1. Home
  2. Life
  3. Zašto se gotovo novi kolekcionarski „Renoi“ prodaju na kilo?
Zašto se gotovo novi kolekcionarski „Renoi“ prodaju na kilo?
15

Zašto se gotovo novi kolekcionarski „Renoi“ prodaju na kilo?

17.25K
15
Podelite sa prijateljima:

Na sajmu Retromobile, za razliku od Peugeota ​​ili Citroena, Renault će zvanično biti prisutan. Štand brenda vredi obići, uz prisustvo nekoliko automobila koji su oborili rekorde, poput čuvenog Turbine Shooting Star, ili aviona Rafale C.460.

Ali poslednjih dana, odeljenje Originals Renault – La Collection (ranije Renault Classic), posvećeno isticanju automobilskog nasleđa ove marke, takođe se moralo suočiti sa kontroverzom. Pronađeno je u Ivelinu, u regionu Pariza, veći broj vozila iz rezervi zbirke, koja se nalazi nedaleko u Flinsu. Svi ovi modeli pokazuju smešnu kilometražu i na kraju se prodaju „na delove“. Tužna sudbina koja je animirala mnoge korisnike interneta.

U komentarima vidljivim na društvenim mrežama nije nedostajalo poređenja sa avanturističkim muzejom Peugeot-Citroen-DS. Potonji u stvari svake godine organizuje veliku aukciju kako bi se „ratosiljao“ određenih modela. Na taj način izbegava prelivanje svojih rezervi i koristi profit za finansiranje novih akvizicija ili restauracija.

Mnogi su se stoga pitali zašto Renault nije postupio na isti način. Ali odeljenje za komunikacije je uzelo reč da iznese svoj slučaj. On posebno ukazuje da vozila koja su poslata na deponiju nisu mogla kupiti pojedinci. To su ili predserijski ili modeli koji nisu uvezeni u Francusku, kao što je Renault sa oznakom Logan ili južnokorejski Samsung SM7. Čak ni dokument o registraciji naplate ne bi bio dovoljan da im se omogući da se legalno vrate na put. Brend je više voleo da minimizira rizike. Usputno se tvrdi da to omogućava „prodaju polovnih delova“, što na taj način indirektno doprinosi očuvanju „Renaultovog starog voznog parka“.

Drugi argument koji se navodi da bi se opravdao ovaj izbor je da su sva ova vozila „duplikat barem bliskog modela, koji je već prisutan u kolekciji“. Francuski proizvođač takođe potvrđuje da redovno koristi ovu praksu „kako bi održao kolekciju živom i predstavio nove modele“.

Kolekcija sada broji 800 vozila, što je stabilna brojka već nekoliko godina, a koja ne može da primi više zbog nedostatka raspoloživog prostora. Ove prodaje onda omogućavaju nove akvizicije, a poslednja je policijski 4CV. Izbor koji je napravio Renault se stoga čini opravdanim, makar samo iz pravnih razloga, a mnogi proizvođači postupaju na isti način. Kao i Peugeot-Citroen-DS, „dijamant“ takođe nudi modele na aukciji, preko kuće Artcurial. Ali emocije korisnika interneta ipak ostaju razumljive, jer neka od vozila koja se na kraju prodaju za delove liče na prave „vremenske kapsule“.

Pronalazak R9, R11, Lagune 1 ili Clija 2 koji su kao novi je nemoguća misija. Jedna od tri ponuđenih „devetki“ je još neobičnija, jer kombinuje sportski „GTS“ završni nivo sa automatskim menjačem, što je kombinacija koja nikada nije zvanično plasirana na tržište i koja svaku mogućnost registracije čini utopičnom.

Scenic RX4 je bio mnogo manje rasprostranjen od ostalih pomenutih modela. Proizvedeno je samo nešto više od 40 hiljada primeraka ovog „4×4 minivena“. Verovatnoća da se pronađe jedan sa manje od 1.000 km je beskonačno mala.

Samsung SM7 i Renault Logan su očigledno još ređi u Francuskoj, jer su bili namenjeni drugim tržištima. Što se tiče Vel Satisa 3.5 V6, poslednjeg drumskog sedana opremljenog šestocilindričnim benzinskim motorom, počinje da postaje retkost na putevima.

