1. Home
  2. Prezentacije
  3. Dacia saopštila detalje o novom Sanderu i Loganu (GALERIJA)
Dacia saopštila detalje o novom Sanderu i Loganu (GALERIJA)
45

Dacia saopštila detalje o novom Sanderu i Loganu (GALERIJA)

6.44K
45
Podelite sa prijateljima:

Nakon nedavnog vizuelnog debija nove generacije dvojca Sandero/Logan, rumunska marka je pružila kompletne informacije o novitetima. 

Dacia je očigledno napravila ogroman iskorak po pitanju implementirane tehnologije kod navedenih modela. Pre svega došlo je do prelaska na daleko moderniju platformu CMF, koju inače upotrebljava i Renault Clio. Potom, stigli su i brojni sistemi za koje se verovalo da su van domašaja Dacije – AEB, LED svetla, upozorenje na vozilo u mrtvom uglu, prednji i zadnji parking senzori, kamera za vožnju unazad, pa čak i asistencija pri kretanju uzbrdo.

Kada je reč o paleti motora ovde sledi jedan mali šok – popularni 1,5 dCi je izostao iz ponude! Dobro ste pročitali, provereni francuski dizel agregat neće više biti dostupan za Sandera i Logana. Ovo je definitivno posledica sve strožih pravila u vezi sa flotnom emisijom štetnih gasova, pa kako bi izblegli potencijalne drakonske kazne, u Daciji su bili primorani da se odreknu dizel pogonske jedinice.

Stoga će Sandero i Logan biti dostupni isključivo sa benzinskim agregatima, i to sa trocilindrašima. Uvodni motor će biti atmosferski jednolitarski blok sa 65 ks i manuelnim petostepenim menjačem. Ipak, ovaj agregat biće dostupan samo za modele Sandero i Logan, ne i za Sandero Stepway.

Sledeći na redu je 0,9-litarski TCe sa 90 ks, čija se snaga na prednje točkove prenosi putem šestostepenog manuelnog menjača ili CVT-a. U ponudi je i TCe 100 ECO-G, odnosno agregat koji pored benzina može upotrebljavati i LPG. Ova pogonska jedinica uparena je sa šestostepenim manuelnim menjačem, i zahvaljujući rezevoaru za LPG i benzin ima autonomiju kretanja (kod Sandera) veću od 1.300 km.

Da je Dacia odmakla daleko od rudimentarnih vozila sa kakvim je počela karijeru pod Renaultovom upravom govori još jedan podatak. Start&Stop sistem je opcionalno dostupan kod svih agregata.

S obzirom na to da smo se sa dizajnom eksterijera već upoznali, red je virtuelno premestiti se u kabinu novog Sandera i Logana gde su izdešavale brojne promene ili bolje reći unapređenja. Kako bi ipak ostali dosledni svojoj niskobudžetnoj filozofiji, rukovodioci u Daciji rešili su da na bazičnim modelima ponude jednostavan informativno-zabavni sistem kojim se može upravljati priključivanjem smartfona.

Bolje opremljeni trimovi mogu se pohvaliti sa standardnim informativno-zabavnim sistemom kojim se upravlja putem ekrana osetljivog na dodir (dijagonala od 8 inča). Kao standardna oprema za sve trimove dolazi bluetooth konekcija, kao i USB utičnice. Do izmena je došlo i na instrumentalnoj tabli, jer se između analognih cajgera našlo mesta i za digitalni displej od 3,5 inča.

 

Dacia je definitivno napravila ogroman iskorak po pitanju tehnologije, što se može videti i kroz listu opcionalne opreme. Tu je beskontaktno otključavanje vozila, grejanje prednjih sedišta, automatskli klima uređaj, elektronska parking kočnica, kod novog Sandera će u ponudi biti i elektro kontrolisan šiber, što je prvenac za Daciju.

Rumunski proizvođač navodi da će noviteti biti i dalje porodično orijentisani automobili, što govore i podaci u vezi sa zapreminom prtljažnika. Tako Sandero može da primi 328 litara u prtljažni prostor, dok se Logan može pohvaliti sa ogromnih 528 litara što je velika brojka čak i za segmente više od Loganove klase.

