1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi put zvanično: Naslednik Opela Crosslanda će se zvati Frontera
Prvi put zvanično: Naslednik Opela Crosslanda će se zvati Frontera
1

Prvi put zvanično: Naslednik Opela Crosslanda će se zvati Frontera

351
1
Podelite sa prijateljima:

Više puta smo pisali na temu naslednika Opela Crosslanda i naveli smo da će se možda zvati Frontera. Naime, Opel je devedesetih godina imao u ponudi terenca koji je osmišljen zajedno sa japanskim Isuzuom, pa je nemačka marka sada rešila da oživi to ime, a jedan od razloga je što iz tizera koje je Opel upravo objavio naslućuje robusni izgled.

Sličnosti će se tu završiti, budući da je nadolazeći krosover namenjen više prelasku preko ivičnjaka nego za teren.

 

Nestale su obline nasleđene od Opela Merive, koju je Crossland (nazvan Crossland X pre restilizacije) zamenio. Druga generacija Frontere će prikazati ugaoni „hečbek“ profil sa strmim prednjim i zadnjim stranama u kombinaciji sa horizontalnom haubom i krovom. Njegov luk će prikazati crnu Vizor traku koja je sada karakteristična za firmu iz Riselshajma.

Automobil će biti prvi serijski Opel koji će prikazati obnovljeni logo munje. Prve slike omogućavaju da se vidi istaknuti prednji štit i relativno dug krovni spojler, pomažući da se smanji aerodinamički otpor, a samim tim i potrošnja energije.

Vozilo će značajno porasti u poređenju sa Crosslandom (4,21 m) kako bi se smanjio jaz sa Mokkom (4,15 m) u segmentu B. Tako će se, između ostalih, takmičiti sa novom Dacijom Duster (4,34 m) i Škodom Karoq (4,39 m). Njegov veoma kockasti zadnji deo bi trebalo da ponudi maksimalan unutrašnji prostor. Opel obećava „visok nivo prostranosti i svestranosti kako bi se dopao kupcima sa aktivnim životnim stilom i porodicama“.

Sledeća Opel Frontera će preuzeti tehničku osnovu budućeg Citroena C3 Aircross. Stoga će biti zasnovan na evoluciji platforme CMP nekadašnje PSA grupe i biće ponuđen sa najmanje jednim čisto električnim motorom. Ovo će se sastojati od motora od 156 KS i baterije od 54 kWh, što mu daje oko 400 km „WLTP“ autonomije. Frontera Electric od 136 KS i 50 kWh ne može se isključiti kao dopuna. Mikro-hibridna verzija sa e-DCS6 menjačem 1.2 PureTech 48 V 136 takođe će biti dostupna prema informacijama kolega iz redakcije l’Argusa.

Iako je Opel započeo blagi pomak ka višem nivou tržišta, Frontera će biti izuzetak pošto je razvijena kao deo ekonomskog programa za automobile Smart Car grupe Stellantis. Nemački proizvođač stoga objavljuje „atraktivnu cenu“ bez dodatnih detalja. Prema izvorima, predstavljanje Frontere planirano je za proleće 2024. godine, a prodaja za jesen. Dok se Crossland proizvodi u Saragosi (Španija), njegova zamena biće sastavljena u Trnavi (Slovačka) zajedno sa sledećim C3 Aircrossom.

AutoRepublika

(351)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Muka mi je više od ove zloupotrebe starih imena, pri čemu novi istoimenim proizvod blage veze nema sa prethodnim nosiocem imena.