1. Home
  2. Prezentacije
  3. Genesis napada Kinu baterijskim krosoverom Electrified GV70
Genesis napada Kinu baterijskim krosoverom Electrified GV70
0

Genesis napada Kinu baterijskim krosoverom Electrified GV70

114
0
Podelite sa prijateljima:

Vozila marke Genesis će se sklapati u Hyundaijevoj fabrici izgrađenoj u američkoj saveznoj državi Alabami, gde se za sada već montira pet modela matične marke, uz najavu starta proizvodnje četvorotočkaša plemenite marke u najavi za prvo polugodište 2022. godine.

Prvi model sa lokalnom registracijom biće električna verzija krosovera GV70, ali je on tokom prethodne nedelje predstavljen, začudo u Narodnoj Republici Kini.

Inače, marka Genesis je ušla na tržište najmnogoljudnije zemlje na svetu (ako je Indija nije u međuvremenu prestigla), tek ove godine i još uvek nije organizovala proizvodnju na toj teritoriji već vozila doprema iz matične Južne Koreje.

Konstruktor najozbiljnije nade za uspeh na kineskom tržištu polaže u segment ponude električnih vozila, pa je sav fokus promotivne aktivnosti upravo u toj klasi. U skladu s tim je i odluka da se sedan Genesis Electified G80 pre šest meseci prikaže baš u Kini, a evo sada i skromniji krosover ide tom utabanom stazom.

U postupku konverzije „sedamdesetke“ u elektromobil, koršćene su komponente preuzete sa arhitekture E-GMP, pri čemu konkretno mislimo na sistem za punjenje koji funkcioniše na naponu od 800 volti i podržava snagu do granice od 350 kW.

Bateriju je moguće dopuniti u rasponu napunjenosti od 10% do 80% za samo 18 minuta. Nemamo podatak o kapacitetu baterije jer Korejci nisu izašli s njim na globalnu mrežu, ali se navodi da sa jednim punjenjem baterijskih ćelija, vozač može prevaliti 400 kilometara, dok se po kineskim standardima mereno, ta brojka penje čak i na pola hiljade kilometara.

Krosover Genesis Electrified GV70 za pogon može da zahvali ugradnji dva električna motora, od kojih je po jedan smešten na svakoj od osovina. Nominalna moć pojedinačnog agregata iznosi 218 konjskih snaga i 350 Nm obrtnog momenta.

Ukupna snaga azijskog SUV-a nakratko dobacuje i do cifre od 490 konjskih snaga uz 700 njutn metara obrtnog momenta, a zahvaljujući funkcionisanju programa zvanog Overboost. Ubrzanje iz mirovanja do „stotke“ traje 4,5 sekundi. Dostupan je i režim vožnje koji omogućava korišćenje samo jedne papučice tokom trajanja iste, a takav program se zove i-Pedal. Dodatno, raspoloživa je i postavka namenjena vožnji na „ne dao ti Bog terenima“. Takvo dostignuće nosi komercijalno ime e-Terrain.

Vizuelno posmatrano, električni GV70 se razlikuje od braće s dizel ili benzinskim motorom po tome što je priključak za dopunu izveden u rešetki hladnjaka, a tu su preoblikovani branici, kao i jedinstveni točkovi.

S druge strane, enterijer je u standardnoj formi a jedina razlika u odnosu na kabinu konvencionalnih modifikacija se ogleda u različitim grafičkim rešenjima na elektronskim spravicama. Da kažemo da se u gepeku pojavio i priključak za struju kapaciteta 3,6 kW, a koji može biti korišćen za priključivanje eksternih potrošača. Izgleda kao klasična utičnica u domaćinstvu.

Pored toga što će Genesis Electrified GV70 biti montiran u Sjedinjenim Američkim Državama, proizvodiće se i u domovini marke. Povrh toga, baterijski, konvertovani krosover će se popeti na proizvodne trake čak i pre kompaktnog SUV-a Genesisa GV60, koji je od samog početka razvoja i bio osmišljen na platformi razvijenoj za proizvodnju električnih četvorotočkaša.

AutoRepublika

(114)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments