1. Home
  2. Prezentacije
  3. Alfisti i ostali pošteni svete, radujte se! Evo Tonalea!
Alfisti i ostali pošteni svete, radujte se! Evo Tonalea!
94

Alfisti i ostali pošteni svete, radujte se! Evo Tonalea!

3.37K
94
Podelite sa prijateljima:

Alfa Romeo nas nažalost ne časti premijerama prečesto, ali kada se to desi, uvek nam sleduje radost. Čekasmo skoro šest godina da nakon krosovera Stelvija vidimo sledeću prinovu u gami, a to je dugo najavljivani SUV Tonale. Istini za volju, koncept ovog vozila smo videli još 2019. godine, a od tog trenutka je odlagana više puta najavljivana svečanost povodom debija.

Prvo je bila priča da nova uprava jednako novog Stellantisa želi da doradi novitet kako bi performanse bile bolje, a onda je početak proizvodnje poremetila i kriza u snabdevanju elektronskim komponentama.

Sve poteškoće sada ostaju iza razvojnog tima i pred nama je konačno verzija masovno proizvedenog Tonalea. Već od imenovanja vozila je ispoštovan princip po kom nove Alfe imena dobijaju po nazivima alpskih planinskih vrhova. Da paralela bude još izraženija, pobrinuo se kum noviteta koji je inspiraciju za ime Tonale pronašao u blizini geografske lokacije zvane Stelvio.

Ono što posebno raduje iskrene zaljubljenike u automobile jeste činjenica vidljiva na prvi pogled, a tiče se toga da je serijska verzija zadržala stil konceptnog vozila, barem u najvećoj meri. Ipak, neke promene su bile nužne pa su tako prepusti na vozilu bili veći.

Specifično namršetna svetlosna signalizacija na nosu Tonalea koju čine tri celine, svetlosne linije, predstavlja svojevrsni omaž sportskim automobilima iz iste kuće s oznakama SZ i Brera, dok su felne prečnika 20 inča, stilizovane kao brojčanih starovremenskih analognih telefona, izmišljeni još šezdesetih godina, iako će ih dobiti samo vrhunske verzije.

U asortimanu Alea Romeo novi SUV će zapravo zameniti kompakt u formi heča s imenom Giulietta. Zanimljivo je da su poslednji primerci iz izložbeno-prodajnih salona isporučeni kupcima tek tokom prethodnih nedelja, iako je sama proizvodnja istog obustavljena još 2020. godine.

Kako bilo, Tonale postaje najpristupačniji i najmasovniji model slavne italijanske marke. Nastupiće u istoj ligi kao i Audi Q3, BMW X1 ili pak Volvo XC40, što se vidi i iz gabarita apeninskog pulena: dužina – 4.528 milimetara, širina – 1.835 mm i visina 1.604 mm.

Novajlija je utemeljn na platformi Fiata koju zovu  „mala široka“ (Small Wide). To znači da je motor postavljen poprečno i da su pogonski točkovi ispred vozača. Na taj način gledano, novi Tonale postaje najbliži rođak krosovera iz iste (da ne kažemo kuće) zgrade, a koji se zove Jeep Compass. Čak im je i međuosovinski razmak skoro identičan.

Sistem oslanjanja noviteta može biti samo na spiralnim oprugama (Mekferson), uz amortizere marke Koni sa zavisnom amplitudom u standardnom paketu, dok se adaptivni amortizeri doplaćuju. Prečnik naplataka se kreće u rasponu od 17 do 20 inča.

Konstruktori tvrde da Tonale poseduje najdirektniji sistem upravljanja u klasi, a to su tvrdili i za Stelvio, i nisu pogrešili kako smo se i sami uverili u testu nazvanom „Proklete predrasude“. Kako bilo, prenosni odnos kod upravljačkog mehanizma iznosi 13,6:1.

Kočni sistem Tonalea je nov i funkcioniše putem ožičenja, dok prednje kočnice, uz četvoroklipne čeljusti, a koje potpisuje čuveni Brembo mogu da se dobiju uz doplatu.

