1. Home
  2. Vesti
  3. Kia obelodanila podatke o dometu za električni EV6
Kia obelodanila podatke o dometu za električni EV6
5

Kia obelodanila podatke o dometu za električni EV6

620
5
Podelite sa prijateljima:

Električni krosover EV6 uskoro stiže u Evropu, a sada znamo i kolikom će autonomijom kretanja raspolagati. 

Kapacitet baterija i domet postali su glavni aduti gotovo svih proizvođača električnih vozila. Kia je objavila domet varijanti modela EV6, koji će svoj debi pred evropskom publikom imati u septembru, na Salonu automobila u Minhenu. Nakon ove manifestacije trebalo bi da počnu i isporuke prvih primeraka ovog modela na Starom kontinentu.

Verzija EV6 sa jednim elektromotorom koji pokreće zadnje točkove i napaja se energijom iz baterije kapaciteta od 77,4 kWh moći će da pređe sa napunjenom baterijom 528 km. Kod varijante sa dva električna agregata i pogonom na svim točkovima domet je naravno nešto manji i iznosi maksimalno 508 pređenih kilometara.

Sva izdanja Kije EV6 mogu koristiti punjače od 400 i 800 V. Na najbržem punjaču ovaj električni automobil može napuniti 80% kapaciteta baterije za svega 18 minuta.

Južnokorejska marka je saopštila i da će prodaja najpotentnijeg izdanja EV6 GT početi nešto kasnije nego što je planirano. Prve jedinice ovog automobila biće isporučene u Evropi u prvom kvartalu naredne, 2022. godine.

Čini se da Kia neće biti u stanju da ispuni zadate kvote na globalnom nivou za ovu godinu. Korejski brend je na predstavljanju EV6 istakao cilj da se u 2021. godini isporuči oko 100.000 vozila, što je sada čini se nedostižna brojka zbog problema sa nabavkom poluprovodnika i mikročipova.

AutoRepublika 

(620)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Kia – Hjundai je značajno napredovala u elektrifikaciji.Ne nudi svako u srednjoj klasi brzo punjenje visokim naponom od 800 V i autonomiju preko 500 km.To su vrijednosti kojima barata više Tesla i njemački premium igrači.Kukavni VW nikako da ustabili proizvodnju svojih el. šklopocija pa su morali da kupe Rimca kako bi nabrzaka premostili ogromni zaostatak u prozvodnji baterijskih vozila.VW ID4.???Ova oznaka sugeriše da ideš(ID) jedno 4 kilometra i nešto se pokvari.Postoji stara narodna izreka:“Nije svačije pored puta s… ti.“ za koju očigledno u VW nisu nikad čuli.

Dezon

Prvi su investirali u Rimca, odmah zatim Porsche. I medju prvima su dobili 800v arhitekturu. E Tron gt, ionig 5,kia ev6, taycan/crossturismo

Goran Jurkovic

Kia i Hyundai koštaju kao Tesla i njemački shitpremium igrači.

igi

Fantastičan dizajn! U „prošlom“ životu bi mu legao neki V6 minimum.

moron

Dizajn je zaista ok.
Još samo da ima normalan pogonski sklop …