1. Home
  2. Zelene strane
  3. Emisije fosilnog ugljen-dioksida dostižu novi rekord
Emisije fosilnog ugljen-dioksida dostižu novi rekord
11

Emisije fosilnog ugljen-dioksida dostižu novi rekord

230
11
Podelite sa prijateljima:

Preostalo vreme za postizanje klimatskih ciljeva Pariškog sporazuma sve brže ističe. To pokazuje godišnji bilans Globalnog projekta ugljenika (GCP), udruženja međunarodnih naučnika sa nemačkim učešćem, u kojem su kao glavni autori bili uključeni i geografi LMU Julija Pongrac i Klemens Švingšakl. Shodno tome, očekuje se da će emisija fosilnog CO2 iznositi 36,8 milijardi tona u 2023. i dostići novi rekordni nivo, 1,1 odsto iznad vrednosti iz 2022. godine.

Regionalno gledano, trendovi su bili veoma različiti: dok su emisije porasle u Indiji i Kini (+8,2 procenta i +4 procenta, redom), one su blago pale u Evropi i SAD (-7,4 procenta i -3 procenta, redom), a takođe i u ostatku sveta (-0,4 odsto). Za Evropu, autori pravdaju pad ekspanzijom obnovljivih izvora energije i efektima energetske krize. Rast u Kini je delimično bio posledica odloženog oporavka od uticaja karantina povezanih sa kovidom.

Zajedno sa emisijama iz korišćenja zemljišta, globalna emisija CO2 će 2023. godine iznositi približno 40,9 milijardi tona. Ovo je daleko od značajnih ušteda koje bi bile potrebne za postizanje Pariških klimatskih ciljeva, kažu autori. Iako je procena preostalog budžeta za ugljenik podložna velikim neizvesnostima, jasno je da vreme brzo ističe: Ako se trenutni nivoi emisije CO2 nastave, preostali budžet za ugljenik za 50 posto šanse za ograničavanje zagrevanja na 1,5°C bio bi iscrpljen za sedam godina i za 1,7°C za 15 godina.

„Čini se neizbežnim da ćemo premašiti cilj od 1,5°C, a poslednjih nekoliko godina su nam dramatično pokazale koliko su već ozbiljne posledice klimatskih promena“, kaže Julija Pongrac, profesorka fizičke geografije i sistema korišćenja zemljišta na LMU.

„Emisije zbog krčenja šuma su se neznatno smanjile, ali su i dalje previsoke da bi se nadoknadile ponovnim uzgojem šuma i pošumljavanjem“, kaže Klemens Švingšakl, koji je zajedno sa Pongrac vodio procene emisija korišćenja zemljišta u izveštaju GCP. Trenutno, oko polovine emisija od krčenja šuma je nadoknađeno apsorpcijom CO2 u obnovljivim šumama i pošumljavanjem.

Tehnička rešenja poput takozvanog direktnog zahvatanja vazduha i skladištenja ugljenika (DACCS), koji rade nezavisno od vegetacije, trenutno uklanjaju samo zanemarljivu količinu CO2 iz atmosfere. „Za ciljeve ‘neto nula’ emisija, veliki napori da se smanje emisije su od suštinskog značaja. Da bi se nadoknadile emisije koje je teško izbeći, biće neophodno i značajno proširenje procesa ekstrakcije CO2“, kaže Švingšakl.

Naučnici procenjuju da će za 2023. godinu oko polovine emitovanog CO2 biti apsorbovano u ponorima na kopnu i u moru. Ostatak završava u atmosferi, čiji će sadržaj CO2 porasti na godišnji prosek od oko 419 ppm (delova na milion). Što se tiče depresije kopna, vremenski fenomen El Ninjo, koji je počeo sredinom 2023. godine, verovatno je već bio primetan: sa 10,4 milijarde tona CO2, kopnena depresija je apsorbovala znatno manje CO2 nego prethodnih godina, u kojima je apsorbovala prosečno 12,3 milijarde tona.

„U godinama El Ninja, kopnena depresija slabi jer su regioni kao što su Amazon i jugoistočna Azija pogođeni sušom i požarima“, kaže Pongrac. Okean reaguje na suprotan način, iako su varijacije iz godine u godinu manje izražene nego na kopnu. Nakon izvanredne tri godine zaredom La Ninje (2020-2022), u kojima se okeanski ponor nije povećao, povećanje unosa CO2 u okeanu na 10,6 milijardi tona CO2 se predviđa prvi put za ovu godinu.

