1. Home
  2. Life
  3. Toyotin SUS motor koji sagoreva vodonik (VIDEO)
Toyotin SUS motor koji sagoreva vodonik (VIDEO)

Toyotin SUS motor koji sagoreva vodonik (VIDEO)

2.31K
4
Podelite sa prijateljima:

Japanski gigant već godinama odbija da se preda baterijama, te su sada došli na novu ideju koja podrazumeva korišćenje vodonika. Iako je dobro poznat i atraktivan model Toyota Mirai, onaj koji gorivne ćelije koristi za proizvodnju struje s kojom se kasnije napajaju elektromotori, ovog puta je situacija, tačnije ideja i egzekucija drugačija.

„Krajem prošle godine smo razvili prototip koji nudi tradicionalni osjećaj eksploatacije automobila sa zvukom i vibracijama, ali sa fokusom da taj model bude ekološki pogodan“, rekao je Koji Sato, predsjednik ogranka Toyote s nazivom Gazoo Racing.

Automobil sa najniže postavljenog video snimka je Toyota Corolla, koja ispod haube krije motor s unutrašnjim sagorevanjem, samo što umjesto benzina „pije“ vodonik. Ova Corolla se takođe oslanja na pogon na sva četiri točka, identičan onom iz GR Yarisa. Da ne znamo o čemu se radi, a sudeći samo po zvuku koji dopire iz auspuha, nikad ne bismo pogodili da ovaj automobil sagoreva benzin.

Mada iz Toyote takođe navode da, zbog hemijske reakcije vodonika i kiseonika, ipak iz izduva nastaje određena količina opravdano ozloglašenih azotnih-oksida (NOx), ali je ta brojka neznatno veća od nule, za razliku od dizela.

Kako bi nas Toyota ubedila da ovo nije nešto što će završiti u škafetu (ostavi), najavili su da će se sa ovim pogonskim sklopom i Corollom trkati na 24-satnoj trci Taikyu, koja je zakazana da bude održana između 21. i 23. maja ove godine.

Toyota očigledno i dalje ne želi da se u potpunosti preda baterijama i svim silama se trudi da i druge ubedi da postoje i druge opcije.

Prva indicija da će i Toyota uskoro početi da proizvodi baterijske električne automobile, one bez ikakve uloge vodonika kao energenta, je bila u vidu nedavno, na Salonu automobila u Šangaju, predstavljenog krosovera bZ4x, ali za koji Japanci nisu objavili niti jedan detalj o bateriji i elektromotorima koje će koristiti.

Tako da nas ta tajnost o autonomiji i veličini baterije, navodi na neizbežnu pomisao da vjerovatno i tu spremaju neko iznenađenje, a mi verujemo da će u pitanju biti baterija u čvrstom stanju, koju već duže vreme najavljuje japanski gigant. Inače, zimus smo objavili fenomenalan serijal o baterijama, pa imate toplu preporuku za to štivo.

Predlažemo da se upoznate i s Mazdinim vodoničnim projektom.

AutoRepublika

(2313)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

BMW je imao takvu seriju 7 prije 16 godina, 2005 godine.

Lazar

BMW je imao takav automobil mnogo pre , sredinom 80 godina . Vodonik uopšte nije prazna priča , naprotiv . Kao čovek iz branše znam da u proizvodnji električne energije, naročito zelene postoje delovi dana kada postoji višak proizvodnje u odnosu na potrošnju i tada je moguće planski praviti vodonik kao nus prozivod po povoljnoj ceni jer vetar duva kad on hoće a ne kada nama treba , a isto je sa suncem i solarnim panelima. Takođe države bogate geotermalnim izvorima već proizvode vodonik i lageruju ga kao npr Island. Vodonik će biti sigurno deo rešenja , u početku manji… Pročitaj više »

Laki

Gdje su sakriveni onih 100 komada hydrogen 7 ice zna li se nešto?

HondaMan

Kakvi BMW i Toyota, ima 10 godina kako sam ja stavio svojeručno napravljeno HHO uređaj u stari auto…