Kako rekosmo za spoljašnost vozila, tako možemo i da potvrdimo i da viđeno u kabini ne odudara od rešenja prikazanih na konceptu pre neke tri godine. Brendu svojstvena udubljenja pred očima vozača jesu dom za virtuelnu instrumentaciju dijagonale 12,3 inča, ali u režimu Heritage (nasleđe), na ekranima se mogu videti simulacije analognih pokazivača. Pored ovog režima prikaza, dostupne su i postavke Evolved i Relax.

Dugme za pokretanje „ljute mašine“ je po tradiciji smešteno na volanu, dok je rotacioni selektor sistema DNA, koji je inače odgovoran za kontrolisanje ppostavki elektronski kontrolisanih režima vožnje, nalazi se na centralnoj konzoli, odnosno onom njenom segmentu s izrazitim nagibom.

Multimedijalni sistem, s ekranom dijagonale 10,25 inča poseduje mogućnost bežičnog osvežavanja softvera, što je opcija koja je u modi „ovih dana“.

Široka paleta pogonskih sklopova je pripremljena za kandidate za kupovinu Tonalea, iako niti jedna ne inkorporira ručni menjač. Najprostija verzija računa na turbodizel zapremine 1,6 litara i 130 konjskih snaga. U paru je sa šestostepenom robotizovanom transmisijom s dvostrukom spojnicom, dok se sila šalje samo na prednje točkove. Izvesno je da će tako koncipirane Alfe biti u ponudi samo u Evropi.

Što se tiče ponude hibrida, oni će definitivno biti rasprostranjeniji. Biće prvi u istoriji brenda, ali tehnički unificirani s nedavno predstavljenim modelima s indeksom Jeep e-Hybrid.

Ispod haube hibridne verzije će se skrivati novi 1,5-litarski turbobenzinski četvorocilindraš koji pripada porodici modularnih malih agregata GSE (Global Small Engine). On funkcioniše pod Milerovim ciklusom koji karakteriše mala potrošnja goriva.

Sistem direktnog ubrizgavanja goriva radi pod pritiskom od 350 bara, dok je kompresioni odnos na nivou racio broja 12,5:1. Sistem anlaser-alternator računa na kaiš. Inicijalna verzija razvija 130 konjskih snaga ali je dostupan i potentniji varijatet, kada Tonale nudi 160 „grla“. Da bi se to postiglo, instaliran je složeniji turbo punjač sa promenljivom geometrijom.

Hibridni pogonski sklop Alfe Romeo Tonalea

Hibridne verzije Tonalea poseduju sedmostepeni automatski (robotizovani) menjač s dvostrukom spojnicom i ugrađenim električnim motorom unutar istog (48V). Taj motor dodaje 20 konjskih snaga i 55 Nm obrtnog momenta. Najkorisniji je prilikom polaska i vožnje malom brzinom, pa tokom parkiranja ili gradske vožnje u uslovima „pođi-stani“, Tonale može ići pogonjen samo strujom. Prilikom ubrzanja, istog trenutka se pokreće SUS motor.

Nema informacija o trakcionoj bateriji. Kao i dizel verzija, tako i bibridi nude samo prednji pogon s elektronski kontrolisanim zaključavanjem diferencijala.

Alfa Romeo Tonale je pripreman za američko tržište i tamo će ići s dvolitarskim turbomotorom koji isporučuje 256 konjskih snaga. Ta verzija nudi devetostepni automataski menjač ZF-a i sistem prenosa snage Q4 (na sva četiri točka), s tim da je spojnica na zadnjoj osovini.

Ovde valja naglasiti da Compass nema ništa slično u paleti, ali model s iste platforme, Jeep Grand Commander računa na isto tehnološko rešenje.

Vrhunski pozicioniran sada predstavljeni SUV pripada segmentu plug-in hibrida ( PHEV), i kao takav deli tehnologiju s modelom Jeep Compass 4xe. Prednje točkove pokreće benzinski četvorocilindarski turbo motor 1.3 MultiAir (iz iste, gore pomenute serije GSE) koji je uparen s klasičnim šestostepenim automatikom. Zadnje točkove „radi“ zaseban, 122 „konja“ moćni elektromotor, dok kompanija ovaj sistem prenosa snage takođe oslovljava istorijskim indeksom Q4.

Kada je u zenitu, ovaj pogonski sklop isporučuje zbirnih 275 konjskih snaga.

