1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Harley Davidson eliminiše ponudu jeftinijih modela
Harley Davidson eliminiše ponudu jeftinijih modela

Harley Davidson eliminiše ponudu jeftinijih modela

228
0
Podelite sa prijateljima:

Harley Davidson je proveo zadnjih nekoliko godina pokušavajući da pronađe svoje mesto pod Suncem, to jest na sve većem tržištu motocikala. Kompaniji iz Milvokija je jasno da tradicionalni kupci u zrelijim godinama, kao i oni što su u delikatnoj krizi srednjih godina, polako izumiru, a da mlađariju uglavnom ne interesuju veliki i teški kruzeri.  Razloga za tako nešto ima nekoliko, od onih da Harley Davidson prati imidž buntovnika i odmetnika, pa do starije tehnologije za koju takozvani „milenijalci“ nikako nisu zainteresovani, i na kraju do cena koje su toliko velike da ne postoji mnogo dvadesetogodišnjika koji mogu da ga priušte.

Ali, ako je verovati najnovijim vestima koje kruže medijima, izbor „pristupačnih“ modela iz Harley Davidsona će uskoro postati još manji, pošto će modeli Street 500 i 750 uskoro u penziju. Ova dva motocikla su činila ulaznicu u svet Harley Davidsona sa cenom od „samo“ 6.700 američkih dolara, a proizvodili su se od 2013. godine.

Međutim, nikada nisu opravdali očekivanja i uglavnom su dobijali kritike da nisu jednako dobri kao veći modeli i da mlađi kupci jednostavno nisu zainteresovani za njih. Situacija nije bila takva na prvi pogled i tadašnji predsednik firme Met Levatić ih je predstavio kao kombinaciju stila većih modela sa praktičnošću i civilizovanošću gradskih kruzera.

Međutim, takav potez je ostavio modele Street 500/750, što bi se reklo „ni na nebu ni na zemlji“, pa su kritike stizale da ne nude onu listu ličnih modifikacija, to jest opcije personalizacije na koje smo navikli da vidimo iz Harley Davidsona.

Street će nastaviti sa proizvodnjom, ali samo sa agregatima zapremine 883 i 1.200 kubnih centimetara. Ova vest se inače i ranije mogla naslutiti, pošto je evropska divizija najavila da Street više ne zadovoljava nove Euro 5 standarde o izduvnim gasovima i da više neće biti dostupan na ovom kontinentu.


Eksperti smatraju da ovaj potez ne znači da se Harley Davidson neće ponovo oprobati u kategoriji jeftinih kruzera, ali da će fokus biti preusmeren na Aziju.

Na takvom tržištu, većinu prodatih motocikala čine gradski modeli kao jeftini svakodnevni prevoz, pa američki gigant nikako ne želi da ispusti deo takvog kolača. A za potrebe „Jenkija“ pažnja će se i dalje posvećivati onim teškim kruzerima kao što su Street Bob, Fat Boy, Street Glide and Road Glide.

AutoRepublika

(228)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments