1. Home
  2. Prezentacije
  3. Borgward Isabella koncept
Borgward Isabella koncept
0

Borgward Isabella koncept

229
0
Podelite sa prijateljima:

“Ponosni unuk“

U današnja vremena, kada mnogi automobilski brendovi nestaju rekordnom brzinom, uvek je velika vest kada se neki istorijski brend ponovo vrati u proizvodnju. Ljubitelji klasičnih automobila sigurno pamte Borgward, čuvenu nemačku kompaniju koja je nekada bila jača i od velikog Volkswagena, pre nego što ju je skandal ugasio. Sada ponovo u proizvodnji, Borgward se koncentrisao uglavnom na kinesko tržište, ali da ima planove i za Evropu je pokazao ovogodišnji Salon automobila u Frankfurtu gde je debitovao Isabella koncept.

Kratka istorija

Inženjer i dizajner, Carl Borgward, osnovao je istoimenu kompaniju u Bremenu 1899. godine, a u međuvremenu je proširio svoj biznis sa još nekoliko automobilskih kompanija kao što su Hansa, Goliath i Lloyd. Kroz veći deo svoje istorije Borgward je zauzimao neku srednju stepenicu, pa je on tako uglavnom bio manji i više sportski nego Mercedes, veći nego Volkswagen i sa više stila nego Opel i Ford. Zlatno doba kompanije je bilo tokom 1950-ih godina kada su sve četiri divizije zajedno izbile na peto mesto po prodaji na nemačkom tržištu sa godišnjom isporukom od preko 100.000 vozila, ali onda iznenada 1961. godine Borgward je bankrotirao. Kao zvanični razlog se spominje podatak da su banke odbile nove zajmove nezadovoljne kako 70-godišnji Carl Borgward vodi kompaniju i da se ona i tako nalazila u rasulu. Sa druge strane, Carl će do kraja svog života tvrditi da je njegova kompanija uvek pravila profit i uredno vraćala bankama sve dugove i da je gašenje Borgwarda bilo političke prirode. On će kasnije da tvrdi i da je određenim političarima bilo u interesu da preživi BMW (koji se tad nalazio na ivici gašenja) i da je firma iz Minhena preuzela poziciju koju je Borgward nekada držao.

Ponovno rođenje

Carlov sin, Christian, uspeo je da skupi grupu investitora i oživi legendarnu kompaniju 2008. godine. U saradnji sa kineskim partnerom Fotonom, Borgward ima sedište u Nemačkoj, a svoje prve modele kompanija je izbacila na tržište u aprilu 2016. godine. Od tada, Borgward je prodao preko 30.000 primeraka na kineskom tržištu, a u ponudi se nalaze manji krosover BX5 i veći krosover BX7.

Od tada, kompanija je dobila odobrenje da započne prodaju i u Evropi, ali na nju će se morati čekati nešto duže pošto nova fabrika u Bremenu još uvek nije gotova. Kada bude završena, u njoj će se godišnje proizvoditi oko 50.000 električnih vozila za Nemačku, Kinu, Indiju, Južnu Ameriku i Bliski Istok. Do 2020. godine, Borgward očekuje godišnju isporuku u svetu od 800.000 vozila na godišnjem nivou, a do tada ponuda će biti proširena u velikoj meri. Šta možemo da očekujemo u bliskoj budućnosti nam je pokazao Isabella koncept, koji je privukao veliku pažnju na ovogodišnjem Salonu automobila u Frankfurtu.

Dizajn

Jedan od glavnih dizajnera, Anders Warming, kaže da ovaj koncept kombinuje moderne linije sa klasičnim i elegantnim stilom originalne Isabelle iz 1950-ih godina. Na prvi pogled automobil deluje kao kupe, ali on u stvari ima četvoro vrata koja se otvaraju horizontalno. I pored toga, zadnji deo automobila je urađen u heč stilu po uzoru na legendarnog pretka, dok prednji deo nema tradicionalnu masku hladnjaka, pošto je reč o električnom proizvodu. Poveće 22-inčne felne daju posebnu draž, a u vreme pisanja ove priče je nepoznato da li će Isabella ući u serijsku proizvodnju ili je reč o konceptu za testiranje nove tehnologije. Takođe postoji i opcija da će on biti dizajnerska inspiracija za buduće modele kompanije.

Enterijer

Futuristički enterijer donosi četiri podeljena sportska sedišta, a gotovo svaki detalj je u monitoru sa izuzetkom volana i papučica gasa i kočnice. Dvobojni finiš daje impresiju elegancije, mada je teško očekivati ijedan sličan detalj u serijskoj proizvodnji. Plan Borgwarda je definitivno bio da se drži strategije “manje je više“ i u podređenim uglovima je uspeo u toj nameri, ali i pored toga, sam enterijer, bez obzira koliko dobro izgledao, je dosta konfuzan. Mnogi nagoveštavaju da današnji kupci, koji su uvek u trci sa vremenom, definitivno žele nešto jednostavnije gde je sve poznato na prvi pogled.

Mehanika

Borgward nije bio preterano zainteresovan da podeli mnogo detalja na račun mehanike, osim podatka da je reč o električnom proizvodu. Neki internet sajtovi su uspeli da dođu do dodatnih informacija, pa tako navodno Isabella razvija 295 ks iz svojih električnih motora i može da ubrza do 100 km/h za 4,5 sekundi. Maksimalna brzina će biti limitirana na 250 km/h, dok sa jednim punjenjem ovaj koncept može da pređe 480 kilometara. Čak ni punjenje neće predstavljati problem pošto će ono trajati samo 30 minuta za 80% baterija na brzom punjaču.

Zaključak

Isabella koncept nije nešto šta se očekuje od kompanije koja je tek pre par godina proizvela svoj prvi moderni automobil, ali Borgward i ne želi da kreće iz početka već da nastavi tamo gde je prethodnik stao. Uspeh BX5 i BX7 krosovera u Kini je otvorio vrata i oni će verovatno biti prvi modeli kompanije u Evropi, ali nisu svi uvereni u uspeh. Mnogi će reći da je Borgward zapravo kineski automobil i da ni slavno nemačko ime ne može da zavara kupce. Serijski automobil kao što je Isabella bi definitivno mogao da promeni percepciju kupaca prema njemu …

Zoran Tomasović

(229)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments