1. Home
  2. MotoRepublika
  3. U plodovima saradnje CFMotoa i Yamahe će uživati samo Kinezi
U plodovima saradnje CFMotoa i Yamahe će uživati samo Kinezi
0

U plodovima saradnje CFMotoa i Yamahe će uživati samo Kinezi

109
0
Podelite sa prijateljima:

Baš je brza bila kompanija po imenu Yamaha Motor Europe u želji da odbaci glasine o tome kako će kineski proizvođač motocikala CFMoto proizvoditi dvotočkaše Yamahe namenjene globalnom tržištu. Nije teško zaključiti zašto je to tako.

Yamaha je svetski poznat i davnih dana priznat brend dok se za svoje mesto pod Suncem globalnog tržišta, tek u poslednje vreme izrazito ističe kineski CFMoto. Tu bi i trebalo tražiti razloge ovakve reakcije evropske divizije japanskog proizvođača.

S druge strane, zajednički poduhvati u kojima se evropski i japanski konstruktori motocikala udružuju s kineskim nisu nikakva novina. Tako KTM i baš CFMoto već duži niz godina sarađuju na način da kineska strana sklapa model austrijsko-indijskog giganta, dok su recimo MV Agusta i Harley-Davidson odabrali QJ Motor za zajednički rad na razvoju konkretnih aduta namenjenih ključnim tržištima. Sve su to lepe priče koje su akterima donele uspeh.

Pre par meseci smo izvšetavali o tome, kada su Yamaha i CFMoto objavili da su postigli dogovor o uspostavljanju ortakluka, ali tada nije bilo više informacija o zaključenom sporazumu. Sada evo imamo reakciju nadležnih u društvu Yamaha Motor Europe. Naime, predsednik te kompanije, Erik de Sejneš je izjavio da će „saradnja dve strane biti ograničena samo na određene modele Yamahe namenjene ogromnom kineskom tržištu”. Vest je preneo sajt Motorcycle News.

Zainteresovani za motociklističku industriju su tokom poslednjih meseci posebno veliku pažnju usmerili ka azijskom tržištu, posebno onom u Kini, gde se pojavljuje mnogo novih proizvođača sa modelima zasnovanim na tehnologiji i vrednosti koje su više nego primamljive za uloženi novac. Yamahin potez da se udruži sa CFMotoom kako bi se uhvatio u koštac sa ovim ključnim tržištem je očigledno strateški i više nego verovatno će utrti put brendu da uspostavi još jače uporište na kineskom tržištu.

Zajednički poduhvat je izrodio novu kompaniju pod nazivom Zhuzhou CF Yamaha Motor Co., Ltd, ili ZCYM. Prema Yamahinoj najavi izrečenoj još u septembru, CFMoto je većinski akcionar s polovičnim vlasništvom u novoj kompaniji, dok je Yamaha manjinski suvlasnik s udelom od 44,23%. Tair Yea Limited, holding kompanija iz Hong Konga, drži preostalih 5,77%.

MotoRepublika

(109)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments