1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Lamborghini LM002
AR pijaca klasika: Lamborghini LM002

AR pijaca klasika: Lamborghini LM002

193
15
Podelite sa prijateljima:

Čak i u današnja vremena je veoma čudno videti značku Ferrarija ili Lamborghinija na terencu, zar ne? Daleko od toga da nisu popularni, pa je recimo model Urus ubedljivo najprodavaniji Lamborghini u istoriji, sa više od dvadeset hiljada isporučenih jedinica tokom prve četiri godine proizvodnje, ali opet, od brenda očekujemo egzotične superautomobile i ništa više.

Možete onda zamisliti kakav šok je doneo model LM002 kada je predstavljen 1986. godine, a baš zbog toga smo ga izabrali za današnju pijacu dana.


Iako je bio veliko odstupanje od vozila na koje je publika navikla da vidi od Lamborghinija, LM002 zapravo nije nastao preko noći. Italijanski proizvođač vozila je osnovao posebnu diviziju pod imenom Lamborghini Militaria (LM), i kao što ime kaže, cilj je bio napraviti vozilo za vojsku.

Iako je brend imao neke zaista kultne modele, finansijska situacija je uvek bila jako loša i kompanija bi često menjala vlasnike. Neko se onda dosetio da bi spas mogao da bude veliki državni ugovor za proizvodnju vojne opreme, pa su debitovali prototipovi kao što su Cheetah i LM001.

Oba su pokretali američki motori sa osam cilindara, ali nijedan nije otišao dalje od prototip faze. Dok je razvoj budućih vojnih terenaca trajao, odluka je pala da unapređeni prototip uđe u serijsku proizvodnju, ali sa domaćim motorom.

Debitovao je spomenuti LM002 i pokretao ga je 5,2-litarski atmosferski benzinac sa deset cilindara iz modela Countach. Mogao se pohvaliti sa 444 „grla“, a snaga se prenosila na sva četiri točka preko petostepenog manuelnog menjača.

Ubrzanje od nule do 100 km/h je trajalo 7,1 sekundu uz maksimalnu brzinu od 197 km/h. Ovakvo zadovoljno  nikako nije bilo jeftino i LM002 je koštao oko 120 hiljada dolara ili 321.686 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Lamborghini će da ponudi dve konfiguracije i to tradicionalni SUV i verziju sa otvorenim zadnjim delom u stilu pikapa, ali sa dodatnim bočnim sedištima u sanduku. Proizvodnja će da traje od 1986. do 1993. godine i 301 kupac će se opredeliti sa LM002, čime je Lamborghini dobio preko potrebne finansije.

Za današnju pijacu smo izabrali primerak iz 1991. godine i trenutno se nalazi u gradu Los Altos Hils unutar američke savezne države Kalifornije. Terenac je prešao tek 24 hiljade kilometara. Nismo sigurni koja je bila njegova prva destinacija, a pošto sat pokazuje kilometre, sigurno je da nisu bile Sjedinjene Američke Države.

Vlasnik kaže da je LM002 uvezen „preko bare“ 1995. godine i od tada se nalazio u rukama istog vlasnika, a ovaj ga je vozio samo tokom specijalnih prilika. U oglasu se navodi da je vozilo farbano u originalnu boju protekle godine, ali osim toga je uglavnom u izvornom stanju. Pošto je LM002 originalno osmišljen kao vojno vozilo, samim tim nije bio ni bogato opremljen, ali je bez problema mogao da savlada sve terene i pored mase od tri tone.


Aukcija je donela 34 ponude, a najviša je iznosila 325 hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ja sam očekivao da Matija bude barem koautor ovog teksta 😀
Noje kasno ni u komentarima 😉
Negdje mi se provlači sjećanje da Lambo ima veze sa Humvee…

Pitanje za Yenkee (on to sigurno zna): Da li su Lamborghini traktori u istom vlasništvu kao i Lamborghini automobili?

Yankee

Ne, Lamborghini je prodao diviziju za traktore pocetkom 1970-ih godina.

BB

Da su se držali svog osnovnog posla, još bi bili gazde… Ali strasti za brzim automobilima ih je, vjerovatno, navodila na pogrešne poteze – gledajući sa ekonomske strane…

Bungi

Jedini problem ovog Lamba je motor.Ogromna v12 zvijer guta silu benzina koju ni jedna vojska svijeta nebi mogla finansirati.Ispostavilo se da je umjesto benzinjare pod haubu morao ići dizel iz traktora.Normalno je da će na takmičenju američke vojske za terenca, pobijediti domaći proizvođač a ne italijanski.Pravi neuspjeh LM-a je to što nije našao svoje mjesto barem u italijanskoj vojsci.