Trakciona baterija je locirana u centralnom tunelu i delom ispod zadnje klupe. Ukupan kapacitet pakovanja je 15,5 kWh spram 11,4 kWh koje nudi Jeep. Navedeno je da će takav hibrid biti u stanju da se kreće isključivo korišćenjem električnog pogona, a to ujedno znači da će u tom režimu pogonski točkovi biti zadnji. Najveća autonomija u bešumnom režimu iznosi 60 kilometara u kombinovanom ciklusu, dok se baterija može dopuniti sa spoljnog priključka za 2,5 časova.

Hibrid s integralnim pogonom ubrzava od nule do 100 km/h za 6,2 sekunde.

Krosover Alfa Romeo Tonale će biti ponuđen kupcima sa samo dva trima. Njihova imena su pak istorijska: Super and Ti (Turismo internazionale), a dodatno će biti ponuđena i dva paketa opreme s ne manje poznatim nazivima: Sprint i Veloce. Verzije se među sobom neće razlikovati samo po stepnu opremljenosti već i po tematski opredeljenom dekoru.

Među brojnim stavkama s liste opcionala se ističu laserski farovi, autopilot drugog nivoa, što znači da je uključen adaptivni tempomat i funkcija održavanja pravca unutar iste saobraćajne trake. Ostali sistemi elektronske asistencije su takođe dostupni, a tu je ventilacija prednjih sedišta, autonomno parkiranje, ali ne zapazismo nigde, čak ni na fotografijama, da je dostupan stakleni panoramski krovni otvor.

Tonale će silaziti s proizvodnih traka fabrike izgrađene u italijanskoj fabrici Pomiljano (Pomigliano d’Arco), gde su mnogi modeli marke Alfa Romeo već bili sklapani. Međutim, od 2011. godine na ovamo, to je mesto gde se montiraju jedino nove Fiatove Pande.

Prodaja na Starom kontinentu započinje sledeće jeseni dok će se Tonale u Americi pojaviti tek početkom 2023. godine. Zanimljivo je da Alfe Romeo nema na ruskom tržištu još od 2016. godine, a nema naznaka ni o vraćanju u tamošnje izloge.

AutoRepublika

(3374)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

94 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Dal da kvarim premijeru😁.

Nik900

Na slikama sve izgleda top, kakav li je uzivo .nadam se uspehu alfe

Renault Terminator

Izgled je vrhunski,bar meni.
Ali ovo „instaliran je složeniji turbo punjač sa promenljivom geometrijom“ ima da bude horor kakav samo Alfa može do priredi,nešto poput čuvenog i nama omražejoh plivajućeg zamajca,dpf,erg…

Matija

Bez brige, Terminatore! Turbo punjaci sa promenljivom geometrijom turbine, tacnije sa kompjuterski kontrolisanim uglom lopatica turbine, su visi stupanj tehnologije i u masovnoj su upotrebi kod svih motora koji pretenduju da budu sportski, tj. da izvuku sto vise snage i obrtnog momenta iz zapremine motora. Ovaj podatak je veliki plus za Alfu. Naravno, to kosta.

himera

Stelvio lepsi i elegantniji.

Matija

Meni je Stelvio samo glomazniji. Mnogi detalji na njemu su sasvim bez karaktera, kao kod Giulie. Nadajmo se da ce Alfini dizajneri nauciti lekciju i da ce sledeca generacija Stelvia biti mnogo atraktivnija!

Balkanboj

Iskreno, sviđa mi se. Kabina je baš dobra, sportska. Dizajn je kao neka fuzija Stelvia i starog SZ-a, i na neki čudno dobar način. Jedino6su mi ručice za menjanje brzina na volanu Kičerica, malo bespotrebno i preterano.

Konačno imam neki izbor za drugi automobil, a možda i prvi.

Iznogud Časni

Imaš li para ? 🙂

Balkanboj

Para ima, nego mi se ne bacaju na trenutnu ponudu 😉

hasaN

On je brate carinik na aerodromu u Tivtu, nože da ti prošvercuje Kim Kardašijan bez pasoša 🙂

BB

Ako dupe ne zapne kroz detektor…

Matija

Ako i zapne! Imaju rentgen pa mozes da uzivas!

