1. Home
  2. Zelene strane
  3. Proizvođači su iskreni s objavom o autonomiji koliko i dame na temu broja partnera
Proizvođači su iskreni s objavom o autonomiji koliko i dame na temu broja partnera
31

Proizvođači su iskreni s objavom o autonomiji koliko i dame na temu broja partnera

1.09K
31
Podelite sa prijateljima:

Električna vozila čine da se njihovo prisustvo oseća na putevima širom sveta. Sve je više i više kupaca koji odbacuju konvencionalne automobile i koji se priklanjaju onim koji se u potpunosti napajaju energijom iz baterijskog pakovanja. Istovremeno, jedan od ključnih faktora koji opredeljuju odluku o kupovini i koji je na vrhu liste prioriteta kod odlučivanja o eventualnoj nabavci jeste taj koji pokriva mogućnost elektromobila da putuje bez potrebe da se priključi u utičnicu.

Ne čudi stoga što automobilske kompanije i proizvođači baterija neprestano rade na poboljšanju dometa s jednim punjenjem, sve u pokušaju da privole i privuku potencijalne kupce. Ali, iako su možda zaista napravljena masovna poboljšanja kako bi se električni automobili učinili sposobnijim u pogledu dometa, da li su te brojke uvek realne?

Bilo je nekoliko slučajeva kada su podaci o dometu koje su istakli proizvođači EV bili dovedeni u pitanje, a nedavno smo i mi pisali o sve češćim glasovima punim revolta na društvenim mrežama u Nemačkoj. Ponekad se čak i proverene zvanične brojke stavljaju pod skener sumnje.

Recimo, uzmimo najnoviji primer Tesle, o kojoj smo baš i pisali u gore pomenutoj analizi. Nezavisno istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama, a koje potpisuje poznata kuća Edmunds, pokazalo je da Teslini elektromobili ne uspevaju da dobace onoliko dugo koliko su deklarisani prema proceduri definisanoj u standardima EPA.

Procenjena autonomija kretanja s jednom dopunom prema EPA protokolu za Teslin Model 3 iz 2018. godine jeste 500 kilometara, ali je Edmundsov test pokazao realnu autonomiju od oko 410 kilometara. Bilo je sličnih razlika u toj karakteristici i Teslinog Modela S iz 2020. gdoine, kao i izdanju Tesla Model 3 Standard Range Plus, baš kao i kod Tesla Model X Long Range iz 2020. Manjih razlika je bilo kod verzije Tesla Model I Performance.

Da se sad prebacimo na istok, tačnije u Indiju, gde za primer možemo uzeti vlasnika kapitala britanskog diva Jaguar Land Rover. Dakle, Tata Motors je dobio obaveštenje od nacionalnog Odeljenja za transport u Delhiju nakon što je vlasnik električnog Nexona (fotografija ispod) ustvrdio da vozilo ne uspeva da postigne deklarisani domet od 312 kilometara po jednom punjenju. On je tvrdio da baterijski Nexon nikada nije ostvario domet koji bi prevazišao cifru od 200 kilometara, uprkos tome što je sledio sve savete koje je dao proizvođač, a koji su bili usmereni na maksimizaciju autonomije.

Domet EV je u velikoj meri zavistan od dva primarna faktora – energetskog kapaciteta električnog vozila, odnosno baterijskog pakovanja, kao od i energetske efikasnosti automobila. Na drugi deo pomenute „jednačine“, pak, masovno utiče duga lista spoljnih faktora, kao što su brzina kretanja, visina četvorotočkaša, temperatura vazduha, i naposletku vozačke navike osobe za volanom.

Slično kao što je to uostalom slučaj i kod benzinskih ili pak dizel vozila, nema nikakvih garancija da će EV dostići svoj puni potencijalni domet, u rukama svakog pojedinačnog vozača.

Većina automobilskih stručnjaka slaže se da je domet koji navode proizvođači originalne opreme, odnosno da je deklarisana autonomija, podatak koji je u najboljem slučaju indikativan, i može se razlikovati, i po pravilu se drastično i razlikuje „od lokacije do lokacije“, „od automobila do automobila“, i na kraju „od vozača do vozača“.

