1. Home
  2. Vesti
  3. Uticaj koronavirusa na proizvodnju automobila u Evropi (po zemljama)
Uticaj koronavirusa na proizvodnju automobila u Evropi (po zemljama)
4

Uticaj koronavirusa na proizvodnju automobila u Evropi (po zemljama)

1.45K
4
Podelite sa prijateljima:

Situacija s koronavirusom pravi velike probleme evropskoj automobilskoj industriji, koja je prisiljena da stopira ili ograničava rad u fabrikama.

Evo pregleda na koji način pandemija utiče na proizvodne pogone na Starom kontinentu:

Italija

Fiat Chrysler zaustavlja proizvodnju do 27. marta u svim fabrikama u ovoj zemlji. Ferrari je zatvorio dve fabrike, takođe do 27. marta, kao razlog navodeći manjak komponenti. Lamborghini je zatvorio pogon kraj Bolonje do 25. marta.

Proizvođač kočnica, Brembo, suspendovao je proizvodnju u četiri fabrike, dok je Magneti Marelli obustavio rad na tri dana.

Španija

Ford je zatvorio fabriku u Valensiji do ponedeljka, 23. marta, nakon što su troje zaposlenih imali pozitivne rezultate na testiranjima na COVID-19.

Seatova fabrika kraj Barselone bi mogla da obustavi rad na do šet nedelja zbog problema u proizvodnji i logistici.

Renaultovi pogoni u Palensiji i Valjadolidu su stopirali proizvodnju na dva dana zbog nedostatka komponenti.

Dve Nissanove fabrike  su zaustavile rad u petak nakon što je snabdevač naplacima pogođen karantinom u obližnjem gradu Odeni, jer je to mesto zahvaćeno virusom. Prekid će trajati najmanje do ponedeljka.

Francuska

PSA grupa će započeti zatvaranje fabrika u matičnoj zemlji, rekao je izvor iz sindikata, počev od pogona u Muluzu, u ponedeljak posle podne. Fabrike u Sošou i Renu će biti zatvorene u utorak.

Renault radi na različitim scenarijima da bi svoje fabrike prilagodio delimičnom odsustvu radne snage, odnosno nižoj stopi proizvodnje, smanjenju broja timova ili većem iskorišćenju privremenih radnika, rekla je portparolka kompanije.

Nemačka

Opel je od stotina kancelarijskog osoblja u Riselshajmu zatražio da rade od kuće, nakon što je jedan zaposleni pozitivno testiran na koronavirus. Proizvodnja u fabrici u Riselshajmu nije ugrožena.

Volkswagen je pet radnika poslao kući iz fabrike Kasel, gde proizvodi komponente, jer je i tu jedan zaposleni imao pozitivne rezultate testiranja.

Dvoje radnika u fabrici u Volfsburgu su u kućnom karantinu nakon privatnih putovanja (pozitivni na testovima). Oni se još uvek nisu vratili na posao i nisu u kontaktu s kolegama, tako da dalji koraci nisu potrebni.

Slovačka

VW grupa je suspendovala proizvodnju u fabrici u Bratislavi. U ovom pogonu se sklapaju Porsche Cayenne, VW Touareg i Audi Q7, uz VW Up!, Škodu Citigo  i Seat Mii, kao i osovine i podne platforme za Bentley Bentaygu.

PSA i Jaguar Land Rover kažu da njihove fabrike u Slovačkoj rade normalno.

Češka Republika

Sindikati Škodinih i Hyndaijevih fabrika u Češkoj, pozvali su na četrnaestodnevni karantin za zaposlene, koji će u istovetnom vremenskom periodu stopirati proizvodnju.

Portugal

Volkwagenova Autoeuropa fabrika kraj Lisabona je redukovala dnevni obim za 16 odsto zbog manjka radnika. Sedam od 5.536 zaposlenih u Autoeuropi je u izolaciji jer su bili izloženi koronavirusu.

Poljska

Fiat je zatvorio fabriku u Tihiju do 27. marta.

Švedska

Volvo je saopštio da švedske fabrike nisu pogođene koronavirusom za sada.

Srbija

Rad u fabrici FCA u Kragujevcu je obustavljen do 27. marta

Belgija

Volvo kaže da njegova fabrika u Gentu nije do sada pogođena koronavirusom.

AutoRepublika

(1445)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lola

Uffff dobro je .

Bio sam se zabrinuo.

Srećom

“ BMW-ovo snabdevanje baterijama stabilno i pouzdano za razliku od rivala“

s mile

Činjenica je da će sve skoro stati…ili debelo usporiti…. pamtiće se ova 2020 više od 2008 a i sličan ekonomski trag će ostaviti

kola

mozda će ovaj korona virus da unisti i bolesne teorije cuvanja planete zabrinutosti dusebriznika baterija vozila i sl. mozda posle virusa se vratimo normalnom zivotu kao nekada jer ce ekoloska teorija biti smenjena virus teorijim. trebalo bi se vratiti u rikverc koju godinu pa krenuti iznova inace ce covek postati samom sebi najveci neprijatelj

Khrlo e Romengo

FCA dosta to optimistično, do 27. marta, doduše Ford je još veći „veseljak“ do 23. marta.. A svakako na kraju neće biti u većim gubicima, uvek može 10% veća cena u skladu sa prilagođavanju COVID-19 „normama“.. Inače sam čitao da Nemačka, a posebno Južna Koreja beleže ponovni rast privrede, tako da ako se po tome nešto poznaje..