Balkanboj

Plane whisperer 😉, nemoj carinu pomisliće ljudi da stvarno imam para.

hasaN

Još ako Dritan čita AR 🙂

Iznogud Časni

a jes, jes, tako smo uvozili kukuruze i adblue pumpe, preko njega. A neka, samo mi ne rece sta ima sa onom crnkom?

Iznogud Časni

nemoj mi rucice, to je najbolji dio, bas kakve treba da budu!! mene rucica mjenjaca bode u oci, a i kakav je ovo sad 6 speed automatic, ima li kakvih detalja, to nesto novo? Znaci, vanjski dizajn 6 od 10, unutrasnji 9.5/10 zbog rucice mjenjaca. Za ostalo ne znam…bumo vidjeli.

Balkanboj

Evo sam malo pretraživao internet.
Pa kaže, ova Alfa je na platformi FCA small wide lwb, kratko rečeno Jeep Compass. E sad, taj Compass ima iste ove motore, sa strujom i bez, kao i nova Alfa. A menjač automatik sa 6 brzina je FCA, isto iz kuće (FPT C365 DDCT). Ima i neki Aisin sa 6 brzina.
Mada, najbolje zvuči 2.0 turbo benzina sa ZF9HP, 9 brzina kog nažalost EU neće gledati.

Hercegovac

Ne slazem se, dajem vecu ocjenu za vanjski dizajn, bar 8 :).

BB

Phiii koliko je alfi bilo s prednjim pogonom, Alfa Sud, 33, MiTo, 145, 146, 147, 155, 164, 156, 159, Giulietta, a ovaj Tonale imani u 4×4 verziji koji vozi i samo na zadnji pogon…. A da malo puno ne stavljamo nelogičnih zahtjeva pred Alfu? Znači prirodno je kada Mercedes iskopira Kangoo i napravi Citan, kada uzme Reanault motor u sijaset svojih modela (i dizel i benzinac, možete ih naći i u Dačijini u Mercu), prirodno je kada VW ima masu mehanike istu u raznim svojim brendovima, kada Suzuki „prepakuje“ RAV 4, Mazda Yarisa, BMW i Mercedes odavno imaju modele sa… Pročitaj više »

Balkanboj

Ljubitelji Alfe mogu još jedino BMW-a da voze.
Uh, zaboravio sam onog IsNoGood-a, on ima Merca, baksuz.

Iznogud Časni

Pravi pravcati baksuz! 😇Jes, Musa vozi bmw, rus pametan pa ga spaljuje,14 l nizbrdo.

hasaN

Ti beše kupio Octaviu nedavno?

BB

Ali Alfa u najnovijoj istoriji ima zadnji pogon, ali to niko od ljubitelja ne koristi 😉, nego čak vozi Mercedes sa prednjim pogonom 🙄.
Ja sam nekad dijelio auta na on prava sa zadnjim pogonom i konferenciju sa prednjim. I bio ponosan što Lada pripada ovoj prvoj grupi 😉😂

Iznogud Časni

eee, pa ne pika se sta se danas vozi, neg sta se nekad vozilo.

Hercegovac

Slazem se. Ko se navikne na Alfu trazi nesto tako povozito pa razmislja o BMW-u. Nikako mi nije jasno kako na kraju zavrsi na Mercedesu. Vjerovatno zbog uvjerenja da je BMW kvarljiviji od trokrake zvijezde, pa se onda kupi ljubimac iz Stutgarta.

Iznogud Časni

Uf, ti mali, ufaticu ja tebe,mali…
Mi bi htjeli: kukuruznu stanicu. Begaj tamo i cackaj u miru tu adblue pumpu i kruni kukuruz, šta si stao zamajavat pošten svijet.
Ovaj, čudnovati kljunaš mi ne leži zbog ovih svjetala, izgleda kao da je zubat. Nije skladan, neki renderi za novu djuliju su puno ljepši pa je šteta što u AR opet sjebase, dočim je unutrašnjost za 5 (na prvu). Ima još i dizel, lijepo a dje su cijene?

Matija

Jeste, bilo ih je! Sve te Alfe su bile posledica komercijalizacije produkta, pokusaj da se zlatna etiketa Alfe okaci na obicnu konfekciju! Ti menadzeri su Alfu zivu zakopali! Na zalost, Tonale pokazuje da i ovi novi naginju tom trulom receptu!

