1. Home
  2. Vesti
  3. BMW M8 će nuditi bezbroj režima vožnje, ali po prvi put i dva režima rada kočnica
BMW M8 će nuditi bezbroj režima vožnje, ali po prvi put i dva režima rada kočnica
0

BMW M8 će nuditi bezbroj režima vožnje, ali po prvi put i dva režima rada kočnica

424
0
Podelite sa prijateljima:

Već smo navikli da savremeni automobili omogućavaju vozačima da koriste različite režime rada motora, sistema upravljanja ili pak sistema oslanjanja. Sada, uz novi BMW M8, uvodi se i mogućnost izbora načina funkcionisanja kočnog sistema.

Performantni i luksuzni bavarski kupe umesto vakumskog pojačivača kočne sile, koristi laganiju elektromehaničku postavku koja se najčešće primenjuje kod hibrida ili elektromobila, na koji nači kočnice zadržavaju pune performanse čak i bez pomoći motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

U konkretnom slučaju, inženjeri su iskoristili  took mogućnosti elektromehaničkog pojačala na drugačiji način. Kočni sistem tako poseduje dva režima rada (Comfort i Sport), koji se među sobom razlikuju po stepenu osetljivosti na pritisak pedale kočnice.

Naravno, vozač BMW-a sa M8 oznakama će moći da izabere jedan od tri režima rada motora, sistema oslanjanja, Sistema rada pogona na sve ili samo zadnje točkove, dok će dva režima biti dostupna u pogledu direktnosti upravljanja. Svi ovi režimi rada mogu biti kombinovani, odnosno nezavisni su jedan od drugog.

Postojanje ovako velikog broja različitih postavki uslovilo je i neophodnost razvoja novog grafičkog rešenja za medijalni sistem, kome se pristupa pritiskom na zaseban taster Setup koji je smešten na centralnoj konzoli. Upotrebom tastera za M režim vožnje, otvara se mogućnost aktivacije jedne od više predefinisanih postavki (Road, Sport i M8 Competition, Track), uz dve dodatne fiksne konfiguracije namenjene za M taster na obruču upravljača.

U tehničkom smislu, BMW M8 je zapravo replika sedana BMW M5, što praktično znači primenu V8 biturbo motora zapremine 4.4 litre uz isporuku 600 do 625 konjskih snaga koje se šalju na sve ili pak samo na zadnji par točkova, zavisno od volje vozača. Performanse koje se vezuju za novi M8 su još uvek tajna, ali znamo da M5, do “stotke” ubrzava za 3,5 sekundi, odnosno za 0,2 sekunde brže ukoliko je u Competition Package verziji.

Premijera novog kupea BMW M8 samo što nije. Istovremeno će biti prikazani performantni kupe i kabriolet, kako u standardnoj, tako i u Competition Package verziji. Kasnije će im se priključiti i M8 Gran Coupe varijanta.

AutoRepublika

(424)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments