1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Hyundai očekuje “mlitavu” 2019. godinu
Hyundai očekuje “mlitavu” 2019. godinu
0

Hyundai očekuje “mlitavu” 2019. godinu

264
0
Podelite sa prijateljima:

Južnokorejski Hyundai Motor Group se suočio sa još jednom godinom koju su obeležili mlaki prodajni rezultati, navodeći kao glavne razloge za ovakav epilog u 2018. godini, protekcionističku ekonomsku politiku koja je uzdrmala najznačajnija svetska tržišta, kinesko i američko.

U svom prvom novogodišnjem obraćanju zaposlenima u drugom po veličini korejskom konglomeratu, Euisun Čung je naveo da Hyundai Motor Co i Kia Motors Corp nameravaju da kompletiraju restrukturiranje grupacije, za šta se očekuje da otvori put za smenu na vrhu grupe u kojoj će on, naslediti svog oca.

Komplikovani plan smene generacija na vlasti u korejskom gigantu, već je uzrokovao more problema za kompaniju, što je uzrokovalo i pad tržišnog učešća obe marke na kineskom i američkom tlu.

Hyundai je propustio SUV prodajnu eksploziju, suočio se sa potencijalnim uvođenjem američkih carina, kao i istragom u vezi načina na koji je kompanija pristupila mandatornom povlačenju vozila sa američkog tržišta. Povrh svega, Korejci su izgubili tlo pod nogama u trci za tehnološkim napretkom, pre svega u oblasti autonomne vožnje.

“Nesigurnosti u poslovnom ambijentu postaju sve izraženije dok svetska ekonomija nastavlja da trpi posledice. Zidovi protekcionizma niču širom sveta,” rekao je Čung (48) stotinama okupljenih radnika u centrali kompanije u Seulu.

“Suočavamo se sa izazovnim zadatkom stabilizacije poslovanja na ključnim tržištima (SAD i Kina), dok se istovremeno trudimo da unapredimo naše stremljenje ka budućem rastu.”

Hyundai i Kia, koji u zbiru predstavljaju petog najvećeg proizvođača automobila u svetu, postavili su, kako oni kažu “konzervativan cilj” prodaje 7,6 miliona vozila tokom 2019., što je za 3% više u odnosu na 7,399 miliona plasiranih četvorotočkaša u prošloj.

Sa takvim prodajnim rezultatima u 2018. godini, plan s početka godine nije ispunjen jer je bio postavljen na nivou od 7,55 miliona primeraka, što se Korejcima dešava već četvrtu godinu zaredom. Ipak, korejski dvojac je ukupno realizovao 7,25 miliona jedinica u 2017. godini, pa je prošla godina donela blagi oporavak.

Morgan Stanley je izneo predviđanje da će prodaja vozila na globalnom nivou, po prvi put u prethodnih devet godina, zabeležiti pad od 1% u godini u koju smo zakoračili pre par dana.

U takvom okruženju, kompanija je saopštila da će tokom 2019. godine lansirati 13 novih ili osveženih modela, uključujući i podatke koji se odnose na gamu marke koja pretenduje na premijum status, Gnesis.

“Hyundai će debitovati nove modele, ali će to isto uraditi i konkurencija, pa će Korejcima biti teško da uvećaju svoj tržišni udeo na prilično obamrlim tržištima Kine, Amerike i Evrope,” rekao je Šon Kim, analitičar u kompaniji Dongbu Securities.

Vrednost akcija kompanije Hyundai je pala za 3,8%, dok je Kia takođe u minusu za 2,7%. Pad vrednosti opšteg berzanskog indeksa je blaži (1,5%), što znači da su akcije korejskog dueta pretrpele veći pad od proseka na berzi.

Čung je još izjavio da će Hyundai lansirati pilot uslugu autonomnog taksija u Južnoj Koreji, do 2021. godine, kao i da će proširiti partnerstvo sa vodećim partnerima iz te oblasti.

Prestolonaslednik se obavezao i “aktivnoj komunikaciji sa akcionarima”, očigledno aludirajući na američki hedžing fond Elliott Management Corp, koji je zapravo razorio plan restrukturiranja prošle godine.

AutoRepublika

(264)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments