1. Home
  2. Vesti
  3. Upoznajte novi Dodge Charger
Upoznajte novi Dodge Charger
2

Upoznajte novi Dodge Charger

835
2
Podelite sa prijateljima:

Model Dodge Charger je bio jedna od čestih tema u američkim medijima tokom prethodnih meseci. Sve je započelo odlukom Stellantisa da eliminiše, ne samo Charger, već i njegove blizance kao što su Dodge Challenger i Chrysler 300 na kraju prošle godine, iako su se prodavali u velikim brojevima.

Razlog je ležao u podatku da su razvijeni još pre petnaestak godina, a čak i tada su bili „stari ko Biblija“ pošto njihova platforma potiče još od ranih devedesetih godina prošlog veka, kada je Mercedes napravio za svoj model E Klase iz generacije W210.

Stellantis nas je ubeđivao da je vreme sva tri modela prošlo i da će ih zameniti moderni naslednik na struju.  Malo je reći da su Jenkiji bili uvređeni, ali Stellantis nije menjao mišljenje. Štaviše, konceptno izdanje naslednika pod imenom Charger Daytona je debitovalo još pre godinu dana, i trebalo je da bude naslednik sva tri eliminisana modela.

Ali kritike javnosti su očigledno dale rezultate, pošto je kasnije u ponudu uvršćen i novi 3,0-litarski turbobenzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji pod imenom Hurricane. Već se nudi u modelu Jeepu Wagoneeru, gde može da se dobije u verzijama sa 420 „konja i maksimalnih 634 Nm obrtnog momenta, odnosno 510 „grla“ i maksimalnih 678 Nm obrtnog momenta. Izvori takođe kažu da će novi Charger biti dostupan samo sa osmostepenim automatskim menjačem i izborom pogona na zadnje ili sva četiri točka.


Dok je prethodna generacija bila dostupna samo sa četvoro vrata, novitet će biti kupe sa dvoje vrata, ali i sa značajnim prostorom na zadnjoj klupi. Takva odluka je pomalo iznenađujuća pošto takva kategorija vozila gotovo i da nema kupce u Sjedinjenim Američkim Državama, pa možda plan Stellantisa i nije model za masovnu proizvodnju već onaj za limitirani broj kupaca sa dubokim džepom.

Sada imamo generalnu ideju i kako će novi Charger izgledati. I ne, nisu fotografije „slučajno procurile na internet“ kako bismo obično pomislili, već ih je Stellantis postavio na društvenu mrežu Instagram.

Možemo da zaključimo da je generalna ideja sa koncepta veoma slična, i da se Charger neće promeniti u velikoj meri. Takođe je u stigao u intenzivnijem retro stilu, pa možemo da vidimo mnoge detalje sa generacije koja se proizvodila od 1968. do 1970. godine.

To se odnosi na poveću masku hladnjaka sa skrivenim farovima, produženim krovom u stilu fastbeka i zadnjom svetlosnom grupom po širini celog automobila. Mediji pretpostavljaju da je reč o električnom izdanju zbog posebne značke na rešetki hladnjaka.


Novi Charger bi trebalo da pristigne u izložbeno-prodajne salone do kraja aktuelne godine, što znači da je premijera tu, već iza čoška, što kaže naš narod…

AutoRepublika

(835)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dobar je! To je prava evolucija jednog modela – zadrzao je svoj lik a deluje kao sasvim nov!

MRN

„Daj šta daš“, a da je ipak neka klasika 😊