Balkanboj

I ja dam bio skeptičan za Alfu i fwd, ali sam razuveren.

Iznogud Časni

Tako tako

Rikošet

Done evo ti bombone 🙂

Specijalno za tebe jedna muzička

https://www.youtube.com/watch?v=kbeLsKOkS8I

Mislio sam da će biti manjeg formata, a on 4,5 metara kao aktuelni Tiguan…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Iznogud Časni

Ljubi deda 😇😘

J4ZZ34

Za Dona je više „Što te nema“ 🙂

moron

Prelepa

BB

Jedva čekam da Iznogud ode do nekog komšije koji ima salon pa da nam prenese utiske nove Alfe 😉, može i najjeftinijeg…

Iznogud Časni

Je, valja meni u Dortmund ili u dizelselo…daleko te komšije. Kad ovo smeće dolazi u salone?!🤪

BB

A hoće li sad, u duhu modernih shvatanja to dizelselo preimenovati u dildoselo? 😜

Iznogud Časni

joj, samo mi jos i to treba pa da mi glavni grad preimenuje zelena posast. Ko njih placa uostalom?

BB

Nije pitanje ko ih plaća, plaćaš ih ti i tebi slični, pravo pitanje je ko njima upravlja…

YugoFlorida

Konačno nova Alfa! Zaista lepo izgleda, doduše malo mi izgled kvari po meni prekratko međuosovinsko rastojanje. Ali, i to je da se oprosti, jer novu Alfu nismo videli od 2015. Nadam se da će biti puno novih Alfi u budućnosti, ali daj Bože bez dildoa.

M M

Alfa na slikama obično izgleda prelepo…. Prezentacije, fotke uvek vrh!
A u realnom životu, cirkus i lom….
Danas ispred mene spade s jedne Alfe komplet točak s glavčinom. Zamal ne napravi belaj

moron

Mogao ti je oštetiti čkodu 😀

M M

Zamal nije razbio pandursku Čkodu sa radarom

Iznogud Časni

Ne bi bila škoda 🤪

da11

Ima nesto neobicno zanimljivo u ovom suvu.
+ Za tipke za klimu, mada bi bolje bilo da su krugovi za temperaturu.

Matija

Ovde je zavrsni deo mog komentara za Alfu Tonale koji sam napisao povodom prvog izvestaja od 31.01.2022: „Rezultat: pravi ljubitelji Alfe bice razocarani zbog konfekcijske tehnike. Drugi deo publike, kome je svejedno da li je to Alfa, Dacia ili FIAT, dobice estetski atraktivan i jefin auto. Treba imati u vidu da je ovaj deo publike mnogo, mnogo veci od onog prvog! Prema tome, moze se zakljuciti da ce Tonale ostvariti solidan komercijalni uspeh – to je ono sto je Alfi hitno preko potrebno. S druge strane, Tonale ce negativno uticati na imidz Alfe – to je ono sto Alfi dugorocno… Pročitaj više »

BB

Pa rijetko koja marka prati filozofiju 60-tih. A ako bi Alfa računala na postojeće kupce Alfe onda bi to bila katastrofa. Dakle, traži nove…Vidiš da i ljubitelji Alfe praktikuju platonsku ljubav prema Alfi a fizičku prema Mercedesu…

Matija

Ovo si dobro rekao: „ljubitelji Alfe praktikuju platonsku ljubav prema Alfi a fizičku prema Mercedesu…“ Ova tvoja misao mogla bi i ovako da se definise: sanjam Merilin Monro, Djinu Lolobridjidu i Sofiju Loren a moram da zivim sa ovim stvorenjima napumpanim botoksom i silikonima! (:-) Realno receno, Alfa je u poslednjih 30-tak godina izgubila mnogo kupaca upravo zbog nepostovanja svoje tradicije i karaktera! Tradicija i karakter – to je ono sto moze da vrati stare kupce i osvoji nove. Da se razumemo – „tradicija“ ne znaci konzervisati nesto i zamrznuti ga za sva vremena. Na protiv, tradicija Alfe je razvoj,… Pročitaj više »

Iznogud Časni

da je bar botoks i silikon, to je masna, debela, ruzna svapska seljanka…kojoj ni Glumicic ne pomaze!

