1. Home
  2. Zelene strane
  3. Nova najava za revolucionarni izum – dopuna baterija za 6 minuta
Nova najava za revolucionarni izum – dopuna baterija za 6 minuta
0

Nova najava za revolucionarni izum – dopuna baterija za 6 minuta

689
0
Podelite sa prijateljima:

Novoosnovana kompanija Echion Technologies je pre nekoliko dana izašla u javnost sa tvrdnjom da je uspela da osmisli baterijsku jedinicu za elektromobile koju će biti moguće dopuniti za svega šest minuta. Divno obećanje, rekli bismo, ali kako smo se naslušali sličnih mnogo puta do sada, ovu deklaraciju pronalazača bi trebalo primiti s konstruktivnom (ne zlokobnom) dozom skepse.

Nova firma je vezana za Univerzitet u Kembridžu a osnovao je Žan de la Verpije, doktor fizike sa specijalizacijom iz nano-naučnih pravaca. Dotični doktor nauka sada tvrdi da je pripremio novi prah koji je takvih karakteristika da može zameniti grafit u litijum-jonskim baterijama a koji time može značajno da doprinese i skraćenju vremena neophodnog za dopunu baterija.

„Različite vrste praha su glavne komponente litijum-jonske baterije. Forma praha koju sam pronašao je u stanju da omogući da se dopuna baterijske jedinice ovog tipa vrši za svega šest umesto dosadašnjih 45 minuta,“ izjavio je Verpije za Electrec.

Kako navode novinari ovog specijalizovanog portala, veoma je teško prodati proizvod ovog tipa proizvođačima elektromobila, pre svega jer bi tranzicija ka ovom sastojku mogla da uslovi neophodnost zamene proizvodnih linija na šta će teško koja kompanija da se odluči pre nego što povrati uložena sredstva u postojeće mašine.

Međutim, kako profesor tvrdi, novi Echion materijal bi lako mogao biti integrisan u već postojeće proizvodne procese, bez potrebe za investicijama od više stotina miliona evra. Ukoliko se ovo pokaže objektivnom percepcijom, budućnost izuma postoji, dok u suprotnom svi zavise od industrijskih proizvođača koji procenjuju isplativost implementacije novih ideja i materijala.

Echion Technologies je preko kompanijskog sajta obavestio javnost da na ovu temu sarađuje sa dve fabrike. Ostaje da se vidi da li će rukovodstvo novog entiteta uspeti da ubedi proizvođače da inkorporiraju izum u proizvodni proces novih elektromobila.

AutoRepublika

(689)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments