1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Fiat Chrysler unapređuje plan da bi odobrovoljio Renaultove akcionare
Fiat Chrysler unapređuje plan da bi odobrovoljio Renaultove akcionare
0

Fiat Chrysler unapređuje plan da bi odobrovoljio Renaultove akcionare

166
0
Podelite sa prijateljima:

Fiat Chrysler Automobiles razmatra specijalne dividende za Renault i sigurnije garancije radnih mesta u nastojanju da ubedi francusku vladu da podrži spajanje dva automobilska giganta.

Unapređena ponuda bi takođe uključila zajedničko sedište kompanijskih operacija u Francuskoj, kao i mesto predstavnika vlade u odboru.

FCA je definitivno ozbiljan u svojim namerama, koje uključujuu pripajanje vredno 35 milijardi dolara. Na taj način bi se oformila treća po veličini automobilska grupa na svetu.

Koncesije o kojima se raspravlja nisu definitivne i zavise od drugih aspekata novog kompromisnog sporazuma, upozorili su izvori bliski dešavanjima. Ipak, po njihovom mišljenju, povećane su šanse da Renaultov odbor, u kojem država Francuska ima dve stolice,  odobri plan o pripajanju. Odbor se ponovo sastaje sutra.

Predsednik Fiat Chryslera, Džon Elkan, bio je u Parizu tokom vikenda da bi prodiskutovao o ugovoru. On se sastao s francuskim ministrom finansija, Brunom Le Merom, koji je prošle nedelje izjavio da želi garanciju za očuvanje radnih mesta.

Porparol francuskog ministarstva finansija je rekao da je Le Mer razgovarao s Elkanom u petak, pre nego što su se ponovo sastali u subotu, da bi se ministar te večeri video s predsednikom Renaulta, Žan-Dominikom Senardom. Postoji konsenzus o vlasničkoj strukturi u odnosu 50:50 odsto, rekao je portparol, dodavši da ministarstvo i dalje radi na detaljima.

Senard je nominovan za ulogu CEO-a nove kompanije, dok Le Merova kancelarija želi da on ostane na toj poziciji najmanje četiri godine, rekao je neimenovani izvor za Blumberg.

Neki analitičari i lideri francuske industrije, izrazili su sumnje u vezi s deklarisanih 5 milijardi evra uštede na troškovima i investicijama, kao i da li predlog predstavlja pošten „dil“ za Renaultove akcionare.

Renaultova dividenda bi poboljšala vrednovanje u sopstvenu korist, usklađujući predloženu dividendu od 2,5 milijarde evra s akcionarima FCA. Izvori nisu elaborirali konkretne činjenice povodom potencijalne veličine Renaultove isplate.

Plan o pripajanju bi podrazumevao ulazak u holandsku holding kompaniju, čije bi vlasništvo bilo ravnomerno podeljeno između trenutnih akcionara FCA i Renaulta, nakon isplate specijalne dividende.

FCA je predložio da sedište novofirmirane grupe bude u neutralnom gradu, najverovatnije Londonu, ali sada postoji očigledna spremnost da bude u Parizu, što je jedan od ključnih zahteva francuske vlade, koja bi dobila jedno mesto u odboru, u skladu s udelom od 7,5 odsto.

Nissan, čije će učešće od 15 odsto u francuskom partneru biti razblaženo na 7,5 odsto u novoj grupi, dobija mesto u odboru po planu obelodanjenom 27. maja.

Garancije o čuvanju radnih mesta u Renaultu i industrijskim lokacijama, takođe bi bile produžene na četiri godine, od dve inicijalno predožene u okviru kompromisa o kojem se diskutuje.

I francuska proaktivna vlada i italijanska populistička administacija u principu podržavaju pripajanje ali bi usko povezani odnosi između njih mogli dovesti do poremećaja u slučaju da jedna strana smatra da je u nepovoljnom položaju.

Prema planu FCA o pripajanju, Renaultovi akcionari, uključujući i vladu, dobili bi podrazumevanu premiju od 10 odsto, dok bi vlasnici FCA dobili dividende izračunate na osnovu veće vrednosti kapitala. Zajedno, kompanije su u petak imale tržišnu kapitalizaciju od 33,6 milijardi evra.

Nissan, Renaultov partner iz alijanse, nije deo predloga. Njegov kapital je procenjen na oko 28,6 millijardi dolara.

Priredio: Pavle Barta

AutoRepublika

 

(166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments