1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda se oprašta od dizel motora u Evropi
Mazda se oprašta od dizel motora u Evropi
4

Mazda se oprašta od dizel motora u Evropi

459
4
Podelite sa prijateljima:

Japanska marka rešila je da polako eliminiše iz svoje ponude dizel agregate na Starom kontinentu. 

Nedavno smo pročitali najavu da će Mazda 6 ostati bez dizel motora u Velikoj Britaniji, a sada stiže novost da će ovaj potez zapravo zahvatiti veći deo Evrope. Modeli japanske marke kao što su „trojka“ i CX-30, već su se u pojedinim zemljama odrekli dizelaša, ali je sada pala odluka da isto učine i veći automobili ovog brenda.

Tokom 2021. godine Mazda 6 i CX-5 ostaće bez „naftaša“ u Evropi. Konkretno, kod limuzine/karavana i SUV-a 2,2-litarski Skyactive-D agregat koji se nudi u dve konfiguracije od 150 i 184 ks, više neće biti na meniju za kupce u ovom delu sveta.

Mazdini rukovodioci navode da je razlog povlačenja dizel pogonskih jedinica pre svega sve stroža regulativa u vezi sa emisijom štetnih gasova. Kako oni kažu, bilo bi moguće opremiti ovaj motor da prođe i najnovije Euro norme, ali su za to potrebna veća ulaganja. Ta investicija ne može se opravdati sve slabijom prodajom dizel modela u Evropi, stoga je rešeno da se on (za sada) izbaci iz ponude.

No, u Mazdi izgleda da neće u potpunosti da odustanu od dizelaša, jer najavljuju da će svoju novu generaciju takvog motora predstaviti sa idućom iteracijom Mazde 6.

Japanska marka će obustaviti proizvodnju dizel varijanti pomenutih modela. Već sada se u zemljama poput Velike Britanije, Belgije, Poljske mogu naručiti dizel primerci, ali samo sa lagera.

Naš test karavanskog izdanja Mazde 6 možete pročitati OVDE. 

AutoRepublika 

(459)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kakva sumorna jesen …

Branko

Vremena se mijenjaju; prije 20 godina pošteni auto je bio isključivo benzinac, a onda je politika odlučila to promijeniti (Njemačka i Francuska). Sada opet mijenjaju i nije mi žao! Nikad nisam bio ljubitelj dizela, osim za brod. Jedino što će uskoro “uškopiti” plug in hibride, odnosno snaga SUS motora će morati biti manja od EM…

moron

Dizeli su u automobilima doživeli ekspanziju zbog napretka perfomansi dizel motora, najpre usled masovnijeg prelaska na turbo tehnologiju, a potom i prelaskom na CR dizele. Da nije došlo do napretka perfomansi, a uz zadržavanje ekonomičnosti, nikakva politika ne bi doprinela njihovoj ogromnoj popularnosti. Ali, iako i danas imaju svoje nesporne prednosti, politika ih želi učiniti omraženim, pa makar u tom cilju morala da kažnjava i proizvodjače i kupce. A i mora da kažnjava, jer dizeli i dalje troše manje, a ne idu ništa lošije od benzinaca, pri čemu je mrtva trka ko više/manje zagadjuje ( dizel, benzin ili EV), pa… Pročitaj više »

Rade

Pre 20 godina niko nije zabranjivao benzince. Za razliku od danas gde se dizelaši zabranjuju, pa i benzinci.