Sandero Stepway nastavlja da koketira sa SUV segmentom uz uobičajene karakteristike za ovakav soj automobila. Trebalo bi istaći da je klirens kod ovog model 17,4 cm, što je za 4,1 cm više u odnosu na standardni Sandero. Ako vam se dopadaju felne koje možete videti na Sanderu Stepway, znajte da su one od 16 cola i ne dozvolite da vas zavara izgled, ovo su ipak čelični naplaci. Verovatno bi drugi proizvođači trebalo da svrate do Dacije da vide kako lepo i lako mogu da zavaraju odlično urađene ratkapne.

Ostali smo dužni nekoliko reči o novom Loganu koji nudi pravi porodični komfor. Na zadnji deo prednjih sedišta nakačeni su „avionski“ stočići koji sadrže i držač za čaše. U prtljažniku se nalazi mobilna pregrada koja lako može transformisati tovarni prostor. Osim toga, Dacia je snizila utovarni ivicu za čak 19 mm.

Rumunska marka nije saopštila cene za novitete, ali obećavaju da će i dalje biti najpristupačnija vozila u segmentu!

AutoRepublika 

(6443)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

45 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
slk

I opet nema crvenog na obrtomeru! Pa koliko kosta da to obojis. A inace mi se dopadaju, iskreno prilican napredak.

BB

Pa ko još Dacia – u tjera u crveno? 🤣🤣😂😂

D_C

Realno je mnogo veci problem nedostatak pokazivaca temperature motora. Nazalost, Dacia nije jedina koja danas zakida na njemu.

YugoFlorida

Asistenciju pri kretanju na uzbrdici ima i već odlazeći model, isto kao i kameru za vožnju unazad (ne sve verzije doduše). Inače, nova generacija Logana i Sandera izgleda bolje nego i jedna Dacia pre njih. Nadam se da će Duster II FL biti urađen u sličnom maniru. I da nije neka greška za snagu osnovnog motora, pošto u aktuelnom Sanderu 1.0 SCe ima 75 KS.

Izmenjeno 3 godine pre od strane YugoFlorida
s mile

Vozači Dacie ne ulaze u Crveno …xe..xe..xe

Inače odlične su spolja, lep napredak..

svojevremeno sam bio prevaren sa ovim ratkapnama koje simuliraju alu felne, toliko da sam pisao Daciji u BGD, ali su me nešto iskulirali, jer su znali da to nisu alu felne… u npr osnovnom paketu opreme…

moron

0,9 TCe uz 6MT? Taj 6MT do sada nije bio vidjen kod renoa uz taj motor. Bravo …

Ali, „ulazni“ 1,0 SCe od 65 ks je slabije od dosadašnjueg „ulaznog“ 1,0 SCe ( u Cliu ima 73 ks, a u Sanderu 75 ks ?

A, ništa jače od 0,9 TCe sa 90 ks i 140 Nm?

da11

Imas i u Cliu 5 taj motor od 65ks.

moron

Ali, mislim da u Cliu 5 nemaš 6MT uz benzince ☺ Ako nisu šta promenili …

P.S. Nisam znao za Clio sa 65 ks. U Srbiji?

Slavko

Koliko znam, u Srbiji osnovni Clio 1.0 sce ima 75ks. I M5 menjac, Takodje u 1.0 tce. Ja koliko sam razumeo, za Sandero i Logan, 1.0 tce 100 ce biti najjaci, ali sa TNG.
Inace, pohvala ako su odlucili da stave 6MT, kako pise u materijalu.

moron

Taj 6MT bi mogao da bude znak da će 6MT da dobije i Clio i Capture. Što bi bilo za pohvalu.

da11
D_C

U Svajcarskoj je moguce kupiti sadasnju verziju Sandera sa 1.0TCE 100. CIsto sumnjam da ce ga sa novom verzijom izbaciti iz ponude, pre je moguce ono drugo – da izbace 0.9TCE.

Ne znam koliko se ovom clanku moze verovati jer ima mnogo nelogicnosti. Ovo za 6MT moram da vidim da poverujem, opet imajuci u vidu da Renault ne nudi s njime sopstveni Clio 1.0TCE 100.

igi

Šteta što su izbacili dizel, a taman su dosegli perfekciju u odnosu kubikaža/snaga/nm/cena.

Bungi

Dobar mi je skroz!