BB

Giulia bi trebala biti ta Alfina tradicija, pravi auto i prava Alfa, pa gdje je prodaja?

Matija

Dizajn Giulie je cist promasaj.

TheStig

Haha ko je to rekao?Pa svima se dopadala. Cijeli yt je brujao o tome kako je prelijepa kad je izašla i kako je osvježenje uz sterilne i neinovativne Njemce.

BB

Neko je ukrao nick…

TheStig

I ja sam to pomislio u zadnje vrijeme kad čitam tvoje komentare?😆

Matija

Ko su to svi kojima se Giulia toliko dopada? Srbija? Balkan? Razvoj motornih vozila pratim na svetskom nivou. Kada se Giulia pojavila, u svim strucnim medijima masovno je izrazeno razocaranje – ne zbog tehnike vec bas zbog dizajna. Opsti zakljucak je bio: „Alfa je propustila sansu da svoj povratak obelezi senzacijom!“

garbage

Meni je supruga zaprijetila _ Nema sanse da kupis Giuliu ! Pitam zašto ? Kaze svi komadi ce te gledati. Danas vozim Passata 🙂

Iznogud Časni

Pa PU car 🙂

Hercegovac

Ima istine u tome….ja sam godinama vozio Alfu 146 benzin, pa posle nje Mercedes C klasu. Sada bih se opet vratio na MB, ali vucem malo i ka BMW 3 zato sto ne mogu da zaboravim Alfinu dinamiku i zabavu u voznji, a Djulija i polovna jos skupa.

hasaN

Meni Alfa iz profila izgleda kao buhtla, zapravo kao da je broj i po podgojena, a točkovi kao da su sa Fabije Business Ambition tj 14ice. Čak i ovi od 20 inča deluju malecko i kao da će da se Tonale prevrne preko njih

Ove što luduju unapred za vozačkim karakteristikama ovog debeljka, samo da Vas podsetim da je rađen na bazi šifonjera iz Jeepa. No hard feelings Mr Isnogood 🙂

Iznogud Časni

Hehe, ljubi deda. Ma jok, ni meni ne leži. Ravnodušan sam. Kad se sjetim koliko smo ovdje iščekivali djuliju pa čekali prezentaciju, ovo nisam ni doživio, totalna ravnodušnost. Za razliku od mercedesa, znaju napraviti otvore za zrak da na njih možeš okačiti miris, telefon, dna izdvojen, brisači rade svoj posao..ma sve, sam nema grijanje prednje sajbe. ma nisam Ovo čak ni pogledao kak se spada da bih počeo da pljujem 😇 al ovdje ne pljujem iz mržnje kao u slučaju Dacije ili mercedesa, ovdje iz ljubavi i žalosti šta papci sjebasse. I sad se sjetim lažljivih francuza kad kažu dildo… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Bočni pogled je ….iz kojeg horora?možda iz „kako sam 147ici stavio „štikle“. Koji je slijepac ovo odobrio, sunce mu kalajisano? Opet sjebase izgled. Pljuc. Da mi je se dočepati dizajnera, letjelo bi perje.

BB

Opet? Hoćeš reći da Giulia i Stelvio lošeg izgleda?

TheStig

Vidiš da je postao čangrizav. Ništa mu ne valja. Pravi štrumf Mrgud 😁

BB

A ja se taman mislim što ne mijenja nick, dugo mu je već ovaj. Mrgud 👍, mrzim štrumpf dilde 😜😂

Iznogud Časni

ajde, uhvate vas dvojicu tamo na daciji, niste ispunili zadatak paljevine…cccc….

Iznogud Časni

Nego kako? usrali su farove, to govorim jos od 2016. Ima na netu par namrgodjenih rendera, jako dobro izgledaju, steta sto djulija i burazer na stiklama ne izgledaju tako, farove nikako ne mogu da progutam, puno je to lose napravljeno. Jedan audi izgleda smrknuto zahvaljujuci prije svega dizajnu dnevnih svjetala, a alfa buljooko, blago…pljuc.

BB

Sad će da ugrade farove sa C3 😉🤣

J4ZZ3R

Sa c3 onu plastiku za pragove 🙂 i to obavezno iz dva dela sa preklapanjem, bez fiksiranja, tradicije radi 🙂

Iznogud Časni

c4 dobijes gratis (da eksplodira) 🙂

TheStig

Cek koje farove?Pa prednji su nesumnjivo Alfa. Ne vidim nista sporno?Zadnji su mi gori. I malo su mi cheap as chips ovi cajgeri unutra kako su dizajnirani.

