1. Home
  2. Istorija
  3. VW Golf slavi pola veka
VW Golf slavi pola veka
2

VW Golf slavi pola veka

117
2
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen Golf koji je dizajnirao Đuđaro zvanično je predstavljen u maju 1974. godine. Svestran i dobro dizajniran, odmah je postigao uspeh u verzijama sa troja i petoro vrata, pre nego što je asortiman obogaćen sportskom verzijom GTI.

Za 48. izdanje Salona Retromobile koje će se održati od 31. januara do 4. februara ove godine, klasična divizija firme iz Volfsburga će izložiti prvih sedam iteracija Golfa, ali i restilizovanog Golfa VIII, jedva nedelju dana nakon zvaničnog predstavljanja.

Retromobile 2023 je bio prilika za Renault da proslavi 30. godišnjicu Twinga. Dok je kompanija sa znakom dijamanta samo istakla prvi Twingo, VW je odlučio da izloži sve generacije Golfa, kako bi se na jasniji način predstavila epopeja koja se nastavlja i danas. Golf „kec“ je imao devetogodišnju karijeru, od 1974. do 1983. (TAS proizvodio do 1985), sa 6,9 miliona prodatih jedinica.

Druga generacija preuzima grubo obrađen dizajn originalnog modela, ali dodaje veću svestranost zahvaljujući izdašnijim dimenzijama. To je prvo vozilo dizajnirano u Volfsburgu za potpuno automatizovanu proizvodnju. Očigledno će nositi i „GTI“ značku kao i svi Golfovi kasnije, ali bile su i dve verzije 1.8 sa kompresorom od 160 KS pod nazivom G60 i Rallye za svoju varijantu sa pogonom na sve točkove, pa čak i na avanturističku verziju Country.

Golf III dolazi sa mekšim i usaglašenijim linijama od svojih prethodnika, plasiran na tržište između 1991. i 1997. godine, takođe će biti u Retromobileu. Dodatno se karakteriše karavanskom verzijom Variant, najsavremenijom sportskom verzijom VR6 sa šest cilindara od 174 KS i atmosferskim dizel motorom 1.9 sa direktnim ubrizgavanjem. Ukupno prodato 4.805.900 jedinica.

Golf IV je nadmašio predhodnika sa 4,9 miliona prodatih jedinica. Poboljšana je završna obrada, povećane dimenzije, širok asortiman benzinskih i dizel motora i verzija R32 sa VR6 od 241 KS.

Peta generacija pokreće Golf u modernu eru sa brojnom standardnom sigurnosnom opremom kao što su ESP, ABS, kontrola proklizavanja (ASR) i elektronski diferencijal (EDS). Što se tiče sportskih verzija, R32 je obnovljen i razvija 250 KS, dok se pojavljuje verzija GT Diesel od 170 KS. Privući će 3,4 miliona kupaca pre nego što ga Golf 6 nasledi 2008. godine.

Dizajn šeste verzije se malo menja, ali završnica i dalje napreduje, kao i bezbednosna oprema. Ponuda motora ostaje jednako široka, a R32 je zamenjen verzijom R opremljenom motorom 2.0 TSI sa 270 KS. Prodato je 3,6 miliona Golfa šeste iteracije do 2012. godine. Suštinski gledano, s obzirom da je „šestica“ evolucija „petice“, može se reći da su zajedno najprodavaniji Golf (sumarno oko 7 miliona).

Dok je kraj karijere Golfa 7 označio kraj vladavine Golfa kao najprodavanijeg automobila u Evropi, osma generacija je stigla na tržište kako bi pokušala da poveća prodaju ovog kompakta. Dizelgejt, sve brojnija i relevantnija konkurencija, uključujući i samu matičnu grupaciju, kompaktni hečbek više nema uspeh koji je nekada imao i sada je iza T-Roca i Tiguana u smislu prodaje.

Prodat u više od 37 miliona primeraka do danas, Golf ostaje ključni model za nemačkog proizvođača i predstavljanje restilizovanog Golfa VIII 24. januara 2024. godine, biće veliki događaj za brend.

Salon Retromobile 2024 je prilika za VW da pokaže kompakt sa velikom pompom među onima koji su mu prethodili. Ako njegove linije suptilno evoluiraju u najčistijoj tradiciji modela brenda, restilizovana  „osmica“ ima nekoliko novih karakteristika. Najnoviji Golf ima revidirani svetlosni potpis, osvetljeni logo na prednjoj strani, napredniji multimedijalni sistem i pomoć u vožnji i novu instrument tablu.

Takođe ima i četvorocilindrični benzinski motor 1.5 eTSI sa 150 KS. Hibridna plug-in verzija 1.5 TSI sa izborom od 204 ili 272 KS takođe bi trebalo da bude deo ponude. Ostaje da se vidi da li će VW otići toliko dalje da izloži svoju verziju GTI koja se pojavila kamuflirana na CES-u u Las Vegasu.

Za kraj, podsetili bismo vas na istorijat Golfa koji je napisao Zoki, a prvi deo možete pročitati ovde

AutoRepublika

(117)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Lep jubilej za ime „Golf“.
I sada u glavi još uvek imam urezane slike Golfa „keca“, kada ga je kao novog uzeo jedan komšija. Dizela. Belog. Pre fejslifta.
Bio mi je najprivlačniji kada se pojavio kao Golf trojka.
A padalo mi je na pamet da ga kupim kao četvorku.
Cenio sam ga i kasnije, ali zaključno sa sedmicom.

Cuore sportivo

E nek je i golf krepo. Smisliti ga nisam mogo. Svemu dodje kraj, sva sreća