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Bungi
Matija

U vojno vozilo bio je ugradjen americki dizel motor. Kasniji Hummer takodje ima dizel motor.

Yankee

Koliko znam, Cheetah je imao Chryslerov 5,9-litarski V8 benzinac. Jedini model sa dizelom iz programa LM je bio LM003, ali isto nije bio americki motor vec od italijanske firme VM Motori.

Yankee

Nije LM razvijen za americku vec za italijansku vojsku, iako je kao bio u konkursu i za americku vojsku ali je tu bilo dosta tuzbi jer se ispostavilo da su ukrali raniji tudji prototip. Prva dva prototipa su imali americke motore (Cheetah je cini mi se imao Chryslerov, a LM001 je imao AMC). Posle su takodje eksperimentisali i sa dizelom, recimo LM003 prototip je imao dizel. LM002 ne verujem da je ikada bio namenjen sa vojskom na umu. Ostali LM modeli jesu, ali LM002 je bio za ulicu, bilo je „ulozili smo toliko novca u projekat, daj da unovcimo sa… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Yankee
BB

S obzirom da sam se prije neki dan vozio, bolje rečeno, nisko letio, u automobilu Maserati Levante, gdje je trošio 26 l/100 km, ovih 27 mi dođe nekako štedljivo… Nije ni Pinc bio puno bolji

Yankee

Ako ti je za utehu, moj ’71 Chevrolet El Camino je sa malo zescom voznjom prelazio oko 4 mpg ili priblizno 60 litara na 100 km. Sa rezervoarom od 17 galona (64 litre) bi cesto mogao da predjem manje od 100 kilometara.

Matija

Lamborghini je konkurisao kod americke vojske sa modelom Cheetah ali nije uspeo da dobije proizvodnju. Predpostavljam da je najveci razlog bio taj sto je ovo vozilo imalo motor pozadi, iza zadnje osovine, cime je upotrebljivost vozila bila veoma ogranicena. Ovde je slika. Model LM002 nastao je na bazi iskustava iz vojnog prototipa, tako da je motor je postavljen napred. Karoserija LM002 je samonoseca resetka od celicnih cevi a osovine imaju nezavisno vodjenje tockova. Njegova pojava 1986 godine donela mi je mir. 🙂 Kao sto vec znate, moj koncept A075 zasnivao se takodje na samonosecoj resetkastoj konstrukciji i osovinama sa nezavisnim… Pročitaj više »

Yankee

Kljucni razlog zasto americka vlada nije ozbiljno razmatrala Cheetah je zato sto je zapravo bio „ukradeni“ prototip. FMC XR311 je bio original (sa slike). FMC ce kasnije da tuzi i Lamborghini i njegovog partnera MTI koji je pripomogao da naprave Cheetah.

comment image

BB

Ovaj prednji dio, spušteni, jeste sličan, ali ukupno ne bih rekao da je prekopirano vozilo…

Matija

Nesto sam citao na tu temu ali mi je ostalo u nejasnom secanju. Wikipedia kaze da je glavni razlog za odbacivanje Lamborginija iz konkursa motor pozadi, koji je svojom tezinom zanosio vozilo i cinio ga opasnim za voznju. Ono sto je americkoj vojsci bilo potrebno jeste terenski pikap kod koga je motor napred a pozadi mogu da se izvode razne nadgradnje. Kada se pogleda arhitektura Hamera 1 vidi se da je prednji prepust ekstremno kratak, prednji prilazni ugao ekstremno veliki a zbog ustede prostora vozac, suvozac i motor pozicionirani su paralelno jedan pored drugog. Zbog glomaznog V8 motora, vozac i… Pročitaj više »

Tamo Daleko

Zasto je čudno videti značku Lamborghinija na terencu kada se zna da su krenuli od traktora pa klima uredjaja i tek na kraju dosli do automobila?

Inace Ferruccio Lamborghini je prvom polovinom sedamdestih polako prodao sve svoje biznise, pocevsi od traktora 1971. do automobila 1974., povukao se iz poslovnog sveta i posvetio se uzgajanju grozdja i pravljenju vina do svoje smrti 1993.

Koga bas interesuje, Lamborghini Trattori je danas deo SDF grupe zajedno sa SAME, Deutz-Fahr i Hürlimann.

BB

Hvala na informaciji. Baš be interesovalo ovo za traktore…