1. Home
  2. Vesti
  3. BMW grupa ukida polovinu tradicionalnih pogonskih varijanti
BMW grupa ukida polovinu tradicionalnih pogonskih varijanti
7

BMW grupa ukida polovinu tradicionalnih pogonskih varijanti

333
7
Podelite sa prijateljima:

Glavna ofanziva počinje 2021.

Čini se da je BMW grupa spremna da se u potpunosti prebaci na hibridni i električni pogon. Bavarski proizvođač je objavio gomilu finansijskih rezultata, tako da znamo da je finansijska 2019. finalizovana s povećanim profitom. Prihodi grupe, uključujući BMW-ovu automobilsku i moto diviziju, kao i Mini i Rolls-Royce, prešli su 100 milijardi evra, po prvi put u istoriji. Ipak, nakratko se u obimnom pres materijalu spominje da nas čekaju značajne promene kada je reč o pogonskim sistemima, jer će polovina trenutne ponude u tom domenu biti prepolovljena, a revolucija počinje već sledeće godine.

„S aspekta proizvoda, do 50 odsto tradicionalnih pogonskih varijanti će biti eliminisano počev od 2021., u okviru tranzicije ka kreiranju naprednijih, inteligentnih arhitektura, u korist dodatnih elektrifikovanih pogonskih sklopova.“

Šta to zapravo znači? Ova najava nam ne daje uvid u detalje o kojim se konkretno modelima radi, ali je jasno da je kolosek ka elektrifikaciji zacrtan. Počev od 2021., BMW će preduzeti značajnije korake u prelazu sa SUS motora ka hibridnim i električnim pogonskim sistemima. Naravno, to ne znači da će polovina postojećih modela biti ukinuta, mada je sužavanje flote neminovno. Treba naglasiti da to važi za BMW grupu, ne samo BMW kao marku.

BMW-ova „električna“ transformacija je već u toku. Očekuje se da i3 izdrži najmanje zaključno s 2024., dok je Mini Cooper SE već dostupan. EV novajlija, iX3 bi trebalo da krene s prodajom u Evropi sledeće godine. BMW je nedavno skinuo veo s i4 koncepta, koji je veoma blizak serijskom modelu, čiji je debi zakazan za 2021. Naravno, ne zaboravimo na iNext SUV, koji takođe treba da se pojavi sledeće godine.

Dok je i3 poseban model, ostali imaju uske veze s benzinski pogonjenim „rođacima“. Na kraju, kao što je i BMW sam saopštio, moguće je da su dani varijanti sa SUS motorima odbrojani.

AutoRepublika

(333)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Pa zar ova vest nije juče išla, u malo izmenjenoj formi? Hoćemo li i sutra da čitamo isto ovo?

Zvezdan Božinović

Jeste, jeste, bila je juče vest. Ovo urednik pušta za one poput njega, tj za one koji ne prate redovno, pa da se ne propusti kapitalno važna vest 🙂

TNT

I šta će da ukinu – benzin ili dizel? Ionako se svi motori svode na 0,5 l po cilindru puta tri, četiri ili šest… 😀😀😀

Zvezdan Božinović

Ja se iskreno nadam one od 1,5 litara jer ne mogu da sakriju svoju neparnu prirodu. Pored toga, najmanje bi mi nedostajali V8 i V12 motori. Njih objektivno retko ko i kupuje, a i u eri tranzicije ka elektromobilnosti, pa i višestrukih turbo punjača, i 6 cilindara je više nego dovoljno. Inače, nemam pojma šta će ukinuti. Logično je V12 i bezbrojne varijacije na temu „jedan motor – više nivoa izlazne snage“. Prva žrtva je M50d motor, ili druga posle V12

moron

Ja bih izbacio najmanji i najveći 🙂

TNT

Ne znam šta podrazumevaju pod „različitim motorom”. Varijanta 3.0 „krštena” kao 50d je meni lično jedna od najboljih motorizacija koju sam imao prilike da vozim; znam da je ukinuta navodno zbog problema sa kvarovima, ali generalno u mom „vokabularu” je to samo podvarijanta standardnog šestocilindraša – ne bih ga zvao posebnim motorom jer to nije. Sami kažu da motor razvijaju od jednog cilindra, pa su praktično svi ti 1,5 2,0 i 3,0 identični na tom nivou – naravno, zbog različite snage u prvoj ugradnji materijali nisu isti, ali kao rezervne delove prodaju samo jednu varijantu. Zato pomalo u šali ali… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

I mene je to zanimalo, mislim da li se isti materijali upotrebljavaju u istom motoru koji razvija npr 156 ili 245 ks (bio slučaj s dvolitarskim benzincem pre 5 godina otprilike). Odgovor distributera je bio da su isti materijali, ali s obzirom da sam pričao s prodajnim savetnikom, a ne BMW genijem ili nekim tehničke struke, veoma moguće je da je greška bila u pitanju.