Rikošet

1966. godine Wartburg je predstavio model 353. Imao je trocilindarski motor sa 50 (45 KS slabija verzija), a kasnije u pojačanom izdanju i 55 KS. Ovaj sa 50 KS je razvijao 95 Nm pri 3.000 obrtaja. Od 0 do 100 km/h 353 je ubrzavao za 20 sekundi, a najveća brzina 353 je bila 150 km/h. Masa Wartburga 353 je bila 920 Kg. 2020. Dacia predstavlja Sandera i Logana sa trocilindarskim motorom sa 65 KS i 95 Nm pri 3.600 obrtaja. Ubrzanje od 0 do 100 km/h kod Clia je 17,1 sekundu (za Daciu nije objavljeno, ali biće slično, kod Logana… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
sinovac

Vecina proizvodjaca nudi te male atmosferce u a i b segmentu, kako bi bili jeftini za flote i nezahtevne kupce. Problem bi bio da nema alternative, a ima je. Moj favorit je tce 90 cvt.

moron

Da, u FR bazna fabia sa 60 „konja“ košta „samo“ 15 410 € …

Don

Da bi dildo bio primamljiviji. Ko će kupovati dildu koji je za 25, ako izvjese cijene za benzinca od 10 pa na više? Vako, 15….pa nek raja nasjedne…na dildu. Ima federa…

Don

Kako ste samo svi tolerantni, to je čudo jedno. Svi nalaze neka opravdanja, a kad spomenes Fiat 500l, onda motor ne ide (95ks), onda krene pljuvacina…nulta tolerancija. Dacia poslije 3 godine najgora po statistikama tuv, pa eto, doduše ni Fiat nije daleko ali ne smije biti nikada dvostruka mjerila, zašto nanositi nepravdu nekome?

moron

Da, i ja sam odavno primetio da je 95 ks suviše malo samo 500L, a sva ta vozila sa 60 ili 75 ks su „avioni“. Eto, i novi Golf i Leon imaju motore od 90 ks i 5MT i to je skroz ok. A djubar je samo jedan. I zove se 1,4 95 u 500L. A i sam 500L kao djubromobil 🙂

D_C

Ne, to je užasno malo za današnje pojmove. Vozio sam od rent a car-a prošlu generaciju Fieste 1.25, Corsu 1.2 i još ponešto. Sada bivša generacija Sandera 0.9tce ih ubija u svakom pogledu i ja ću svakom preporučiti pre Sandero sa najjačim motorom nego bilo šta u toj klasi sa jednim od tih atmosferskih motora. Ali te verzije u ovom segmentu postoje za babe i dede koje po Evropi voze sa 80 godina i kojima realno više i ne treba a iskreno govoreći su i sa njima opasnost na putu. Kod 500l 1.4 problem nije 95ks već nedostatak obrtnog momenta… Pročitaj više »

Don

Izvini, ovdje govorimo o 60 konja u fobiji za 15 keka, 65 konja u cliju…jedino ako im je Fadil ciljana publika, njemu je i to dobro🤭
Fiatovih 95 je za njih raketa, a dobijes ga za cenera…

moron

Da, ali ta fabia od 60 konja ili clio od 65 imaju po 95 Nm, a ne 127 Nm kao 1,4 od 95ks, a poznato je, manje je uvek više … 🙂

D_C

60 konja u Fabiji, 65 konja u Cliu ili Sanderu je malo za bilo kakvu normalu voznju. Malo je i 80, 85 koliko vec ima prosla generacija Fieste 1.25 jer cak i prazna ne moze da izadje uz Bubjan Potok bez naprezanja i auta i vozaca, saltanja na nize i gubljenja brzine. Sve isto vazi i za Fiat 500L1.4 benzinac sa atmosferskim motorom, cak sta vise, on je jos i gori uz Bubanj Potok od Fieste. Pa nek ima on i 200ks – performanse su mu takve kakve jesu. Stari Sandero 0.9TCe nema problema sa 4 osobe i punim gepekom… Pročitaj više »

moron

Ja se tuda uglavnom penjem četvrtom, sa 80-90, bez razlike da li vozim Hondu, 500L, fabiu … da li sam sam ili su kola puna. I ako je „čisto“, idem desnom trakom, za spora vozila. Pa i onda kada tuda idem brže, vozim četvrtom 😊 Slično i uz Begaljičko brdo (u smislu stepena prenosa), mada tamo idem znatno brže. A i sina „učim“ da uzbrdo „vrti motor“. Znam neke koji se tuda penju i šestom, a što smatram „zločinom“. Ali, sa svojim parama svako radi šta hoće.

