1. Home
  2. Vesti
  3. Opel za narednu godinu najavljuje novi Grandland i Crossland
Opel za narednu godinu najavljuje novi Grandland i Crossland
1

Opel za narednu godinu najavljuje novi Grandland i Crossland

175
1
Podelite sa prijateljima:

Pretpostavljamo da ste do sada zapamtili da Opel planira od 2028. da prodaje samo elektriku, a uspeh koji je ostvarila Opel Corsa Electric bio je podsticaj za nemačkog proizvođača da se dodatno posveti prelasku na takozvanu „zelenu“ mobilnost.

Naredne godine Opel ima u planu da proslavi 125 godina od starta proizvodnje automobila. Jedan od kratkoročnih ciljeva koji se moraju ispuniti u narednoj godini je da svaki model koji je deo ponude ima baterijsko-električnu verziju. Da bi cilj bio postignut, biće neophodno uvesti nove modele uz ažuriranje postojećih.

S obzirom da je „braCki“ Peugeot već najavio novi 3008, logično je da Opel, kao zavisno društvo konglomerata Stellantis u kojem glavnu reč vodi galska marka iz Sošoa, priprema novi Grandland. Popularni nemački kompaktni krosover dobija novo ruho. Aktuelni Grandland se nudi sa benzinskim, dizel i hibridnim plug-in pogonom, s tim da je potonji jedini PHEV u Opelovoj gami.

Novi Grandland se razvija na Stellantiovoj platformi STLA Medium. Proizvodni proces će se odvijati u Nemačkoj. Tačnije u objektu koji se nalazi u Ajzenahu, Tiringija. Njegov evropski debi zakazan je za leto naredne godine, a porudžbine će početi da se primaju nekoliko meseci kasnije.

To neće biti isključivo električni automobil. Na odabranim evropskim tržištima biće dostupan i u verzijama sa 48-voltnom tehnologijom blagog hibrida (MHEV) a u ponudi će biti i PHEV.

Aktuelni Opel Crossland broji poslednje dane. Mali praktični krosover dobiće zamenu u vidu potpuno novog vozila. Naslednik Crosslanda biće pozicioniran u Opelovom asortimanu između Mokke i Grandlanda. Plan je da bude alternativa popularnom Volkswagenu T-Roc.

Ovaj novi model, čije ime nije sasvim jasno da li će biti Crossland, biće na tržištu sa benzinskim i električnim motorima. Benzinski motori će biti elektrifikovani sa 48-voltnim mild hibridnim sistemom. Što se tiče električne verzije, u planu je da ima domet veći od 400 km sa jednim punjenjem baterije.

Biće predstavljen tokom sledeće godine.

AutoRepublika

(175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ova vest je u stilu kao kada Škoda ili Dačija „najavljuje novi model“, mada zapravo u tim slučajevima najavljuju samo VW i Renault. Svoja nova vozila sa znakom Škode i Dačije.
Tako i ovde. Ništa ne najavljuje Opel. Najavljuje samo PSA svoje nove modele, a na koje će da stavi značku Opela.