Čak i ako je još uvek suviše nov i suviše kontroverzan da bi bio tražen kao kolekcionarski model, pogled na „sat“ sa 100 km na brojaču kilometara mogao je biti dovoljan da privuče nekoliko kupaca. Ali to ne znači da su mogli da sednu za volan, zbog nedostatka odgovarajućih papira.

AutoRepublika

Fotografije: RN12 Auto

(17254)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Taj Scenic 4×4 kao i mlad polovnjak teško da je bilo moguće naći sa ispravnim AWD pogonom. Bar sam tako veoma davno čuo.

BB

N VW forumu ? 😉

MRN

Ne, ne. Veoma davno, jedan mladi kolega je kupio polovan Scenic 4×4, koji je zbog kvara bio preradjen na 2WD.
I sećam se da sam tada gledao oglase polovnjaka, bilo je i njih, ali, često baš sa tom napomenom ( „ispravan samo prednji pogon“, „neispravan pogon“ i sl. )

s mile

Dugo sam razmatrao kupovinu Scenica 4×4, kao povoljno vozilo za asfalt i povremeno za planinarenje, tj loše šumske puteve. Srećom ukapirah da mi za planinarenje zapravo ne treba ništa slično, iskoriščenje njegovih mogućnoti bi bilo minimalno.

Matori

Ja znam za par primeraka koji su bili „krovirani.“

Neko sa strane

Zato Clio V6 i Spider ubivaju sa cenom ako se uopste mogu pronaci u oglasima. Peugeot i Citroen nemaju nista slicnog godista sto bi im noglo na bilo koji nacin prici.

M M

Ovo se Zoki, zahebava….. Ove velike stare kante, Francuske, Italijanske, nigde ne idu kao old tajmeri. To je rezervisano za Švabe, i još neke egzotike…. Zoki, zato nađi R5, da vidiš kako to ide. Pa i cokula R4. Ide dobro i PUG 205, ali je cenjeniji R5. R5 turbo, pa i R5 GT turbo, su traženi. A recimo, R8, obični i Gordini, su zlato. Takođe R10….. Svi ovi primerci, ako su iole restauirani kreće od 10 000 evrića. Ono što je s „druma“, ide od 4000 do 8 000…. Krševi, par hiljada. Drž se ti Amerike, ovo ti polje ne… Pročitaj više »

Yankee

Da ti odam jednu tajnu, evo samo tebi posto smo bliski prijatelji – pricu uopste ja nisam pisao. 😉

Kuleas

Ja sam pre par nedelja u Požarevcu video parkirani VelSatis. Zaista sam bio iznenađen, nisam ga godinama (decenijama) video uživo. Rekoh, slikaću ga u povratku. Ipak, nakon desetak minuta nije više bio tu. Sećam se jedino klasične dosadne sive boje i renoovih alu felni…

s mile

bivši kolega je putovao godinama na posao 100km u jednom smeru, sa 2.2L Vel satisom, prešao ogromne kilometraže,prezadovoljan, ali ga je promenio, i to teškog srca, zbog starosti auta

Rikošet

U garaži namaštavanja bih od Francuza iz kolekcije unazad 30 godina parkirao recimo: XM, Safrane Biturbo, 25 Baccara, Clio RS 3, Megane RS 3, Renault Lagunu Coupe Monte Carlo, Lagunu 3 GT, Peugeot 406 Coupe 3.0, Peugeot 205 GTI.

Možda još Avantime eto čisto da bude i neke nadrealne egzotike…

Dosta od mene…

Renault Terminator🇷🇺Z

Znaš ti dobro izabrati.Ja bi dodao na tvoj spisak Megana coupe 1 2.0 16v,Peugeota 306 S16,106 S16,206 S16 (ne RC namjerno),405 T16 a može i Mi16,Clia 1 Williams,Saxo VTS 1.6 16v…pa kad je bal nek je bal👍🍻

MRN

Uh, 405 Mi16 je baš davno bio 😊

Renault Terminator🇷🇺Z

Jeste,ali u to vrijeme kakav je to auto bio,maštao sam o njemu kako ga vozim,kako ga imam,kako sam glavni frajer u kraju..eee šta ti je diječačka mašta🙂.

BB

A ja Berlinga ispred garaže, jer mi je u njoj živi nered… 😂🤣