1. Home
  2. MotoRepublika
  3. U Parizu vlasnicima motora izdat ogroman broj doplatnih karata za parkiranje
U Parizu vlasnicima motora izdat ogroman broj doplatnih karata za parkiranje

U Parizu vlasnicima motora izdat ogroman broj doplatnih karata za parkiranje

225
1
Podelite sa prijateljima:

Od momenta kada je 1. septembra ove godine, Pariz uveo nove naknade za parkiranje motocikala, pa do danas, izdato je oko 200 hiljada (kaznenih) doplatnih karata za dvotočkaše. Pre uvođenja obaveze plaćanja parkinga za vlasnike svih dvotočkaša, nikakva naknada se nije obračunavala za te svrhe, dok je sada propisana tarifa od tri evra za svaki započeti sat.

Ideja da se krene s primenom ove politike nalazi svoje utemeljenje u želji gradskih vlasti da pozitivno utiču na smanjenje gužve na ulicama, zagađenje vazduha i redukciju nivoa generisane buke. Shodno tome, čelnici grada svetlosti su od obaveze plaćanja naknade za parking, izuzeli vozila koja su pokretana električnim motorom.

Samo tri meseca nakon što je uvedena obaveza plaćanja paringa, izdato je više od pomenutih 200 hiljada doplatnih karata, pri čemu se naknade kreću između 25 i 37,5 evra. Ukupno je s ulica uklonjeno oko pet hiljada motocikala, a gradski budžet je po ovom osnovu postao bogatiji za nestvarno velikih pet miliona evra.

Mnogi Parižani i turisti su ljuti zbog visokih nameta, ali zamenik gradonačelnika Pariza Dejvid Belijar veruje da je to „veoma pozitivna ocena“ nove mere. Prema francuskom medijskom izdanju Le Parisien, Belijar je nastavio da opravdava taj potez kada je izjavio: „U procesu smo transformacije motora“. Zamenik gradonačelnika francuske prestonice je pojasnio da „što je manje konvencionalnih dvotočkaša u saobraćaju, to je više električnih, na koji način se tranzicija ubrzava“.

Međutim, ovo nije jedini akt koji vlasti Pariz usmeravaju protiv SUS dvotočkaša. Uveden je i sistem merenja buke, počev od januara 2022. godine, dok bi kažnjavanje prekršilaca ovih odredbi vezanih za generisanu larmu, trebalo da započne tokom 2023. godine.

AutoRepublika

(225)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kakvo „klanje“