AutoRepublika

(1086)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

31 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Šta bi rekao Pjotr G. 🙂
Nego, pišu o dometu, a uvjeti im moraju biti idealni, brzina 70km/u , nema klime, svjetala,radija, vanjska temp 24c, cesta ravna kao avionska pista, stanje baterije 100% napunjenosti, vozač težak 50kg, prtljaga 0kg, brzina kretanja konstantna, tlak u gumama 50% iznad Max. Temp asfalta idealna, vjetar u ledja, kretanje niz padinu. Jesam li šta zaboravio?:-)

moron

Don,
kada bi sve to zanemario (te navodne potencijalne slabosti i pitanje cene), kaži mi, kako ti se dopadaju ID.3 i ID.4 ? U smislu forme, perfomansi i sl. ?

don

Sjedio sam samo u ud3. I kao sto mu ime kaze, ud od ovce a mi znamo i koji. Dobro, ima prostora ali plastika na razini juga, nista bolje. Totalni sok jer sam prije toga bio u hondi E.
Nego, pogledaj ovo, mozda bude kome od koristi. https://youtu.be/K0dXKmddaCw

BB

A da li baš ovca ima taj ud o kome ti pričaš? 😂🤣

don

kad naraste, imace ih 100 😀

Igor

Znači nikad ne bih pomislio da je ovo problem. Peomjenio sam tri akumulatora u zadnjih 14 mjeseci. Ala kako se sada glupo osjećam. Kao u crtićima kada se pretvore u magarca😂

Don

Stvarno?ako je pomoglo da ti riješi problem, ja sretan.

Mad Max

Ali Bojan Neki se kune u Teslu i domet, a „dokazivao“ je da je domet i veći od napsanog, a kad još malo „zgusnu“ baterije moći će se Teslom i na more. Napuniš struju i zagadiš Srbiju, a stigneš čak u Crnu Goru

BojanNeki

Mogu samo da se kunem da sam pisao da neko ovde lupeta gluposti, što se vidi i iz priloženog.

J4ZZ3R

Pa sta je ova ilustracija? Znam da zene nisu ciljna grupa portala, ali svejedno, proizvidjaci su tema

Don

Musa crtao!

J4ZZ3R

Ja san mislija da nema nista gore od fotografija Zvezdana Bozinovica i Djordje Pesica 🙂

Don

Pa i nema! One slike Ameri nude zarobljenicima kad ih muče, pa ovi popizde iste sekunde i mole da prestanu to gledat. Ovo je umjetničko djelo, pa nemoj mi Musu, starog domaćeg izdajnika i slikara u povojima, obeshrabriti. On je i Pikasa učio, a slikanjem se bavi tek zadnjih 200 godina, malo je to.
Uostalom, šta je pogrešno napravio?sve je tačno prikazao. Zelen si ti još, zato uči i pamti,što bi rekao Meho Puzić u svojoj pjesmi, pamti sine, pamti,pamti da se nikad zlo ne vrati ! 😘😘

BojanNeki

Ako nekoga zanima predviđanje potrošnje električne energije u slučaju da svi vozači pređu na električna vozila, i da li je to uopšte moguće.

https://www.youtube.com/watch?v=7dfyG6FXsUU&feature=emb_logo

Mad Max

O čemu ti fantazira i žvalavi onaj „beđak“ za volanom? Kad bi baba bila deda ona bi onda imala…. Šta reče, da bi se potrošnja struje povećala za duplo?? To znači da bi trebao „neko“ da napravi po jednu kompler TE Nikola Tesla i TE Kolubara, pa kompelt novu distributivnu mrežu, pa da se Srbija zatruje duplo. A ko će da plati te projekte. Željko Mitrović Pink, alias Elon Mask iz Srbije, ili ko?? A kamioni i BUS i poljoprivreda i građevinske mašine da i dalje tuku naftu?? To jete najveći zagađivači da nastave po starom, a da još 1/4… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Mad Max
Don

Ne znamo…..

BojanNeki

Svaki put kada komentarišeš više opisuješ sebe nego spomenute „beđake“ koji su uzgred daleko pametniji od tebe.
I da si pogledao video ili uspeo da shvatiš ne bi se blamirao.

