1. Home
  2. Life
  3. Natrijumske baterije će stići do termičkih i hibridnih automobila
Natrijumske baterije će stići do termičkih i hibridnih automobila

Natrijumske baterije će stići do termičkih i hibridnih automobila

205
1
Podelite sa prijateljima:

Velika većina automobila na tržištu ima olovnu kiselinsku bateriju za napajanje električnih sistema. Katalog je ogroman, i čvrsti i tečni elektrolit, drugi poznati kao gel baterije, što se postiže dodavanjem silicijum dioksida u sumpornu kiselinu kako bi se stvorila viskozna pasta. Jedna od velikih prednosti ove baterije je što se njen vek trajanja kreće između pet i deset godina.

Poslednjih godina, sa dolaskom MHEV-ova, dodata je mala litijum-jonska baterija koja podržava sistem starter-generatora. Ali sa porastom broja natrijumskih baterija za buduću seriju električnih automobila, dobavljači u automobilskoj industriji traže nove aplikacije za ove akumulatore, a švedski Altris je već pronašao formulu za smanjenje troškova, pored toga što nudi bolje pogodnosti za korisnike automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, hibridnih i hibridnih plug-in automobila.

U bliskoj saradnji sa Clariosom, proizvođačem baterija, uspeli su da prenesu ovu tehnologiju sa električnih automobila na termičke automobile sa niskonaponskim uređajima i maksimalno 60 volti što je efikasnije rešenje kako elektronika napreduje i sve je uočljivija u opremi za udobnost, povezanost i bezbednost koja zahteva veće snabdevanje električnom energijom.

Natrijum-jonske baterije, koje za sada nisu spremne za masovnu komercijalizaciju, rešenje su za kontinuirani nedostatak rezervi litijuma na planeti, proizvedene kombinacijom natrijum hlorida (obične soli), drveta, gvožđa i vazduha, pa su i održivije sa stanovišta cirkularne ekonomije. To je, jednostavnije i jednostavnije, reciklaža.

Četiri materijala su rasprostranjenija u svetu za proizvodnju natrijumovih jona i ćelija, plus su i čistiji i ne moraju da se podvrgavaju procesu uklanjanja nečistoća u obliku toksičnih minerala. Ovo je jedna od velikih prednosti nove generacije niskonaponskih baterija, kojoj se dodaje i veća izdržljivost i sigurnost. Altris je istakao da će svaki treći automobil u više od sto zemalja širom sveta montirati ove nove niskonaponske baterije, ako se ne javi proizvođač i potpiše ugovor o saradnji za sopstveno snabdevanje.

AutoRepublika

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zex

Super da prave baterije od soli ko što su prije 130 godina 🤣
Ako niste znali prva el.avta su imali baterije od soli ali to je teorija zavere pa nečemo o tome 🙊
Vrte nas u krugu