1. Home
  2. Vesti
  3. Izrađena prva karoserija turskog električnog automobila marke TOGG
Izrađena prva karoserija turskog električnog automobila marke TOGG
0

Izrađena prva karoserija turskog električnog automobila marke TOGG

394
0
Podelite sa prijateljima:

Sve je bliži trenutak početka masovne proizvodnje turskog električnog automobila, koji bi tokom naredne godine trebalo da krene u tržišnu ofanzivu na Starom kontinentu. Grupa za tursku automobilsku inicijativu (Turkish Automobile Initiative Group – Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu – TOGG) je objavila nekoliko fotografija na društvenoj mreži Twitter koje ilustruju proizvodni proces karoserije prvog komercijalnog električnog krosovera marke, a koji je sklopljen u specijalnoj industrijskoj zoni Gepce u blizini Istanbula. Autor fotografije je u opisu slika postavljenih na socijalnoj mreži, naznačio da su korišćene isključivo domaće komponente u izradi karoserije.

TOGG je pokrenut 2018. godine, dok je u decembru 2019, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predstavio prototipove krosovera i sedana. Prvi je osmišljen kao rival Teslinom Modelu X. Takođe, ideja je da gama TOGG-a sadrži pet modela do 2030. godine: sedan i SUV C segmenta, kao i hečbek, kompaktni kombi i opet krosover, ali u B segmentu.

Veliki SUV će debitovati kao prvi. Za njega je opredeljeno međuosovinsko rastojanje od 2,8 metara i posedovaće dve modifikacije. Prva će se oslanjati na elektromotor montiran na zadnjoj osovini koji krije moć od 200 konjskih snaga, dok će druga verzija nuditi par motora iste snage (ukupno 400 „grla“), po pola na svakoj osovini. Bazični će ubrzavati do „stotke“, kada krene iz mirovanja, za 7,6 sekundi, dok će snažnijem biti dovoljno i 4,8 sekundi, što je uporedivo s pomenutim američkim Modelom X.

Autonomija je direktno uslovljena odlukom kupca u pogledu izbora baterijskog pakovanja, ali kapacitet baterija nije obelodanjen. Uprkos tome, najavljen je domet s jednim punjenjem u rasponu od 300 do 500 kilometara, uz mogućnost dopune od 80% kapaciteta iste za oko trideset minuta. Pored toga, razvojni tim je obećao i sistem autopilota trećeg nivoa, s minijaturnim kamerama koje će menjati spoljne retrovizore. Slika s istih će se emitovati na malim ekranima u kabini.

Izgradnja fabričkog kompleksa kompanije TOGG je započela u Gemliku na dan 18. jul prethodne godine, dok plan predviđa završetak radova tokom 2022. Pogoni će se prostirati na površini od 1,2 miliona kvadratnih metara i biće u stanju da sklope oko 175 hiljada vozila za godinu. Ideja je da naredne godine startuje montaža neimenovanog SUV-a, koji se istovremeno i najavljuje za evropsko tržište. Prva izvozna destinacija Turaka, biće logično, Nemačka. Da li će dobaciti i do nas, ostaje da se vidi.

AutoRepublika

(394)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments