1. Home
  2. MotoRepublika
  3. U pripremi novi KTM 390 Adventure
U pripremi novi KTM 390 Adventure
0

U pripremi novi KTM 390 Adventure

97
0
Podelite sa prijateljima:

Koliko sreće može da donese motocikl s motorom male zapremine, verujte da znam, a i nisam jedini. Još ako je mališa orijentisan ka performansama i najsvežijoj tehnologiji, onda sreći kraja nema. Upravo je takav maleni KTM 390 iz kategorije putnih enduro motocikala. Bio je na testu i osvojio srce, a sada se šepuri u dvorištu i prkosi decembarskim maglama.

Kako bilo, inženjeri KTM-a ne miruju i nakon što su jesenas prikazali novu generaciju bratskog motocikla u odnosu na ovaj, model 390 Duke, u završnim fazama testiranja se nalazi i modifikacija 390 Advetnure.

Prvo pokolenje dvotočkaša s indeksom 390 je debitovalo u odori golaća Dukea, tokom 2013. godine. Neko mudar u kompaniji se dosetio, a stimulisan uspehom pionira s oznakom 390, da malo modifikuje mališana, produži hod oslanjanja, ugradi veći rezervoar i gume koje bi vršile pos’o i na negostoljubivom terenu, i tako nastade 390 Adventure za modelnu 2020. godinu.

Novajlija je od samog starta ponudio opremu o kakvoj nisu sanjali ni mnogi modeli iz klase iznad. Čak i danas je ovo motocikl koji služi na diku proizvođaču, a kako bi to tako i ostalo, konstruktor ne miruje, pa će taze ponuda doneti još neka značajna unapređenja.

Nije teško nagađati šta bi to sve moglo biti, posebno ne nakon debija verzije iz klase naked. Agregat koji u još uvek aktuelnom naraštaju nudi 373 kubna centimetara, biće ojačan, pa iako ostaje jednocilindarski (LC4), dobija 26 „kubika“ više. To znači i 45,3 konjske snage i 39 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta pri 6.500 obrtaja u minutu (za hiljadu manje nego što je sada slučaj). Prirast u snazi nije značajan i meri se otprilike jednom konjskom snagom.

Sistem za brzu izmenu stepena prenosa naviše i naniže, a ima ih šest, postaje standardan, baš kao i kvačilo. Da je novajlija prpadnik premijum klasesvedoči i ponuda različitih režima vožnje i elektronskih pomagala o kojima je već i pisano, a biće toga za napisati i još.

Špijunske fotografije otkrivaju da će novi 390 Adventure dobiti novi stil fara i da on više neće biti podeljen, što smo takođe mogli da vidimo i kod verzije 390 Dukea, ali i kod nedavno predstavljenih KTM-a 990 i 1390 s indeksom Duke.

KTM 390 Adventure stiže za modelnu 2025. godinu, što će reći da premijeru očekujemo naredne jeseni. Već sada znamo da će posedovati više naglašene atribute terenske eksploatacije. To znači da će novica biti znatno tanji od aktuelnog modela, a da će dobiti i prednju felnu od 21 inča, dok će zadnja biti od 18 coli. Sada je aktuelna kombinacija naplataka od 19 i 17 inča.

Ne bi trebalo sumnjati da će novitet zadržati displej u boji tipa TFT, ABS koji radi i u krivini, kontrolu proklizavanja… Što se tiče pomenutih točkova, možemo reći da će kupcima biti ostavljen izbor aluminijumskih ili žičanih felni. Sistem oslanjanja je razvijen od strane povezanog lica WP, i on se takođe može svrstati u premijum ponudu.

Za proizvodnju avanturističke 390-ice će nastaviti da bude zadužen pogon Bajaja u Indiji, koji je za mrvicu manjinski vlasnik KTM-a. Stoga ne bi trebalo očekivati osetno višu cenu, ali s nekim povećanjem svakako jeste razborito kalkulisati.

MotoRepublika

(97)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments