1. Home
  2. Vesti
  3. Ulazak u svet Rama je skuplji nego ikada pre
Ulazak u svet Rama je skuplji nego ikada pre
0

Ulazak u svet Rama je skuplji nego ikada pre

143
0
Podelite sa prijateljima:

Stellantisov brend laganih komercijalnih vozila na američkom tržištu pod imenom Ram je poprilično šokirao javnost „preko bare“ kada je objavljeno da u ponudi neće biti motor sa osam cilindara ispod haube nakon ove godine. Videti motore sa šest ili pak i sa četiri cilindra nije nepoznanica u ovoj kategoriji pošto rivali kao što su Ford F-150 i Chevrolet Silverado takođe nude takvu mehaniku, ali u njovom slučaju su samo alternativa svima onima kojima je V8 previše.

Ram, sa druge strane, baziraće celokupnu ponudu na atmosferskim i turbo benzincima sa šest cilindara u modelu 1500. Ako hoćete da vidite V8 ispod haube, onda se morate odlučiti za veće modele 2500/3500.

Vrhunac takve ponude čini novi trolitarski turbobenzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciju pod kodnom oznakom „Hurricane“. Može se dobiti u dve konfiguracije, od čega slabija razvija 420 konjskih snaga i maksimalnih 636 Nm obrtnog momenta, a ona moćnija 540 „grla“ i maksimalnih 706 Nm obrtnog momenta. Radi poređenja, Hurricane je u penziju poslao čuveni 5,7-litarski „Hemi“ sa 395 „konja“ i maksimalnih 556 Nm obrtnog momenta.

Zajedno sa novim motorima ide i povećanje cena. Za bazni Ram 1500 je sada potrebno izdvojiti relativno visokih 42.270 dolara, a za navedenu sumu novca kupac dobija 3,6-litarski atmosferski benzinac u kombinaciji sa električnim agregatom za maksimalnih 306 “grla”. Ako hoćete spomenuti Hurricane sa 420 konjskih snaga, spomenućemo da je opcija od 2.695 “zelembaća” na svim paketima opreme sa izuzetkom onih sa značkom Laramie (62.025 dolara) i Rebel (66.190 najmanjih zelenih novčanica), gde je standardna oprema.

Moćniji Hurricane sa 540 “konja” je standardan samo na paketima Limited (77.150 dolara) i Longhorn (77.645 “zelembaća”) i ujedno je dostupan samo u paketu sa pogonom na sva četiri točka.

Vrhunac Ramove ponude sada čini verzija nazvana Tungsten za koji će kupci morati da izdvoje čak 89.150 dolara. Tungsten je dostupan samo sa moćnijim Hurricaneom, pogonom na sva četiri točka, kabinom sa četvoro vrata, kraćim sandukom i praktično svakom opcijom u Ramovoj ponudi.

Nova generacija Rama 1500 stiže u izložbeno-prodajne salone na proleće kao model za 2024. Godinu. Ponuda će kasnije biti proširena i sa hibridom plug-in pod imenom RamCharger i električnom verzijom nazvanom REV, ali za sada nema govora o njihovim cenama.

Postoje priče da će i Ford i Chevrolet pratiti ovaj potez da i njihovi “osmaci” odbrojavaju poslednje dane, ali i zabrinutost da Jenkiji neće najbolje primiti takvu promenu. Jer kako očekivati od nacije, koja je navikla na V8, da plati više za dva cilindra manje…

AutoRepublika

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments