1. Home
  2. Vesti
  3. Ford (ne)će ponuditi 7,3-litarski benzinac u Mustangu?
Ford (ne)će ponuditi 7,3-litarski benzinac u Mustangu?
0

Ford (ne)će ponuditi 7,3-litarski benzinac u Mustangu?

1.20K
0
Podelite sa prijateljima:

Protekle godine je Ford šokirao američku (a i svetsku) javnost i debitovao s novim atmosferskim benzincem pod nadimkom „Godzilla“. Motor je bio namanje za pikap kamionet SuperDuty. Njegova zapremina je iznosila čak 7,3 litre, što je previše čak i za razmažene američke kupce koji preferiraju druge standarde po ovom pitanju od evropskih. Ovo je još izraženije u vreme kada svi javno tvrde da su električni automobili budućnost.

Pored toga što je dostupan u spomenutom modelu SuperDuty, „Godzilla“ se može naručiti i kao zaseban artikal, pa je veoma brzo postao popularan u „hot rod“ kulturi i klasičnim vozilima. Zahvaljujući podatku da se ugrađuje u radnički pikap kamionet, agregat je izuzetno lenj i prema fabričkim brojevima razvija „samo“ 430 konjskih snaga (prema američkim standardima) i maksimalnih 644 Nm obrtnog momenta.

To je manje od 5,0-litarskog benzinca s nadimkom „Coyote“ koji se pronalazi kod Mustanga, ali su individualni tjuneri pokazali koliki potencijal poseduje kada su relativno jeftino i sa satnim modifikacijama podigli snagu na preko 800 „grla“.

Nije bilo potrebno mnogo vremena pre nego što su se na internetu pojavile priče da će se „Godzilla“ pronaći i ispod haube Mustanga. Glasine kao glasine, uglavnom su se zasnivale na pričama „rekla-kazala“, a sve je započelo onog momenta početkom godine, kada je Ford debitovao s novim Shelbyjem GT500.

Iako su njegove performanse impresivne, veliki Shelby razvija „samo“ 760 konjskih snaga iz 5,2-litarskog „Predator“ benzinca sa kompresorom. Kažemo „samo“ iz razloga što je cifra i dalje manja od onoga šta rival Dodge nudi u modelu Challenger, pa se pretpostavilo da je „Predator“ dostigao svoj maksimum po pitanju snage i da je potreban veći benzinac ukoliko Ford želi da nadmaši konkurenciju.


Ford nije krio ni informaciju da bi „Godzilla“ relativno lako bio ugrađen u Mustanga, ali za sada demantuje bilo kakav plan da će to uraditi. Takvu priču je potvrdio i glavni inženjer za razvoj ovog agregata Pet Hertih, koji kaže da je blok motora previše težak za bilo koji automobil i da je njegova prava namena komercijalne prirode.

Onaj koji ugrađuje „Godzillu“ u Mustanga, zapravo mora da uradi i velike izmene po pitanju ogibljenja, pa Ford svakako ne želi da uđe u tako nešto narednih godina. Međutim, nova generacija sportiste stiže u izložbeno-prodajne salone do 2023. godine, a među mehaničkom ponudom možda vidimo upravo „Godzillu“ …

AutoRepublika

(1200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments