1. Home
  2. Zelene strane
  3. Nemačka u rebusu uslovljenom prebrzim krajem SUS motora
Nemačka u rebusu uslovljenom prebrzim krajem SUS motora
3

Nemačka u rebusu uslovljenom prebrzim krajem SUS motora

335
3
Podelite sa prijateljima:

Uvođenje miliona električnih automobila na nemačke drumove će usloviti nuždu da se u toj državi proizvodi više struje nego što su glasila inicijalna predviđanja za 2030. godinu. S druge strane, ako se to dogodi, uz uvećanje proizvodnje za 15%, neće biti moguće da se u isto vreme snizi udeo uglja, lignita i gasa u ukupnom misku energenata čijom se upotrebom stvara električna energija.

Nemačka je po ovom pitanju specifična, pa za razliku od Francuske, koja umnogome zavisi od nuklearnih elektrana, ova država ima značajno raznovrsniji energetski miks. Iako je to prednost, jednovremeno može biti i jeste i mana, pre svega što podrazumeva da se ogroman deo tako dobijene energije oslanja na tehnologiju koja zagađuje prirodu. Oko 40% nemačke struje se dobija sagorevanjem kvalitetnijih vrsta uglja, lignita i gasa. Ovde treba naglasiti da su prema nalazima poslednje sprovedenih istraživanja, obnovljivi izvori po prvi put u istoriji u Evropi pretekli tradicionalne fosilne izvore za proizvodnju električne energije, dok smo pre nekoliko meseci preneli i vest da su nemačke vetrenjače, po prvi put u istoriji dale više električne energije od termoelektrana.

Iako i ovi podaci svedoče o tome da su Germani u protekloj deceniji uložili ogromna sredstva i napore u smeru konverzije energije vetra u električnu energiju, to možda neće biti dovoljno da bi se ugljenični otisak ove visoko razvijene države sveo na nulu, posebno imajući u vidu najavljenu najezdu električnih vozila, koja se očekuju do 2030. godine. Sveukupna državna politika je usmerena na podsticanje upotrebe istih, uz paralelne zabrane konvencionalnih automobila.

Ministar privrede Nemačke Peter Altmajer je pre par dana izjavio, saglasno s teksom ovog izveštaja, da će budžetirana količina od 645 TWh električne energije koja je bila u proizvodnom planu za 2030. godinu. Predviđena proizvodnja je za 15% veća od uporedive. Sve uz pretpostavku visoke svesti populacije, što bi podrazumevalo inteligentan sistem dopune baterija elektromobila (tokom noći, mimo špiceva potrošnje, u sopstvenom domu), političare i proizvođače očekuje rebus, odnosno jednačina za rešavanje koja se tiče nužnog uvećanja obima proizvodnje uz nužno opadanje proporcije fosilnih goriva u proizvodnji te iste struje.

Pitanje energetskog miksa, i uopšte proizvodnje električne energije je jedno od ključnih i u sklopu izborne utakmice, posebno imajući u vidu da se čin saveznih izbora baš primakao. Ono što je izvesno jeste da raste popularnost zelenih partija.

AutoRepublika

(335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Neće se kupci dobrovoljno odreći benefita SUS-a. Bez teške penalizacije kupovine, posedovanja i korišćenja SUS vozila, ogromna većina na EV nece dobrovoljno preći.

don

Tako je, evo ja prvi neću. Nadalje, otkad vec govore protiv, a auta na euro 4 idalje imaju zelenu plaketu, a odavno kao nisu trebala. Nema šanse da to zaživi.

S mile

Pa bas to se i moze ocekivati od njih. Jak pritisak u cilju poskupljavanja posedovanja SUS vozila, i ogranicavanja gde se moze voziti.