1. Home
  2. Vesti
  3. Ford planira pristupačni električni automobil početne cene do 25 hiljada dolara
Ford planira pristupačni električni automobil početne cene do 25 hiljada dolara
1

Ford planira pristupačni električni automobil početne cene do 25 hiljada dolara

160
1
Podelite sa prijateljima:

Američki proizvođač automobila zvanično je ušao u eru „ozelenjavanja“ pre nekoliko godina – prvo samostalno električno vozilo marke bilo je Ford Mustang Mach-E. Brend sada ima električna vozila u različitim segmentima, uključujući najpopularniji segment pikapa pune veličine u Sjedinjenim Američkim Državama, a električna vozila se mogu naći i u komercijalnom sektoru. Kompanija nastavlja da razvija „zelene“ nove proizvode, ali je nedavno morala da prilagodi svoje planove.

Prema Bloombergu, Ford se plaši „sve veće konkurencije“ kineskih proizvođača električnih vozila. Konkretno, govorimo o mogućnosti ulaska jeftinog „zelenog“ hečbeka BYD-a Seagulla na američko tržište: njegova procenjena cena ne prelazi 10 hiljada dolara, dok je početna cena, na primer, Forda Mustanga Mach-E u SAD je nešto manje od 40 hiljada dolara. Inače, prošle godine brend BYD je pretekao Teslu u Kini i zauzeo drugo mesto po prodaji električnih vozila na globalnom tržištu.

Sada Ford razmišlja o razvoju još jednog električnog vozila, a očekuje se da će ovo biti početni model sa relativno niskom cenom. Naravno, Amerikanci neće moći da prate BYD, ali se očekuje da cena početne verzije novog Fordovog električnog automobila neće preći 25 hiljada dolara. Ovaj projekat će verovatno postati prioritet; novi proizvod bi mogao da debituje krajem 2026. godine.

Prema pisanju medija, razvoj jeftinog Fordovog električnog automobila poveren je timu od manje od sto zaposlenih koji rade pod vođstvom Alana Klarka, koji je prethodno stvorio električni automobil Tesla Model Y, a koji je dosta tražen u „Amerike“. Poznato je da će se grupa fokusirati na stvaranje platforme koja će koristiti litijum-gvožđe fosfatnu trakcionu bateriju. Očekuje se da će cena takvih baterija biti oko trećinu manja od litijum-jonskih baterija koje se trenutno koriste u većini slučajeva.

Treba napomenuti da je početkom ovog meseca postalo poznato da je, u uslovima rata cenama u Kini, BYD-ov „Galeb“ postao još pristupačniji. Za osnovnu verziju hečbeka u Kini traže 69.800 juana, što je oko devet hiljada evra. Opremljen je jednim elektromotorom od 75 konjskih snaga koji se nalazi na prednjoj osovini, njegov maksimalni obrtni moment je 135 Nm. Njegova baterija ima kapacitet od 30,08 kWh, a domet je 305 km (na osnovu ciklusa CLTC koji se koristi u Kini).

Kao što su ruske Kolesa ranije izvestile, lista opreme početne verzije uključuje: disk kočnice, prednje i bočne vazdušne jastuke, ESP, klima uređaj, tempomat, virtuelni ekran instrumenata od 7 inča, multimedijalni ekran osetljiv na dodir dijagonale 10,1 inča, audio sistem sa četiri zvučnika, parkiranje senzore i kameru za pogled nazad.

Navodi se i da je Ford odlučio da privremeno odloži planove za razvoj i proizvodnju velikog potpuno električniog krosovera s tri reda sedišta kako bi se fokusirao na pristupačniji segment.

AutoRepublika

(160)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

Sada ce i ford propasti ko i krajsler
Koristice zastarelo meb smece 20 godina ko i ovi sto su staru e klasuru