklamaciju
6

Kupci klasičnih automobila imaju pravo na reklamaciju

244
6
Podelite sa prijateljima:

Automobil je bio star skoro 40 godina, u pitanju je Mercedes. Prešao je oko 150.000 kilometara, sa sistemom za klimatizaciju koji radi „savršeno“, kako je navedeno u onlajn oglasu privatnog prodavca 2021. godine. Jedan čovek je pomislio da je to dobra kupovina. Kupio je automobil – i dobra dva meseca kasnije otkrio da je klima neispravna.

On je pred regionalnim sudom u Limburgu od prodavca tražio da vrati polovinu troškova popravke, oko 1.750 evra. Bez uspeha. Sudije su tvrdile da sa tako starim automobilom uvek treba očekivati da će se nešto pokvariti – čak i ako je u pitanju kvalitetno i dobro održavano vozilo.

Savezni sud pravde (BGH) je sada poništio presudu. BGH je presudio da prodavac ne može isključiti garanciju ako je određena karakteristika, kao što je funkcionalan klima-uređaj, bila izričito ili prećutno dogovorena. Samo drugi mogući nedostaci mogu biti isključeni iz odgovornosti.

Prodavac je već napisao u oglasu za prodaju na mreži da klima radi. Sudije su svoju odluku opravdale jer ne potpada pod ugovoreno isključenje garancije. Činjenica da se radi o starom automobilu i da je klima komponenta podložna habanju nije bitna.

Pošto je BGH poništio presudu Regionalnog suda u Limburgu, sada se mora ponovo pregovarati.

AutoRepublika

(244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Tako bi i kod nas

BB

A hdje je bio taj kupac dva mjeseca da provjeri rad klime?
A gdje su prava prodavca koji je, može biti, stvarno prodao ispravnu klimu a onda se pokvarila?

Neko kvazi pravo ometa svijet u razvoju…

Balkanboj

Burazer davno, pre jedno 15 godina, kupio polovni automobil iz uvoza, jesen.
Na proleće otkrio da ne radi klima, ne hladi. Majstor konstatovao kako i ne može raditi jer nema kondenzatora (hladnjak klime – stručni opis).
Uvoznik je pristao da plati popravku (nabavku dela, montažu i punjenje klime) jer ni oni nisu primetili da su takav automobil uzeli i prodali.
Beograd.

Matori

I ja sam imao slučaj da klima prestane da radi nakon tehničkog pregleda za tek kupljeno polovno vozilo i prodavac je to rešio o svom trošku.

'79 DeVille

Kakva je ovo budalastina!!!
Ja sam puno brodova i automobile kupio i prodao. Kao prodavac uvek insistiram da u ugovoru (na priznanici) stoji ‘as-is, where is’, odnosno kao sto je vidjeno i na ovom mestu. Kupac moze da se zali kome god hoce, ali nema pravnog osnova za tuzbu.

MRN

Pa, zato što si polovnu stvar „prodao u vidjenom stanju“, čime si isključio svoju odgovornost za nedostatke koji bi se kasnije pojavili u granicama roka u kome se inače odgovara (a kod nas je to po zakonu načelno rok od 6 meseci, ako nije ugovoreno šta drugo). Tako je i kod nas. „Vidjeno stanje“ lišava prodavca zakonske odgovrnosti za nedostatke kada prodaje polovno vozilo. Gadno je (za prodavca pravno opasno) kada kao prodavac polovne stvari kaže/tvrdi kupcu da ono što prodaje ima neko svojstvo, da je u nekom stanju ( npr. „sve ispravno“ ). Sem toga, čak i kada se… Pročitaj više »