1. Home
  2. Zelene strane
  3. Britanski naučnici: Električni automobili će izazvati nestašicu kobalta i ekološku katastrofu
Britanski naučnici: Električni automobili će izazvati nestašicu kobalta i ekološku katastrofu
2

Britanski naučnici: Električni automobili će izazvati nestašicu kobalta i ekološku katastrofu

1.83K
2
Podelite sa prijateljima:

Nekolicina britanskih naučnika pisala je Komitetu za klimatske promene upozoravajući na štetan uticaj električnih automobila. 

U svom pismu istakli su da ukoliko bi Velika Britanija momentalno svih 31,5 miliona automobila na svojim drumovima zamenila sa električnim varijantama, onda bi samo za te električne automobile bila potrebna dvostruko veća količina kobalta nego što se to danas proizvodi na godišnjem nivou na celoj planeti.

Šta više istraživači su se držali sadašnje tehnologije baterija pod nazivom 811 – 80% nikl, 10% kobalt i 10% mangan. Prema njihovoj računici, ako bi se prešlo u potpunosti na električne automobile, kao što je plan britanske vlade, samo Ujedinjeno kraljevstvo bi potrošilo globalnu godišnju proizvodnju neodimijuma, 3/4 svetske proizvodnje litijuma i najmanje polovinu svetske produkcije bakra.

Ekipa od osam naučnika, uključujući i profesora Ričarda Heringtona, šefa katedre za geologiju pri Prirodnjačkom muzeju u Londonu, navodi veoma interesantne podatke. Ako bi Velika Britanija sada zamenila sve automobile sa električnim modelima to bi stajalo: 207.900 tona kobalta, 264.600 tona litijum karbonata i najmanje 7.200 tona neodimijuma i disprozijuma, kao i 2.362.500 tona bakra.

Profesor Herington navodi da Britanci prosečno godišnje kupe 2,5 miliona novih automobila. Ako bi svi ti automobili bili električni, onda bi za potrebe britanskog tržišta automobila bila potrošena ista količina kobalta koju trenutno na godišnjem nivou potroši kompletna industrija EU.  Naučnici upozoravaju da bi ovakva potrošnja kobalta izazvala pravu ekološku katastrofu kada je reč o njegovom iskopavanju.

Naučnici iznose zabrinutost i zbog potrošnje energije potrebne za iskopavanje neophodnih materijala za električne automobile. Njihova procena je da bi za iskopavanje metala samo za baterije „koštalo“ 22,5 TWh (TeraVat časova) što je oko 6% ukupne električne energije koju Velika Britanija proizvede na godišnjem nivou.

Osim toga, ističe se i nemogućnost punjenja tolikih električnih automobila zbog manja električne energije. Procena naučnika je da bi električnim automobilima u Britaniji bilo potrebno godišnje 63 TWh električne energije, što je uvećanje za 20% u odnosu na današnju proizvodnju.

Kako bi ta razlika u energiji bila ekološki prihvatljiva moralo bi se okrenuti obnovljivim izborima energije kao što su recimo vetrenjače. Da bi vetrenjače nadomestile neophodnu električnu energiju bilo bi potrebno napraviti još 6.000 turbina, što je ogroman zadatak samo po sebi.

Profesor Herington istakao je da je svima jasno da se emisija štetnih gasova mora smanjiti, ali da je neophodno shvatiti da prelazak na alternativna goriva nije bez bilo kakve cene, te da je potrebno vreme da se čitavo društvo prilagodi novoj realnosti, a to je da će nas prelazak na „zelenu“ ekonomiju mnogo koštati.

AutoRepublika 

 

(1833)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Tačno se vidi da ih je u ovom naučnom istraživanju „financirao“ naftni lobi … I da nisu imali onaj, kako li se kaže … Ma, pročitah ovde neki dan, na vrh mi jezika … Ah, da, setih se, nisu imali „holistički pristup“ u sagledavanju postepene zamene SUS motora sa električnim, jer današnji kupci žele vozilo koje će reflektovati njihov životni stil, njihovu ekološku osvešćenost i ono u šta veruju … Tako nešto beše?

Raca

Tačno je da je borba plaćenih lobista u pitanju, međutim tačni su i podatci proračuna. Sve ima mane, a čovekova proždrljivost je nesavladiva i sigurno i brzo vodi ovaj naš svet u propast.
.