Evo ti još malo „žvalavljenja“ „beđaka“ pa nauči nešto.
https://www.youtube.com/user/EngineeringExplained/search?query=torque
https://www.youtube.com/user/EngineeringExplained/videos

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki
Mad Max

Ja za razliku od tebe ne učim po Youtube. To što znam ne uči se kod globalista i prevaranata. Uči se u školama, fakultetima, zanatu.
Ti pogledao 100 Youtube snimaka i nešto wikipedije, i onog „tik taka“, pa držiš predavanja.
Uzmi malo čitaj knjige i udžbenike. Nemoj biti „sajber kreten“

BojanNeki

Hoćeš da kažeš da se preko interneta ne dobija znanje tj ne uči se a u isto vreme objavljivanjem članaka ti hoćeš druge da edukuješ preko istog tog interneta?!
Pa ko te tera da se tako glupo zakopavaš?

I bitno da znaš gde ja i šta učim, šta sve znam i ne znam, a s obzirom na više tvojih postova namenjenih isključivo meni zaključio bih da si opterećen mojim komentarima ili mojom malenkošću što liči na ozbiljan poremećaj, koji verujem može da se leči.

Miki

Bojane uz tebe sam, ne znam sta se MadMax pomamio. Kao SNS bot, sve prebacuje na licnu stranu a lepo si mu poslao i argumentovao. Da se malo potrudio shvatio bi iz prvog posta o cemu se radi…

BojanNeki

Hvala Miki

Mad Max

Preko „interneta“ se može dobiti fake znanje, koje se plasira sa nekim namerama. Marketinški, borba protiv raznih sistema, zemalja, dokazanog znanja, primenjenih rešenja, itd. Čak mogu da kažem da je Google servisi u zadnje vreme namenjeni upravo tome. Izgubili su neki realan osnov koji su imali. Primera je milion. Krene „Vau“ priča, koja nema osnov, a nadgradnaj vrhunski napravljena. Takva je ova o Koroni, takve su priče pojedinim zemljama, Rusiji, Kini…. Takva je priča o komplet ekologiji, „efektu staklene bašte“, itd… Tvoja priča o elektromobilima je priča koja nema osnov, a pravi se jaka nadgradnja. Osnov o energetskoj efikasnosti elektromobila,… Pročitaj više »

BojanNeki

Joj al si se opet „osro“, pa to tvoje „znanje“ si plasirao sa određenom namerom. Da nisi ne bi tekst ni napisao ovde, koji uzgred nemam nameru da čitam jer je relevatnost ravna nuli. A to što je Youtube u vlasništvu zlog Google-a ne znači da je svaki video na istom laž. Ako tako misliš ti si ograničen čovek, a kažeš da tako misliš. Uspeo si da opljuješ i mašinskog inženjera sa YT kanalom od bezmalo 3 miliona pratilaca, da bi valjda ispao pametan a mene pokušao da diskredituješ i uvrediš. Moja priča o elekroautomobilima i te kako ima osnov,… Pročitaj više »

BojanNeki

Sada vidim da je i AR objavila i delomično prevela „beđaka“. Inače nikada za izraz nisam čuo.
Javi se slobodno i tamo da prokomentarišeš kako lik „fantazira i žvalavi“ pa usput ispljuj i redakciju kao što si i mene iz istog razloga.
https://autorepublika.com/2021/02/14/da-li-elektromreza-moze-da-se-nosi-s-masovnom-elektrifikacijom-video/

Miki

Nisi bas ispratio sta covek prica. Dal nisi hteo dal nisi mogao…

don

Nisi bas ni ti, ostavi propagandu, makso ti je objasnio suštinu ,srž, ono sto se krije iza paravana, nas par je o tome švrljalo prije godinu-dvije, pa smo na kraju odustali jer pametniji popusta.

Stari Dejan

Taj tip se zove Džejson Fenske I u pitanju je pravi mašinski inženjer. Ja sam počeo da ga pratim jer vrlo često sve što govori pošteno isprati šemama, crtežima i formulama. Ako imaš vremena, slobodno pogledaj šta govori, nije budala a stvarno ima dosta tema iz mehanike.
Na tvoju nesreću, prvi put si ga video kad je tema EV pa ti je sve to malo odbojno ali daj čoveku šansu, veruj mi da je kod njega ipak dosta toga- mehanika.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Stari Dejan
Zoca

Ono kad kroz „damu“ prodje i brzi i teretni voz,a ona kaze da si joj drugi.🚄🚅

Igor

Razred ili?

Yankee

Znaci iskreni su po pitanju autonomije onoliko koliko si iskreni i po potrosnji vozila sa SUS motorima … 😉

s mile

znači, dodaj 30% za potrošnju goriva, ili oduzmite 30% za domet na baterije… klasika