1. Home
  2. Prezentacije
  3. Podmlađen Ford Kuga za evropsko tržište
Podmlađen Ford Kuga za evropsko tržište
8

Podmlađen Ford Kuga za evropsko tržište

1.06K
8
Podelite sa prijateljima:

Treća generacija kompaktnog SUV-a po imenu Ford Kuga je puštena u prodaju 2019. godine i od tada nije pretrpela značajnije promene. Za razliku od svog američkog blizanca Forda Escapea, koji je restilizovan pre godinu i po dana. Sada je blagoslov ažuriranja dohvatio evropsku verziju, a restilizacija je uglavnom obavljena po prekookeanskom receptu: izgled je postao brutalniji, unutrašnjost je postala modernija, a uvećana je čak i najviša dozvoljena masa prikolice.

S leva na desno – Uvodna Kuga pre i posle restilizacijeGlavne promene na spoljašnosti su skoncentrisane na prednjem delu. Rešetka hladnjaka se sada nalazi više, i praktično se spojila sa ivicom haube – razdvaja ih samo uska svetleća traka između farova. Sama tehnologija osvetljenja je takođe revidirana, a top verzija dolazi sa adaptivnim LED farovima.

„Sportsku“ verziju ST-Line odlikuje drugačiji prednji branik sa masivnim srebrnim nosačima, ali glavna inovacija je bila pojava pseudo-terenske verzije Active. Značajna je po svom različitom plastičnom kompletu karoserije svuda unaokolo sa imitacijom moćne metalne zaštite, dodatnim režimom vožnje za pesak i blato Trail, kao i blago povećanim klirensom, i to za 10 milimetara napred i za 5 mm pozadi.

Unutrašnjost Kuge je potpuno objedinjena sa ažuriranim američkim Escapeom, a glavna inovacija je izgled najnovije generacije multimedijalnog sistema nazvanog SINC 4 sa centralnim ekranom dijagonale 13,2 inča. Razlikuje se od prethodnog sistema po udvostručenju svoje računarske snage i podršci komunikacione tehnologije 5G.

Dostupni su bežični protokoli Apple CarPlay i Android Auto, kao i ugrađeni glasovni asistent Aleka. Novi, veći ekran zamenio je gornji red tastera na centralnoj konzoli, iako je poznata jedinica kontrole klime zadržana.

Dizeli su konačno nestali iz ponude pogonskih sklopova Kuge (u početku ih je bilo tri, ali je 2022. ostao samo jedan). Osnovni motor ostaje benzinski turbo motor s oznakom 1.5 EcoBoost (150 KS, 240 Nm) sa žpogonom na prednje točkove i šestostepenim manuelnim menjačem. A verzije sa dve papučice su u potpunosti hibridne.

Osnovni hibrid sa atmosferskim motorom od 2,5 litre, elektromehaničkim CVT-om i baterijom od 1,1 kWh je izgubio malo snage: sada pruža 180 KS. sa pogonom na prednje točkove i 183 konjića. s integralnim, iako je ranije u oba slučaja bilo 190 „grla“.

A na vrhu asortimana je dopunjivi hibrid sa pogonom na prednje točkove sa istim benzinskim motorom i trakcionom baterijom od 14,4 kWh. Naprotiv, postao je moćniji: sada nudi 243 konjske snage. dok je ukupna moć, umesto 225 KS. u predrestilizacijskim primercima. Ova Kuga je sposobna da dostigne brzinu kretanja od „sto na sat“ za 7,3 sekundi, dok bešumni domet dobacuje do 69 kilometara.

Obe hibridne varijante sada će moći da vuku prikolice težine od najviše 2.100 kilograma, a u tome će im pomoći pametna navigacija i sveobuhvatne kamere. Prvonavedena pomoćna alatka će izabrati rutu koja zaobilazi saobraćajne gužve i niske mostove, a drugi će izgraditi pogled odozgo za pojednostavljeno manevrisanje i parkiranje sa prikolicom.

Proizvodnja ažuriranih krosovera Forda Kuge za Evropu je već počela u fabrici u Valensiji,to jest u Španiji. Prodaja će početi pre kraja januara. U Nemačkoj će restilizovani SUV koštati od 39.950 evra, dok se za model pre osavremenjavanja tražilo najmanje 36.250 evra.

AutoRepublika

(1057)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Trebaće mi vremena dok se naviknem na ovaj centralni tablet od 13,2″. Ne razumem šta je falilo onom prethodnom od 8″.

BB

Falilo 5,2″ 😜

Valjda će biti neka niža oprema sa manjom ekranom 🤔

Sion

Sta fali? Pa mesto za oglase naravno. Jao pad kad zazive oglasi u automobilskim ‘infotainment’ sistemima. Dajte im jos malo vremena. Mislim da umesto svih prozora treba da budu ekrani.

Matija

Navodno „osvezenje i podmladjivanje“ Kuge podseca me na one brojne neuspele botoks-sprice koje zenama vise unakaze lice nego sto ih ulepsaju. Predhodna Kuga ima u prednjem izgledu vise karaktera i stila nego nova, nakidjurena! Od nove Kuge preuzeo bih jedino masku hladnjaka jer deluje dinamicnije i karakternije od stare. To je sve.

Novi displej, sa svojom velikom svetlecom povrsinom, skretace paznju vozaca sa dogadjaja na ulici! Optimiranje grafike i velicine bice neophodno!

BB

I taj prednji kraj mene podsjeća na Ladu Vestu

Kitittelj

Brate sta je ovo? Televizor? Užas i katastrofica stvarno, nije mi jasno sta to znaci, i pozicija i veličina?!

MRN

To znači „savremenost“ 😊 Danas, ako tablet nije bar od 12″, to se uzima za najveće zlo kod bilo kog „savremenog“ automobila 😊

Kitittelj

Sve, sve, ali nije mi jasno kako ga nekako ne integrišu u tablu, što mora da štrči ovako? Ovo me mozda najviše nervira kod novih automobila.