1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Huawei Mate 10 Pro dovoljno moćan da upravlja vozilom (video)
Huawei Mate 10 Pro dovoljno moćan da upravlja vozilom (video)
0

Huawei Mate 10 Pro dovoljno moćan da upravlja vozilom (video)

301
0
Podelite sa prijateljima:

Čipovi u mobilnim telefonima već sada su dostupni sa atributima veštačke inteligencije, poput Appleovog A11 Bionic, Huaweijevog Kirina 970 i Samsungovog Exynosa 9810. Što se naše branše tiče, postavlja se pitanje, da li je ta veštačka inteligencija dovoljno moćna da autonomno upravlja pokreće automobilom?

Huawei misli da jeste, i da Kirin čip, koji se nalazi u Huawei Mate 10 Pro mobilnom uređaju, koji je perjanica ovog proizvođača, može da upravlja automobilom i obilazi objekte koji se nađu na putu.

Uglavnom, Huawei je opremio Porsche Panameru procesorom iz Mate Pro 10 u nadi da će pretvoriti automobil u autonomno vozilo. Za čitav projekat je utrošeno samo pet sedmica!

Kao što se može videti u kratkom priloženom video klipu, Huaweijeva veštačka inteligencija je obučena da prepozna mačke i pse, a prototip je izbegao psa na testu.

Naravno, to ne znači da je Huawei spreman da lansira autonomni automobil, već test pokazuje da vozilo opremljeno veštačkom inteligencijom iz vrhunskog uređaja može da izbegava prepreke na putu. U stvarnim uslovima saobraćaja, veliki je broj različitih potencijalnih situacija, koje veštačka inteligencija mora da monitoriše simultano, ne samo životinje koje nenadano mogu da se pojave na kolovozu.

Međutim, ukoliko čip iz vrhunskog aktulenog Android uređaja može da se koristi u nekom vidu autonomne vožnje, sigurno je da će nove generacije Kirina biti još sposobnije. Isto važi i za nove generacije čipova koji se koriste u najperformantnijim mobilnim telefonima i računarima.

U videu je stavljen akcenat na još jednu stvar, a to je da je Huaweijeva tehnologija prepoznavanja objekata, koja je dovoljno sofisticirana da izvede dotične radnje, prisutna u jednom mobilnom telefonu, a biće još naprednija u modelima koji će ga naslediti.

Huaweijeve inovacije u vezi sa mobilnom telefonijom i autonomnom vožnjom će biti predstavljene na ovogodišnjem MWC-u (Mobile World Congress 2018) u Barseloni.

(301)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments