1. Home
  2. Prezentacije
  3. Premijera: Hyundai Ioniq 5 (GALERIJA)
Premijera: Hyundai Ioniq 5 (GALERIJA)
12

Premijera: Hyundai Ioniq 5 (GALERIJA)

1.72K
12
Podelite sa prijateljima:

Novi EV model južnokorejske marke u prvi plan stavlja jedinstven izgled, kao i vrlo prostranu kabinu. 

Ioniq 5 svog spiritualnog prethodnika ima u modelu 45 Concept koji je prvi put predstavljen javnosti na Salonu automobila u Frankfurtu 2019. godine. Od ovog koncepta se nije radikalno odstupilo kada je reč o izgledu automobila, jer je zadržan futuristički stil sa daškom retro „začina“.

Ovo je prvi model Hyundaijeve Ioniq familije modela, koji će svi biti električna vozila. Ujedno Ioniq 5 je i prvenac na platformi E-GMP koju je razvio ovaj proizvođač. Reč je o modularnoj arhitekturi za električne automobile koja bi trebalo da odigra glavnu ulogu u EV ofanzivi koju planiraju Korejci.

Dizajn je pomalo minimalistički i dominiraju „čiste“ i ravne površine. Napred i pozadi uočljive nesvakidašnje svetlosne grupacije. Iz praktičnih razloga, Hyundai je postavio priključke za punjenje baterije na oba boka vozila. Kvake su „sakrivene“, odnosno izlaze iz svog kućišta kada se automobil otključa.

Umesto klasičnih retrovizora biće postavljene kamere, no ovakvo rešenje nije legalno u svim zemljama sveta, te je korejska marka na predstavljanju prikazala i varijantu sa tradicionalnim bočnim ogledalima. Točkovi su od 20 cola i posebno su prilagođeni radi što bolje aerodinamičnosti celog vozila.

Ovaj EV dugačak je 4.635 mm, sa ogromnim međuosovinskim rastojanjem od čak 3.000 mm! Širok je 1.890 mm i visok 1.605 mm. Hyundai navodi da veliki razmak između osovina nudi izuzetno prostranu kabinu, na nivou vozila iz viših klasa.

Hyundai se posebno potrudio u unutrašnjosti. Ravan pod omogućio je nekoliko prednosti, pre svega mnogo prostora na zadnjoj klupi, ali je primenjeno jedno interesantno rešenje. Naime, centralna konzola nije fiksna, već se može pomerati napred-nazad, sa hodom od ukupno 140 mm. Tako da u slučaju da vozač mora izaći iz automobila na suvozačeva vrata, tako nešto više nije nikakav poduhvat, već lagan zahvat.

Što se tiče prtljažnika, zapremina je 531 l, i može se uvećati sve do 1.600 litara kada se preklope zadnja sedišta. Kao što je to slučaj kod brojnih EV modela, ispod haube se takođe nalazi mali prtljažni prostor. U zavisnosti od verzije zapremina varira. Kod RWD izdanja ovde je zapremina 57 l, dok kod varijante sa pogonom na sve točkove ona iznosi svega 24 l.

Ispred vozača se nalaze dva velika ekrana od 12 inča. Jedan od njih tumači ulogu instrumentalne table, dok drugi služi za kontrolu informativno-zabavnog sistema. Ne možemo da ne primetimo da je postavka vrlo slična onoj koju Mercedes koristi već neko vreme.

Korejci su se rešili i na jedan nesvakidašnji, ali sasvim logičan korak. Krov vozila može da skladišti solarne ploče koje pomažu u dopunjavanju baterija automobila. Kada smo već kod baterija, biće dostupne dve verzije: od 58 kWh i 72,6 kWh.

Varijanta sa manjom baterijom koristi jedan elektromotor koji pokreće zadnje točkove i isporučuje 168 ks i 350 Nm. Ovakav Ioniq 5 je u stanju da obavi sprint do „stotke“ za 8,5 s, dok maksimalna brzina iznosi 185 km/h i ista je za sve verzije. Ioniq 5 sa baterijom od 58 kWh moguće je dobiti u AWD izdanju sa dva elektromotora. Tada stižu i znatno bolje performanse, vozač raspolaže sa 302 ks i 605 Nm, a juriš do 100 km/h završava se za 6,1 s.

Ioniq 4 takođe ima RWD i AWD opciju sa većom baterijom. U tom slučaju model sa pogonom na zadnje točkove može računati na 215 ks i 350 Nm, i iz mesta do 100 km/h stiže za 7,4 s. Najsnažnija varijanta ima pogon na sve točkove, i dostavlja 225 kW i 605 Nm, što joj omogućuje da sprint do „stotke“ obavi za svega 5,2 s.

Hyundai nije saopštio sve podatke o autonomiji kretanja. Ono što je potvrđeno, to je da RWD verzija sa većom baterijom od 72,6 kWh ima domet prema WLTP protokolu od 470-480 km. Više informacija je ponuđeno u vezi sa brzinom punjenja.

Ioniq 5 može se „prikačiti“ na brze punjače snage do 350 kW, i zahvaljujući sistemu punjenja od 800V baterija se od 10% do 80% kapaciteta može napuniti za svega 18 minuta! Samo pet minuta punjenja dovoljno je da se obezbedi 100 km dometa.

Hyundai je potvrdio da će prvi primerci njegovog novog EV modela stići do vlasnika u toku ove godine.

AutoRepublika 

(1719)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Grozdan the Great

Nekako previse podseca na malenu Hondu e

Ranko

I na A3

BB

Dobar Golf

BB

E sad, kada na kraju radnog dana malo detaljnije pročitam (dimenzije sam previdio), vidim da mi ovaj auto izuzetno odgovara (za razliku od Golfa s kojim ga uporedih). Ovo je u suštini prporcionalno veći auto za nekih 20% (u svim dimenzijama), od nekog C kompakta, pa zato na dlikama izgleda kao Golf a u suštini to je „C kompakt na steroidima“ (nema mi izgled crossover-a). Ima sve što mi se sviđa (‘ajde, progutaću i te tablete, ma ne pilule, već ekrane🤣), zarad praktičnosti, prostora itd… Ali, mislim će cijena toga biti poprilično izvan mojih domašaja…

igi

Mene malo podseća na Deltu Integrale, što je samo plus. I sve ostalo je plus, osim unutrašnjosti, ali izgleda da ćemo morati što pre da se pomirimo sa gomilom monitora.

moron

Ovo jako dobro izgleda, a podaci o dimenzijama mi izvlae osmeh na lice. Wb od 3 metra u kolima od 463 cm !!! Širina je kao kod nekog king-size premiuma.

Bungi

Za razliku od VW i3 ovaj Hjundai ima neki dopadljiv stil, podsjeća na neki stari gti auto niže klase.Ima neku magnetsku privlačnost što nije slučaj sa konkurentom iz VW.

Branko

Uff, 350 kW… a gdje to puniti, molit ću? Inače sasvim ok, pogotovo ako cijena bude konkurentna Tesli 3.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
BB

Može 350kW, ali ne mora 😉😄

Milan

Ovako je mogao da izgleda i30

BB

Ovo je dobro veće od i30, što je i mene zeznulo u prvom komentaru. Izgleda kao C kompakt razvučen onom „scale“ strelicom na računaru. Baš bi bilo dobro da neko stavi i30 i njega na istu sliku da se vidi razlika u dimenzijama 😉

YugoFlorida

Baš lepa silueta. Hyundai definitivno pokazao kako se dizajnira lep auto na ovom primeru.