1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Aždaja na kvadrat
AR pijaca klasika: Aždaja na kvadrat

AR pijaca klasika: Aždaja na kvadrat

927
6
Podelite sa prijateljima:

Svaka generacija Mercedesove S Klase je bila posebna na svoj način i na pitanje koja je najbolja ćete sigurno dobiti dosta različitih odgovora. Meni lično se dizajnerski najviše dopadala ona pod kodnom oznakom W108/W109 iz šezdesetih godina prošlog veka, ali ako bih gledao celokupni paket, onda bi verovatno izabrao čuveni W140.

Mnogi će reći da ta čast pripada W126 i to sa opravdanim razlozima. Proizvodio se od 1979. do 1991. godine, što ga je učinilo S Klasom sa najdužom karijerom od svih generacija. Takođe je isporučeno 892.123 primerka, što znači da je W126 imao najveći komercijalni uspeh u 70 godina dugoj istoriji ovog automobila.

Karakteristike koje su ga proslavile su veoma privlačan stil, jako luksuzan enterijer i naravno visoka tehnologija, od čega je većina po prvi put viđena kod nekog četvorotočkaša u serijskoj proizvodnji. Pričamo o korišćenju laganih, ali čvrhih materijala za izgradnju školjke, zatim ABS kočnicama, bezbednosnim pojasevima, vazdušnim jastucima i generalno načinom na koji je školjka upijala energiju u momentu sudara pre nego što stigne do vozača i putnika.

Mercedes je nudio dosta motora u izboru, sa jednom veoma zanimljivom strategijom. Naime, evropski kupci su mogli da biraju samo između benzinaca, dok su dizeli bili rezervisani samo za tržišta Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Japana. Tamo su se pokazali velikim komercijalnim uspehom tokom naftne krize iz ranih osamdesetih godina.

Ali ako ste želeli da budete glavi baja u selu i W126 560 SE/SEL/SEC nije bio dovoljno moćan po vašem ukusu, pomoć je stigla u vidu tjunera AMG. Ova čuvena kuća je danas deo Mercedesa, ali u to vreme je još uvek poslovala samostalno i nudila usluge svakome ko je bio spreman da plati.

U slučaju W126 su nudili povećanje snage Mercedesovih 5,0 i 5,5-litarskih motora, a ukoliko ste baš bili spremni da otvorite novčanik, onda bi vam AMG isporučio poseban 6,0-litarski motor koji nije bio deo ponude W126-ice. Takav benzinac je bio zasnovan na Mercedesovom 5,5-litarskom motoru, a veća zapremina je povećala snagu na čak 380 „konja“ i maksimalnih 569 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač u izboru je bio četvorostepeni automatski, a novi AMG je važio za jednu od nabržih serijskih limizina na sveta sa maksimalnom brzinom od preko 300 km/h.

Sama mehanička prerada je koštala čak 43.500 dolara (oko 106.890 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), a kada se dodaju i modifikacije na račun ogibljenja, kočnica i enterijera, puna cena vozila je iznosila oko 190 hiljada najmanjih zelenih novčanica (današnjih 466.880 dolara).

Veruje se da je AMG spremio tek oko stotinu ovakvih prerada, a današnji primerak iz 1990. godine se nalazi u gradu Vest Holivud unutar američke savezne države Kalifornije. Do sada je prešao 138 hiljada kilometara i originalno je spremljen za imućnu mušteriju u Japanu. U Sjedinjene Američke Države je uvezen 2008. godine i prethodno je bio registrovan u kanadskoj provinciji Ontario pre nego što je završio u američkoj saveznoj državi Montani. Vlasnik kaže da je sa njim prešao tek 1.600 kilometara i da sve funkcioniše besprekorno.

Aukcija je donela čak 78 ponuda, a najviša je iznosila 188 hiljada dolara.

Zoran Tomasovíć

(927)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovo je bio pravi Mercedes – veliki, mocan, tehnicki perfektan. Dizajn – kao da ga nema, elegancija je sadrzana u proporcijama a svaki detalj na karoseriji ima svoju funkciju, ukrasa nema. Ako bih birao auto za sebe, onda bi to bio kupe iz iste generacije, 560 SEC.

comment image

Shone

Apsolutno se slažem…dodao bih i BMW 635CSI kao jedan od naj elegatntnijih automobile tog vremena

Matija

I ja isto! 🙂

Laki

👍👍

Laki

👍👍

Bungi

U potpunosti se slažem. AMG šminka je realno upropastila orginalnu elegancije prve S klase.Pojačanje motora je u redu. Proširene felne i crna boja koja skriva hrom je sasvim nepotrebna.Ovaj četvorokraki volan bi trebao biti sportski.? Za to postoji Momo trokraki iz tog perioda.Bruno Sako je imao dobar osjećaj za lijepo.