1. Home
  2. Prezentacije
  3. Prvi model Xiaomija u potpunosti demistifikovan
Prvi model Xiaomija u potpunosti demistifikovan
4

Prvi model Xiaomija u potpunosti demistifikovan

3.09K
4
Podelite sa prijateljima:

Zahvaljujući ranijim objavama kada su se u javnosti po prvi put pojavile fotografije prvorođenčeta marke Xiaomi, već smo upoznati s mnoštvom pojedinosti od modelu SU7. Juče je održana sveobuhvatna premijera elektromobila, pa tako sada znamo sve u vezi četvorotočkaša čuvenog proizvođača potrošačke elektronike.

Novi sedan je skoro potpuno uporediv s Teslinim Modelom S, u smislu gabarita, pa tako u dužinu meri 4.997 milimetara, širok je 1.963 mm, visok je 1.455 mm, i ovo su podaci za uvodnu verziju. Međuosoviniski razmak je okruglo tri metra.

Konstruktor se baš istakao na temu aerodinamike, pa je koeficijent otpora vazduhu na nivou od samo 0,195. Sedan nudi glavni prtljažnik zapremine 517 litara, a tu je pojačanje od 105 litara.

Novajlija je zasnovan na originalnoj arhitekturi Modena i dolazi s električnim sistemom koji pruža radni napon od 871 volti. Tvorac vozila je predvideo trakcionebaterije kapaciteta do 150 kWh, što će reći da je maksimalni domet oko 1.200 kilometara po previše optimističnom kineskom ciklusu CLTC.

Instaliran je sistem termoregulacije sa tečnim hlađenjem i toplotnom pumpom sa dva režima rada. Sistem vazdušnog vešanja dolazi sa dvostrukim poprečnim ramenima napred i savremenim multilinkom na zadnjoj osovini. Koristi se tehnologija Cell-to-Body (od ćelije do karoserij), odnosno kućište baterije je uključeno u samu karoseriju. Inače, torziona krutost (čvrstina) školjke dostiže 51.000 Nm/stepenu.

U proizvodnji električnog automobila Xiaomija se koristi nova tehnologija gigarasvete (gigalightning), koju je prvi put u priču uvela američka kompanija Tesla. Oprema je korišćena za livenje velikih karoserijskih elemenata pod pritiskom sa silom od 9.100 tona.

Ovo je omogućilo smanjenje težine jednog dela za 17%, dok je njegov trošak smanjen za neverovatnih 40%. Ta ista Tesla sada koristi kompleks GigaPress (giga pritisak) snage 9.000 tona, koji isporučuje kineska kompanija Lijin. Glavni nedostatak ove tehnologije se tiče povećane složenosti i visoke cene popravki nakon eventualne saobraćajne nezgode, tako da je Xiaomi za zaštitu čvrstog podokvira, izgradio povećanu deformabilnu površinu iza branika.

Autopilot je takođe postao deo platforme Modena. Izvorno Xiaomijev kompleks autonomne vožnje integirše jedan lidar, jedanaest kamera, trimilimetarske radare i dvanaest ultrazvučnih senzora. Radi na dva čipa tipa Nvidia Orin  sa do 508 topova (triliona operacija u sekundi) procesorske snage.

Predstavljen je i operativni sistem Xiaomi Surge OS, koji bi trebalo da obezbedi punu integraciju i besprekornu upotrebu mobilnih uređaja, sistema pametne kuće i Xiaomijevih automobila. U limuzini s oznakom SU7, ugrađena elektronika radi na proceseru marke Snapdragon 8295 i podržava brza ažuriranja bežičnim putem: tri minuta za multimedijalni sistem i trideset minuta za kontrolne sisteme vozila.

Dijagonala digitalne instrumentacione table je na nivou od 7,1 inča, a ekran informativno-zabavnog sistema je 16,1 inča po dijagonali takođe, i poseduje rezoluciju 3K. Na vetrobranskom staklu postoji projekcija sa maksimalnom osvetljenošću od 13.000 nita.

Ono što po savremenim standardima izgleda neobično jeste obilje fizičkih, opipljivih dugmadi i tastera ispod ekrana i na centralnom tunelu. Postoje tri opcije u pogledu boja za obloge od kože tipa napa (bela, crna i crvena), napredno osvetljenje, panoramski krov i audio sistem s petnaest zvučnika.

