1. Home
  2. Life
  3. Sony i Honda strpljivo pripremaju debi (VIDEO)
Sony i Honda strpljivo pripremaju debi (VIDEO)

Sony i Honda strpljivo pripremaju debi (VIDEO)

594
0
Podelite sa prijateljima:

Za razliku od mnogih kineskih proizvođača automobila, koji stvaraju nove brendove i modele neverovatnom brzinom, Sony i Honda imaju mnogo oprezniji pristup. Električni automobil pod zajedničkim brendom Afeela, koji je predstavljen pre godinu dana na prošlogodišnjem CES-u, partneri dovršavaju korak po korak i bez žurbe.

Ove godine, dakle na prvom sledećem Sajmu potrošačke elektronike, predstavljena je verzija ove mašine koja je sasvim blizu montažne trake.

Električni liftbek nazvan Afeela dobija nove branike i novu opremu za osvetljenje. Prednja svetla i LED traka koja ih povezuje sada su uokvirena crnom sjajnom maskom, koja takođe skriva veliki ekran sa informacijama u sredini prednjeg kraja vozila.

Sličan manji displej se nalazi između zadnjih signalnih grupacija. Oba ekrana su na prikazanom eksponatu prikazivala naziv brenda, ali su u stanju da emituju prilagođene slike i ikone. Novi rep je rezultirao blagim povećanjem dužine za 20 milimetara (na 4.915 mm), iako su širina (1.900 mm), visina (1.460 mm) i međuosovinsko rastojanje (3.000 mm) ostali nepromenjeni.

Električni automobil ima i retrovizore, dok je prošlogodišnji prototip imao, više filmsko rešenje u vidu kamera. U isto vreme, bočni zadnji ekrani su zadržani u kabini liftbeka. Zajedno sa horizontalnim ekranom multimedijalnog sistema i elektronskih uređaja, formira se jedan digitalni prednji panel. Može da prikaže navigacionu mapu 3D, i to s proširenom stvarnošću.

Ekran takođe može da prikaže informacije o drugim automobilima, pešacima, saobraćajnim znacima, vremenskim i drugim uslovima vožnje. Digitalni model okruženja je prikazan pomoću najnovijeg procesora yaigrice tipa Unreal Engine 5.3, a sistem na ploči kao celina je otvoren za aplikacije, igre i usluge pružne od strane trećih lica. Ovo je omogućeno zahvaljujući bliskoj saradnji sa gejming gigantom Epic Gamesom.

A Microsoft je obezbedio uslugu od strane entiteta Azure OpenAI (ChatGPT je integrisan u nju), na osnovu koje će biti kreiran ugrađeni elektronski asistent sa veštačkom inteligencijom: kompanija ga naziva „lični agent“. Takođe će se koristiti kao deo sistema autopilota, u kojem je tehnologija Vision Transformer dopunjena mašinskim učenjem.

Pojavilo se više detalja o tehničkoj strukturi liftbeka s imenom Afeela. Električno vozilo sa pogonom na sve točkove opremljeno je sa dva motora od 245 KS. svaka (ukupno 490 KS), a tu je i litijum-jonska trakciona baterija kapaciteta 91 kWh. Instalirani su konektori za brze punjače od 150 kW (DC) i od 11 kW za spore stanice tipa AC.

Šasija ima prednje vešanje sa dvostrukim poprečnim ramenima i zadnje vešanje sorte multilink (u više tačaka). Afeela poseduje pneumatske opruge i točkove s felnama od 21 inča.

Naposletku, gejming studio Poliphoni Digital, poznat po legendarnoj seriji simulatora automobila Gran Turismo, učestvovao je u stvaranju ovog električnog automobila. Sony i Honda još uvek nisu objavili ni bar približan datum početka prodaje svog električnog automobila (prethodno je pomenuto proleće 2026. godine), ali će se virtuelna Afeela definitivno pojaviti u igri Gran Turismo 7 pre kraja ove godine.

U međuvremenu, tokom prezentacije na ovogodišnjem CES-u, partneri su demonstrirali sposobnost upravljanja prototipom pomoću džojstika sa Sonijevog PlayStationa 5.

AutoRepublika

(594)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments