1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep Wrangler 392 je ušao u poslednju godinu proizvodnje
Jeep Wrangler 392 je ušao u poslednju godinu proizvodnje
5

Jeep Wrangler 392 je ušao u poslednju godinu proizvodnje

135
5
Podelite sa prijateljima:

Kako najlakše odvući pažnju od konkurencije? Pa tako što ćeš na dan kada je rival zakazao veliku premijeru takođe predstaviti novi model koji je u svakom pogledu superiorniji.

Baš tako nešto se odigralo pre par godina u velikom ratu za dominaciju na tržištu u kategoriji ekstremnih terenaca između Forda i Jeepa. Ford je zakazao konferenciju za štampu da debituje dugo najavljeni model Bronco i očekivalo se da će sva pažnja medija biti posvećena njemu. Ali Jeep je imao neke druge planove i istog dana je debitovalo izdanje 392 svog modela Wrangler.

Ova brojka se inače odnosi na radnu zapreminu u kubnim inčama ili prevedeno na „normalniji jezik“ iznosi 6,4 litra. To znači da je Wrangler mogao da se naruči i sa osam cilindara ispod haube i čak 470 konjskih snaga. Sa druge strane, najveći i najmoćniji motor u Broncou u ta vremena je bio 2,7-litarski turbobenzinac sa „svega“ 330 „grla“. Čak ni kasnije izdanje Raptor sa 418 konjskih snaga nije moglo da porazi ovog specijalnog Wranglera.

Ruku na srce, verzija 392 svakako nije bila jeftina i koštala je 75.890 dolara (cena će da skoči za 5.100 najmanjih zelenih novčanica naredne godine), a jako mali broj jedinica će napustiti fabriku. Bilo je jasno da Wrangler nije tu da donese visoku prodaju već samo titulu bržeg terenca, a plan se isplatio pošto je u potpunosti pokvario Fordovu premijeru.

I evo nas tri godine kasnije i Jeep nam kaže da će godina 2024. biti posladnja za ovo specijalno izdanje. Ne možemo reći da smo iznenađeni takvom odlukom pošto je korporacija Chrysler, čiji je Jeep član, uveliko sprovela plan da eliminiše atmosferske motore sa osam cilindara i zameni ih sa manjim, ali efikasnijim turbobenzincima. U slučaju Wranglera 392, naslednika zapravo neće ni biti već će se američki proizvođač vozila oglavnom orijentisati na one jeftinije verzije, kao i hibride i buduće konfiguracije na struju.

Pre nego što bude poslat u penziju, Jeep će napraviti još jedno poslednje izdanje nazvano Final Edition. Nije nam poznato koliko jedinica će napustiti fabriku, ali internetom kruže priče da će po jedan primerak biti rezervisan za svaki izložbeno-prodajni salon koji je nadmašio očekivanja na račun prodaje proteklog meseca. Takvo zadovoljstvo nikako neće biti jeftino, posebno zato što će se nuditi samo sa paketom opreme Rubicon. Trenutno Rubicon 392 košta 93.440 „zelembaća“, pa će pored brojke Final Editiona sigurno biti brojka od šest cifara.

Sve dok nam Jeep ne podari električni Wrangler, nema sumnje da će 392 biti najbrža verzija ovog terenca u istoriji.

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Nikad ne reci nikad!“ Ova zima ce pokazati svu slabost e-vozila. Amerika nece moci da se osloni na vozila koja na -20°C ne funkcionisu. U javnosti se upravo pojavio jos jedan auto sa gorivnim motorom na vodonik – firma NamX iz Francuske. Motor je klasican, verovatno americki, V8, 6,2 lit., 300 – 550 KS. Planirani nastup na trzistu bice 2026 godine, po ceni od 75.000 – 90.000 evra. „Specijalitet“ predstavljaju zamenljivi tankovi za vodonik. Prilicno nerazuman koncept, s obzirom da punjenje vodonikom ne traje duze od punjenja benzinom a pri tome su moguce greske i problemi sa zaptivanjem. Znak „X“… Pročitaj više »

s mile

Zamenljivi rezervoari, teški, sa zaptivanjem, i visokim pritiskom…. nema to primenu u praksi…

Matija

U vozilo je ugradjeno 6 tankova koji mogu da prime 8 kg vodonika sto je realno dovoljno za 800 km voznje. Mali tankovi su smesteni ispod prtljaznika, sto moze da bude zestok problem pri naletnom sudaru od pozadi! Tankovi za vodonik nisu teski jer su pravljeni od karbona – sa unutrasnje strane je tanak metalni omotac a cvrstinu daje karbon. Bez obzira na vec poznate probleme sa manipulacijom vodonika, ne vidim nikakvu prednost zamenljivih tankova. Razlozi: – za njihovu zamenu potrebno je vreme duze od uobicajenog tankovanja; – potencijalna opasnost od nekorektnog spajanja tankova sa razvodom u vozilu – spajanje… Pročitaj više »

Elmosko

Neki Nijemac, inžinjer, je osmislio Karbazol, jedinjenje u tečnom stanju slično urei koje u svojoj atomskoj strukturi sadrži i atome hidrogena.Tečnost se sipa u rezervor i pretvara u hidrogen ulaskom u pretvarač blizu motora.Opasnost od eksplozije je svedena na minimum a troškovi transporta i skladištenje značajno smanjeni.

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Elmosko
BB

To je poznato već neko vrijeme, bilo je i prototipova, ali narod kao ovce, kad zajaši jednu ideju onda gura do kraja, dok se ta ideja ne potroši (nebitno da li je benzin, struja, hidrogen, bitno je da se vjeruje u jedno rješenje a sv adruga guraju pod tepih). U suštini tu se prodaje naelektrisani elektrolit, a vraća se „istrošeni“. Po meni rješenje koje obećava, ako mu se dadne šansa…

Hvala na imenu tog jedinjenja…