1. Home
  2. Life
  3. Novi igrač promoviše staru ideju – vodonik za benzinske i dizel motore
Novi igrač promoviše staru ideju – vodonik za benzinske i dizel motore

Novi igrač promoviše staru ideju – vodonik za benzinske i dizel motore

1.16K
9
Podelite sa prijateljima:

Evropska unija želi da ukine motore sa unutrašnjim sagorevanjem do 2035. godine, o čemu smo u zadnje vreme često pisali, ali mnoge kompanije i proizvođači to smatraju ishitrenim. Tako je firma New Times razvila sistem za koji veruje da može da znači očuvanje ove vrste pogona.

Postoji nekoliko projekata koji imaju za cilj da spasu dizel i benzinski motor, a koji je predodređen da nestane u svim novim automobilima koji se prodaju u Evropi od 2035. godine. I, iako je istina da ima još mnogo toga da se ispregovara da bi primena ove mere bila realna, to je trend i tržištu nije stran, zbog čega električni automobil neminovno dobijaju impuls.

Dakle, šta će se dogoditi sa milijardama vozila pokretanih motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koja danas postoje, kako u automobilskoj, tako i u drugim industrijama i sektorima, i kojima će se pridružiti mnogi drugi u narednim godinama? Računarska kompanija New Times razvila je sistem koji bukvalno nastoji da ih spasi. Da vidimo o čemu se radi…

Ideja je da se klasični motor konvertuje u motor sa pogonom na vodonik

To je opredeljenje ove francuske kompanije, koja je razvila sistem koji omogućava da se motori s unutrašnjim sagorevanjem, bilo da su benzinski ili dizel, pretvore u motore na vodonik. Na ovaj način ovi motori postaju donekle čisti bez potrebe za njihovim odstranjivanjem iz saobraćaja.

„Imamo francuske, evropske i međunarodne patente i izvršili smo prvi konačni test na ispitnom štandu. Sada moramo da pređemo na vozilo u pokretu. Počećemo sa Citroenom 2CV, a zatim ćemo testirati rešenje u malom sportskom automobilu, u čamcu, pa čak i u malom kamionu“, kaže Didije Lopez, osnivač i direktor New Timesa.

Kako je saopštila francuska kompanija, koja je za ovaj projekat osnovala podružnicu (THOM – Thermal Hydrogen Oxygen Mobility), prvi prototip će biti spreman za leto, a drugi je zakazan za kraj ove godine. U stvari, region Oksitanija, gde se nalazi kompanija, dodelio je subvenciju od 141.291 evra u okviru ugovora za inovacije.

„Moramo da prestanemo da pokušavamo da sva vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem bacimo u smeće. Na zemlji postoji više od milijardu vozila sa termičkim motorom. Zamislite da ih sve bacite i napravite nove!“ kaže Lopez.

„Najmanje zagađujući automobil je onaj koji ne proizvodimo. Nudimo rešenje za čistu vožnju bez promene automobila. Naša tehnologija nam omogućava da modifikujemo samo deo motora vozila, a da ne moramo da ga menjamo u potpunosti“, pojašnjava Lopez.

Kada prototipovi budu proizvedeni, kompanija planira da prikupi okotri miliona evra u 2023. godini za podršku komercijalizaciji. „Ciljamo tržište za proizvođače, ali i za integratore, partnere, lance radionica, i tako dalje“, zaključuje Didije Lopez.

Mi se nadamo da će u tome uspeti, mada, tu je problem i sam vodonik, da li će biti zeleni, plavi ili sivi. A još veći problem je mreža stanica za dopunu. Da ne pominjemo i to što ni izduvni gasovi iz vodoničnog SUS motora nisu lišeni azotnih-oksida…

AutoRepublika

(1164)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nista novo ali je dobro sto se ideja o sagorevanju vodonika siri! Airbus i BMW pokrenuli su projekte novih tankova za vodonik koji su pogodni za ugradnju u vozila i avione – ovo su dva odvojena projekta ali bi resenje principijelno moglo da bude isto. Vodonik jeste komplikovan za proizvodnju i distribuciju, zahteva mnogo energije ali je kao nosilac energije absolutno siguran u smislu da ce uvek da funkcionise. To je ono sto celoj nasoj civilizaciji treba – pouzdan izvor energije na neogranicen rok! Godine 2035 EU i svi ostali koji je prate, sudarice se sa problemom baterije – sirovina… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
DUDE

Covece, koje ce to eksplozije da budu…

YugoFlorida

Ovo je realno gledano najbolje rešenje za ekološke probleme. Proizvođači ne bi morali mnogo da ulažu u razvoj novih tehnologija i promene u fabrikama, a sačuvao bi se ogroman broj radnih mesta, kako u samim kompanijama, tako i u pratećim.
Ovo samo dokazuje da je cela priča oko električnih vozila kao najboljeg rešenja za ekologiju čista budalaština, i da je isključivo politički motivisana, zarad ispunjavanja bolesnih ciljeva globalističke diktature.

Matija

„Ovo samo dokazuje da je cela priča oko električnih vozila kao najboljeg rešenja za ekologiju čista budalaština…“ – ovo je prava definicija. Posle VWovog „dizel gejta“ raznorazni „ekolozi“ digli su neverovatnu uzbunu oko izduvnih gasova i propasti planete Zemlje. U tom haosu informacija koje su liferovali zurnalisti i raznorazni samozvani „analiticari“, politicari i njima slicni reagovali su panicno sa samo jednim ciljem – pljujem gorivni motor samo zato da bih sacuvao svoju poziciju! Ova situacija isla je na ruku Tesli, vrednost njegovih akcija je eksplodirala. Berzanska vrednost Tesle merila se ne vise milijardama vec bilionima dolara! Elon Musk je kao… Pročitaj više »

YugoFlorida

Apsolutno je tako. Nadajmo se samo da će SUS motori sa vodonikom ili drugim alternativnim gorivima doći na mesto koje im pripada, a to je da budu okosnica svih motornih vozila.

Matija

Vodonik je vec sada, u eksperimentalnoj fazi, ekonomski povoljniji od benzina i dizela. Strucne informacije kazu da 1 kg vodonika u maloprodaji sada kosta 9 evra. Sa tom kolicinom jedan prosecan auto od oko 1,5 tona tezine moze da predje 100 km. Po sadasnjim cenama od 2 evra/lit. potrebna kolicina benzina kostala bi oko 15 evra.

Matori

U maloprodajnoj ceni benzina i dizela veći deo je akciza i porez.

s mile

Dok ne dođe do rešenja za ekološko dobijanje vodonika, a ne prljavom strujom, mogu da koriste CNG.. ekološki, slična priča, visok pritisak. Nije ni skup, barem nije bio do sankcija rusiji.

Matija

Jos jedan glas razuma i to na vrlo visokom nivou: g-dja Katherina Reiche, predsednica Nacionalnog saveta za vodonik u skupstini Nemacke, u nedavnom intervjuu izjavila je sledece:

„Opremati teske kamione sa nekoliko tona baterija, koje uz to zahtevaju struju punjenja ne u kilovatima vec u megavatima, nije ubedljivo resenje!“