Iznogud Časni

pa dje su farovi, sunce ti kalajisano? nema ih sto…meni su ruzni…

TheStig

Ti bi autobuske farove izgleda 😆 Trazicemo za tebe peticiju da se napravi Tonale Iznogud edition sa farovima kako Bog zapovjeda 🤣

Iznogud Časni

to bi bilo odlicno , fantasticna serija i odlicno ime za izdanje!…samo ne tonale nego djulija.
Citaju li ovo ljudi iz AR-a? Iznogud edition! bravo!

Iznogud Časni

Font cajgera nevalja, ko od Škode ( tam je baš baš gadan), ne razumijem zašto nije paste od djulije đe odlično izgleda i ušteda u vidu dijeljenja komponenti.

BB

To uzmeš nekog hakera da ti doradi

Iznogud Časni

Kupim djuliju

BB

Kad? 🤓

Iznogud Časni

Ak mi ostane koji dinar i kad mi sud dozvoli

TheStig

Ma izgledaju mi cajgeri miks nekih sa motora i onih iz bmw kad ne doplatis za digitalne pa ti daju digitalne za sirotinju (analogne koji izgledaju ko digitalni). Alfa je vazda imala dobre cajgere. Ovo mi je bas promašaj.

Iznogud Časni

pozitivna stvar sto nema nista francusko…al je dildoisan. Dobro, ostao mu je dizel,a kako god, lipa pisma palit ce ferale!

BB

Ako ima dildo, to ne možemo shvatiti kao manu dok god ima i dizel. Pa kupiš šta ti srcu drago… Što će reći da bi trebalo imati pravo izbora…

Iznogud Časni

Nemore bit dobar i bit dildo, da si pita , to isključuje jedno drugog. Ili si dobar ili si – toyota.
Danas nešto kontam hajd uzmi polovnog dildu pa za koji mjesec silom prilika pljuni za bateriju par hiljadarki….sad će se dežurni majstori dildaši nakačit na ovo ki pijavica za čo’jka, druga i starješinu.
Abam ti, al sam živčan jer oni mladi izgubiše od (što bi reko Edin Mujčin) ‘tleko Madrida…abam ti Ljubičića, odmah Papka u Sloveniju,što dalje od ajduka. Koštao nas je 12 bodova i prolaska dalje u LP.😡🤬

BB

Pa dildo mora zbog propisa, ali ti kupi onog dizela i mirna Bosna…

Laki

Ima ovde dobrih stvari ali pravi Alfin „Spirit“ nisu probudili dovoljno nažalost!

DUDE

I sad, mozes misliti da radniku koji sklapa Fiat Pandu das da sklapa Tonale…
Ovi veliki tockovi lepo izgledaju, bas me zivo interesuje kako izgleda u klot-osnovnom paketu na 17-cama.

Lufe

Pa dobro, svako auto izgleda masu losije u klot opremi… Uzmimo za primjer bilo kojeg Audija, Mercedesa, BMW-a i realno kad su klot ne izgledaju nista bolje od neke Skode taxi

BB

Meni su baš ogavno „tvrdi“ u oku. Mislim da će 17 mnogo bolje da stoji, bar što se đene tiče

Iznogud Časni

clanak o alfi ima 2 do 3 puta vise komentara od Sekijevih tekstova. Seki, rekoh ti ja, penzija majka i pravac Turska. A nece da slusa, jes trvdoglav…kad unuci dodju onda ces me spominjati…kud nisam onog cangrizavog poslusao :D:D:D

Luka

Alfa 159!Najlepši auto!Tonale,pogotovo sa boka,liči na povišenu Alfu 147 restajling .Ali…dok ne vidim uživo,srećan sam što su uopšte izbacili nešto novo.

Iznogud Časni

Tako je! Pa i ja napisah da je isti 147

Rikošet

https://www.netcarshow.com/alfa_romeo/2003-kamal_concept/

Imali su koncept SUV modela baš na Alfi 147 još 2003. godine…

Iznogud Časni

Znam, znam.