D_C

Ne radi sa o tome kojom brzinom ti licno vozis. Sa nekim autima ti nemas izbora nego da vozis tako kako opisujes. Sa nekim autima tu mozes da prodjes kojom god brzinom hoces. U tome je razlika. Ako jedan Sandero 0.9TCe, kome je motor komicno mali uopste ga videti pod haubom, tu moze da ide petom sa lakocom i da to za njega nije ‘zlocin’, a za mene je Sandero moderna inkarnacija Juga/Fice ili u verziji Stepway ga smatram savremenim Renault 4, onda ocekujem i od bilo kog drugog modernog auta da moze to da ucini isto tako.

moron

Ja mislim da je za svaki motor uzbrdo „zdravije“ da se „vrti“, bez razlike da li neki od njih može da se tuda uzbrdo „popne“ i u višem stepenu prenosa. Niko ne može da me uveri da 127 Nm nije 127 Nm. Vozio sam i Logana 1,4 sa 75 ks i 112 Nm i znam kako to ide. Vozio sam i Sandera 1,2 75 ks sa 107 Nm, a i onaj 1,0 sa 75 ks i 97 Nm. I sad, fiatov 1,4 od 95 ks i 127 Nm je „dno“ , a ovo sve ostalo je „skroz ok“? Ne sporim… Pročitaj više »

D_C

Ne vidim ko je osuo po Fiatu i rekao da je sve ostalo skroz ok a samo on nije. Nije ok ni bilo sta od toga sto navodis pod ostalo. Cuj, imam VW T3 koji sam vec ranije pominjao u konteksu da zelim da ga vratim na put (nije mu potpuna prava restauracija). 78ks i od prilike (citavih!!!) 150Nm obrtnog momenta. Zadnji put nas je vozio uz Bubanj Potok pre nekih 20 godina pa me secanje ne drzi najbolje, ali cini mi se da je za njega i cetvrta (ima 5) previse, o onih 80-90 koje spominjes da ne govorim.… Pročitaj više »

Don

Neki još nisu otkrili mjenjač! Očito ih se učilo da se stalno mora voziti u 6.brzini ili 5. Za one koji nemaju 6tu.(ne mislim na tebe , druže Mirko) Danas sam u više navrata bio u situaciji da stoji i čekam da se uključim u saobracaj, no kad dodam gas, auto ne reagira (djubre svapsko, a nije Fiat 500L 1.4 atmo), ide ko da je Dacia! A ovaj hajvan meni s lijeve strane dolazi ko blesav i ne koči,a moja raga nikako da ubrza, motor ni da cuje. Jedino rješenje je prebacivanje u sport mod, a tu opet radi pizdarije… Pročitaj više »

Branko

Wartburg je zato trošio 12l / 100 km po gradu, a novi Clio 5,5 l. Vremena su se promijenila, a s njima i prioriteti. Iz auspuha Clia danas rastu tratinčice, čak i benzinac ima EGR ventil (vraća trećinu ispušnih plinova u usis),… Jbg ekologija košta i para i perfomansi. 😢

Rikošet

Branko teoretski si u pravu. Ali Wartburg je mogao da poveze metar drva ili 500 kilograma kupusa bez problema, a Dacia to ne moze. Wartburg je imao sasiju, a Dacia je nema. Poredjenje potrosnje nije realno, jer u vrijeme Wartburga je njegov prosjek bio u okvirima „normalnog“. Ono sto je jos bitno motor od 65 KS u automobilu od 1.000 Kg potrosnju koju navodis moze postici samo ako ga vozim u idealnim uslovima. Cim se pred njim pojavi brdo prosjek raste toliko da emisija CO2 postane duplo veca od deklarisane. Volio bih da je drugacije, ali nazalost ovo s emisijom… Pročitaj više »

Branko

Ma nije mazanje očiju, smisli radije nešto političko korektnije! 🙃 Alternativna istina, možda?!

BoCv

Iz iskustva sa prvom i restyle verzijom Wartburga mogu da kažem da to nije istina čak ni po gradu… Inače mogao je da ponese neverovatan teret i da drži potrošnju ispod 10l sa dobrom mešavinom.
Dodatna razlika Wartburg je bio dvotaktni motor. Uz sve to sa drugim smo porodično prešli preko 440000 km pre prodaje, motor nikada nije izdao, jedino smo menjali bobine.