„U godinama La Ninje, okeanske struje u ekvatorijalnom Pacifiku se pomeraju na takav način da velike količine duboke vode bogate ugljenikom izlaze na površinu i tako se manje antropogenog CO2 može apsorbovati“, kaže Judit Hauk sa Instituta Alfred Wegener, Helmholtz centar za polarna i morska istraživanja u Bremerhafenu, koji koordinira procene ponora u okean.

Naučnici sumnjaju da će uticaj El Ninja na ponore CO2 na kopnu i u moru nastaviti da raste u narednim mesecima i da će dovesti do jačeg ukupnog rasta atmosferskih nivoa CO2 2024.

Izveštaj o globalnom budžetu za ugljenik, koji je pripremio međunarodni tim od više od 120 naučnika, pruža godišnje ažuriranje koje recenziraju stručnjaci koji se zasniva na najboljim praksama i potpuno je transparentan. Predstavljen je 5. decembra 2023. godine na konferenciji za novinare u okviru 28. konferencije UN o klimatskim promenama u Dubaiju, gde su se sastali predstavnici preko 200 zemalja kako bi razgovarali o primeni Pariškog klimatskog sporazuma.

AutoRepublika

(230)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Postovana redakcijo, zbog cega ste kao ilustraciju teme „globalna emisija CO2“ prilozili sliku straznjice nekog auta?! Trebalo bi da prilozite fotose jednog radijatora, sporeta na gas, vase kuce od betona i cigle, vasu odecu i obucu, supermarket sa regalima punim hrane, asfaltirane ulice sa autobusima i tramvajima, svoj kompjuter i telefon, bolnicu sa operacionom salom, itd. itd. Sve su to industrijski proizvodi koji nemilice trose energiju i materijal iz utrobe nase planete! Molim vas da ne nasedate na propagandu eko-fanatika, koji za svo zlo nase civilizacije okrivljuju auto?! Iz jednostavnog razloga – auto im je stalno pred ocima, za nesto… Pročitaj više »

S mile

Krave, kamioni, avioni, brodovi.
Koliko sagore oni spejssatlovi prilikom uzletanja. Imaju li oni neku eko normu.

Matija

Kompletan saobracaj – vozila, zeleznica, avioni i brodovi – emituju 30% od ukupne kolicine CO2. Domacinstva emituju 32%!!! Ostatak od 40% emituju industrija i poljoprivreda.

igi

Sreća pa su ratovi u poslednjih dvadesetak godina vođeni kopljima i strelama, tako da je njihov uticaj na ekologiju minoran. Zamislite šta bi tek bilo da su bilo korišćene desetine hiljada raketa, najmanje isto toliko vojnih vozila, da su pogađane rafinerije, cisterne i fabrike… Pa ne bi moglo da se živi od gradskih dizelaša i hibridnih SUV-ova.

Zex

Jaaaooo koja gomila gluposti…krave prde a??
Hahaha

Matija

Problem je mnogo tezi nego sto mislis! Govedja balega i mokraca ispustaju ogromne kolicine metana, plus proces varenja, tzv. prezivanje. Isto vazi i za ostale zivotinje: svinje, zivina, ovce.

Zex

Hahah da da kao da ne

BB

„Preostalo vreme za postizanje klimatskih ciljeva Pariškog sporazuma sve brže ističe. “
A zato samo frencuzi ukidaju dizele, aaaaaa… kud nije Berlinski, pa da švabe malo ukinu svoje…

Matija

Dizel motor je termicki efikasniji od benzinca sto znaci da za istu snagu emituje manje CO2. Samo, to politicari ne znaju! 🙂

Garbage

Stoji i političari to znaju, ali problem dizela nije CO2 koliko NOx i PM koje zagađuju atmosferu posebno u gradovima. CO2 sam po sebi nije toliko otrovan, njega na kraju krajeva i mi izdišemo koliko ima utjecaj na klimu. Sjecam se tijekom skolovanja da smo ucili da CO2 ima 360 ppm, danas stiglo na 420 ppm. Osjeti zadnjih 10 tak godina da su zime blaže, da je snijeg sve rijeđa pojava. Nisam neki zadrti ekolog, ali opet treba malo misliti na klimu i zagađenje.

Matija

Za NOx resenje postoji i vec je u upotrebi. Zahvaljujuci katalizatorima i obnovi voznog parka kvalitet vazduha se toliko popravio da nemacki politicari razmisljaju o ukidanju tzv. eko-zona u gradovima. Sada pocinje zakonski pritisak na uredjaje za grejanje – oni nemaju ni katalizatore ni filtere a sagorevaju naftu, gas i drvo!