Ukupno su najavljena tri tipa elektromotora sa tradicionalnim „benzinskim“ nazivima Hyper Engine V6, V6s i V8s za platformu Modena. V8-ice neće biti spremne do 2025. godine i moći će da se okreću do 27.200 obrtaja u minuti (umalo da kažem „radilice“, ali toga naravno kod elektromotora nema).

Preliminarna objavljena snaga iznosi 578 KS i 635 Nm, efikasnost dostiže 98,11%. S druge strane, „šestaci“ s ograničenjem broja obrtaja na 21.000 o/min su već instalirane na sedanu nazvanom Xiaomi SU7.

Uvodna verzija SU7 Pro je opremljena motorom V6 (hahahah) od 400 volti (299 KS, 400 Nm) na zadnjoj osovini (prethodni podaci o pogonu na prednje točkove su se pokazali pogrešnim). Električni automobil sa masom praznog vozila od 1.980 kg do „stotke“ odleti za 5,28 sekundi, uz najvišu brzinu kretanja od 210 km/h. Ispod poda kabine je ugrađena litijum-gvožđe-fosfatna trakciona baterija kapaciteta 73,6 kWh, a rezerva snage je 668 km po uzansama iz protokola CLTC.

Verzija Xiaomija s indeksom SU7 Max i s pogonom na sva četiri kraja školjke poseduje elektromotor označen s V6, a koji je montiran na prednju osovinu. Na 800 volti rad modifikacija V6s i nudi (kao pravi benzinac) 374 KS i 500 Nm. Tu je agregat na struju pričvršćen na zadnjoj osovini. Zajedno razvijaju 673 konjskih snaga i 838 Nm obrtnog momenta. To znači da sedan koji meri 2.205 kilograma žive vage može da se vine do 100 km/h za 2,78 sekunde.

Maksimalna brzina kretanja je 265 km/h. Trakciona baterija je već litijum-jonska, dok je kapacitet od 101 kWh, pa je deklarisana autonomija oko 800 kilometara, i to je gornja granica. Dopunom se za samo pet minuta na odgovarajućem punjaču dobije soka za 220 kilometara vožnje, a ko odvoji petnaestak minuta za dopunu, biće nagrađen autonomijom od 510 km.

Xiaomi je odobarao šemu ponude i promocije tako što je demonstracione primerke planirao da izloži u brendiranim prodajnim centrima gde se vozila mogu i poručiti. Prilagođavanje prodavnica ovoj prodajnoj ideji je već započelo u Kini, dok je početak prodaje zamišljen da bidne negde oko same Nove godine.

AutoRepublika

(3086)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Sve ko sve, ali su me najprijatnije iznenadili tasteri ispod ekrančine. Nadam se da će ih biti sve više.

Matija

Moram nesto da sapnem redakciji: „gigalightning“ trebalo bi prevesti kao „gigaolaksanje“ a ne „osvetlenje“. Razlog je jednostavan – tehnologijom velikih odlivaka smanjuje se tezina doticnog sklopa a jos vise njegova cena. Deo koji je prikazan na slici, koji se u autu nalazi iznad zadnje osovine, u izvodjenju od presovanih limenih elemenata sastojao bi se od oko 50 pojedinacnih delova – za izradu svakog od njih potreban je preserajski alat a da bi se sklopili u celinu potrebni su kompleksni drzaci i veci broj robota. Sve to kosta a moze da se zameni jednim jedinim delom! Sto se gornjeg automobila tice,… Pročitaj više »

Zoca

Samo da nije gaslightning(izludjvanje).🙃

Bungi

Ne znam, meni bočni profil najviše vuče na Porše električnu limuzinu.Proporcije su Ok ali zadnje lampe ne.Led traka je na pogrešnom mjestu, treba da bude gore i povezuje svjetla u jednu cjelinu.Najbolje rješenje je zamijeniti je hromiranom letvom.Unutrašnjost je očaj živi.Nije to Smart Fortwo već auto za koji će neko platiti 50 000 evropskih papirića.