1. Home
  2. Life
  3. Hyundai patentirao čvrstu bateriju pod pritiskom
Hyundai patentirao čvrstu bateriju pod pritiskom

Hyundai patentirao čvrstu bateriju pod pritiskom

1.60K
13
Podelite sa prijateljima:

Hyundai navodi da je napravio ogroman korak u tehnologiji baterija za električne automobile, podnošenjem patenta za potpuno čvrste  baterije u SAD. Kompanija ima za cilj da poboljša stabilnost baterije i gustinu energije, težeći dugotrajnijim električnim vozilima sa superiornim performansama. Patent pod nazivom „Sistem za potpuno čvrste baterije sa uređajem za pritisak“ odobren je 28. decembra 2023.

Za razliku od tradicionalnih litijum-jonskih baterija koje koriste tečne elektrolite, Hyundai predviđa budućnost sa potpuno čvrstim baterijskim sistemom pod pritiskom gde pritisak ostaje konstantan u svakoj ćeliji, bez obzira na brzinu punjenja i pražnjenja. Čvrsti elektrolit obećava poboljšanu stabilnost i performanse čak i ako dođe do oštećenja, rešavajući značajan problem u baterijama.

„Solid-state“ baterije su privukle pažnju kao potencijalni adut za promenu igre, obećavajući povećanje bezbednosti, brže punjenje i daleko superiorniju gustinu. Međutim, ova tehnologija je još uvek skupa i teška za izradu, što je sprečava da ima značajan komercijalni uticaj.

Hyundaijevo inovativno rešenje nastoji da prevaziđe ove izazove. Patentirani sistem predviđa baterijske ćelije raspoređene unutar zatvorene komore, pod pritiskom tečnosti. Kako mnogi patenti govore, opis je prilično nejasan kada su u pitanju detalji – uređaj za pritisak kontroliše dovod tečnosti, dok senzori prate pritisak i temperaturu. Detektor napona prati napon svake ćelije, a kontroler pokreće punjenje i pražnjenje u okviru unapred definisanih parametara temperature i pritiska. Dodatno, termostat obezbeđuje optimalnu radnu temperaturu.

Automobilski svet je ispunjen sličnim razvojem, a Toyota, GM, VW, Ford, Nissan, Honda, Mercedes-Benz i drugi marljivo istražuju tehnologiju čvrstih baterija. Hyundai, međutim, čvrsto stoji u nastojanju da postane jedan od tri najveća proizvođača električnih vozila do 2030. godine.

Izvršni direktor Jae Hun Čang potvrđuje posvećenost Hyundaija razvoju poluprovodničkih „LFP“ i „NCM“ baterija, težeći smanjenju troškova i poboljšanoj fleksibilnosti. Prethodni Hyundaijevi patenti za rešenja za elektrolite, rešenja za vezivanje i metode proizvodnje elektroda za baterije u čvrstom stanju jasno pokazuju njegovu posvećenost da ostane na čelu inovacija EV.

AutoRepublika

(1604)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matori

Koliko li će ova da košta u post prodaji?

BB

Stani da prvo uđe u prvu prodaju 😜

BB

Svi teže smanjenju troškova, a auta sve skuplja i skuplja, bez obzira na vrstu pogona

MRN

Sve za dobrobit kupaca 😀

igi

Manje troškova+veća cena=veći profit, a to je svakako glavni cilj.

Matija

Prilicno nejasan koncept: baterija je „cvrsta“ ali se tu pojavljuje nekakva tecnost koja pritiska celije???

BB

Čvrsta tečnost 🤣😂

'79 DeVille

Pa da, da budu jos cvrsce…

Nik900

Ja nerazumem vise ove el automobile nove baterije bla bla a na testovima ovde na ar domet tog nekog el automobila je smesan , a cena da se onesvestiš.da li neko razmislja da ce naftni giganti spustiti cenu nafte pa ce gorivo biti daleko jeftinije , a koliko vidim struja sve skuplja na punjacima.mislim da je autoindustrija jos daleko od toga da ce vecina kupaca kad resi da pazari automobil da samo gleda elektricni auto.kupis elektricara koji je 60 000e i jedva predje 300/350km u idealnim uslovima .ja mislim da ce se dizel vratiti na velika vrata … samo mislim… Pročitaj više »

MRN

Ima logike to što kažeš.

M M

Nije samo stvar u kapacitetu baterija. To je sad trenutno jako neprihvatljiv problem. Ako bi se on i rešio, ostaje pitanje infrastrukture punjača, a posebno proizvodnje el energije. Ako bi se omasovila upotreba el vozila, na nivo današnjih SUS motora, mislim da bi se proizvodnja el energiije moroala višestruko povećati, više puta (možda 5x ili 10x) a ja samo pitam kako i pomoću kojih trikova? Današnja proizvodnja kaska i ekološki i energetski. Treba pogasiti termoelektrane koje u Srbiji recimo proizvode preko 70% el energije. A danas jedna Teslana punjaču povuče struje ko jedan kvart od oko 1000 stanocnika. Jedna tesla… Pročitaj više »

BB

U suštini jednostavno, koristiti električna auta tamo gdje im je mjesto, u gradu, puniti na sporim punjačima po noći, a mogu i na solarne panele (ne mogu po noći 😜), a za duže puteve ostaviti dizele…
Elektro i SUS (i kombinacije) moraju da koegzistiraju, oba koncepta imaju i prednosti i mana, ovo što se sad radi jeste samo potenciranje mana, kad pomeneš prednosti, obično se odmahuje rukom…

Ili zamisli da miješaš kafu supenom kašikom, a da puniš tanjir sa čajnom kašičicom umjesto kutlačom, nekako mi se čini da je to upraho ono kuda nas vodi ovakav elektro mainstream…

jure

ajde druze ne pričaj bezveze bogati i udji malo na mobile.de . imas vw id3 sa 10 000km na satu prakticki novo auto za 20 000e , imas mg4 sa 3000km demo vozilo za 21 000e, kojih 60 000 eura. imas ovakav hyundai ioniq 5 sa 20 000km za 29000e . odakle ti cupas tih 60 000e. imas tesle modele 3 po 25000e sa 30 000km. to je prakticki novo auto. sva ova auta nisu skupa i kostaju slicno kao golf 8. Ako ti pase dizel vozaj dizel nemoj srat po ev autima . Ima nas koji imamo svoje kuce… Pročitaj više »