Branko

Uff, dobro, i Alija Sirotanović je iskopao 25 tona ugljena za 24 sata… Nemoj me krivo shvatiti, i ja cijenim klasike i često sam nostalgičan prema njima. Ali svijet, okolnosti i zakonsko okruženje (EU) se drastično promijenilo, pa takve usporedbe nemaju smisla.

D_C

Bez obzira sto je iz Istocne Nemacke, ne mozes da poredis Wartburg iz 60 i neke sa sadasnjom Daciom Sanderom od 65ks. Sandero danas predstavlja ono sto su sezdestih bili Fica, Trabant, eventualno Renault 4, a oni su tada imali po tridesetak konja ukoliko i toliko a ne 55.

U suprotnom mozes da kazes da je Mercedes pedeset i neke napravio 300SL koji je isao preko 260km/h, pa po tome od tada do danas nije nikakav napredak napravljen jer jedan AMG A klase ide samo 250km/h.

Don

Jugo koral 60 iste performanse. Faca mu Lici na „novu“ opel astra koja treba da izadje. Kao što hercegovac reče sinu, kad ga je ruzio zbog neposluha :“Kupicu ti Opela pa da ti se cijela Hercegovina smije!“ Da su ovakav dizajn imali prije 20 i kusur godina, druga bi pjesma danas bila, biće opasan konkurent Fiat Tipu (cjenovno), ali i puntu za kojeg očekujemo da bude najlošiji i najjeftiniji od cetvorolista u novoj firmi. Može Dacia da nudi motor i od 45ks ako hoće , pitanje je koja budala će da kupi? Sta ima biti važno što su ponudili ako… Pročitaj više »

Slavko

Kako Djulieta za 15k?

Don
Slavko

Dobro, 16k, al dobra je ponuda. Ja gledao na sajtu uvoznika, nema ni cenovnik vise.

Slavko

Kaze page not found.

Slavko

Enterijer dosta bolje izgleda nego na onoj spijunskoj fotki, videcemo uzivo na sta ce da lici. ECO G bi tu bio nekako najbolji izbor, dovoljno jak da sa lakocom nosi ovu karoseriju, sa sve tng : lakse se pomiriti sa nedostatkom dizela. Mada, videcemo koliko ce ovakva motorizacija, pa jos recimo Stepway kostati, obzirom da je novi i motor, i platforma i sijatet opreme koje dosad nije bilo u Daciji. Ali, sad je to neka skroz druga prica, jer vise nije jedini argument niska cena. Bitna je i cinjenica da se sada kupac ne odrice moderne tehnologije i solidnog dizajna… Pročitaj više »

D_C

Ko vam napisa ovaj clanak? Zar nisu neki podaci mogli da se caskom provere. Sandero je vec godinama moguce dobiti sa grejanjem prednjih sedista, automatskim klima uredjajem, kamerom za voznju unazad, Start&Stop sistemom, parking senzorima (doduse samo zadnjim), senzorima za kontrolu pritiska u gumama itd. Duster je moguce kupiti jos sa beskontaktnim otkljucavanjem vozila (Keyless-Drive Hands-free), LED dnevnim svetlima, upozorenjem na vozilo u mrtvom uglu, AEB, Hillstart Assist i Descent Control, Multiview-Kamera (360 stepeni) itd. Uzgred, Dacie uglavnom imaju DAB+, Bluetooth konekciju, Apple CarPlay i Android Auto za koje tzv ‘premijum’ marke naplacuju premijum. Vecina Dustera ima lumbarno podesavanje u… Pročitaj više »

moron

Koji Duster ima AEB? Na kom to tržištu?

D_C

Sve verzije koje su u cenovniku za CH vazecim od Jula 2020. Mozda i ranije: https://cdn.group.renault.com/dac/ch/dacia-new-cars/pricelists/Dacia_Duster_PL_d.pdf

‘ABS mit Notbremsassistent und Bremskraftverteilung’, interni kod: AFURGE

Notbremsassistent: https://de.wikipedia.org/wiki/Notbremsassistent#:~:text=Ein%20Notbremsassistent%20ist%20ein%20vorausschauendes,vermeiden%20oder%20die%20Kollisionsgeschwindigkeit%20herabsetzen.