1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Konačno promovisan serijski BMW M 1000 XR
Konačno promovisan serijski BMW M 1000 XR
0

Konačno promovisan serijski BMW M 1000 XR

1.14K
0
Podelite sa prijateljima:

Nakon što smo pre nekoliko meseci videli koncept, sada imamo serijsku pridošlicu koja na tržište stiže za narednu modelnu godinu, i to kao treća prinova asortimana BMW-ovog motociklističkog odeljenja M Sport. BMW Motorrad je na dan 26. oktobar predstavio model M 1000 XR.

Ovo je premijera koja nije donela razrešenje neizvesnosti u pogledu izgleda vozila, M 1000 XR je u vizuelnom smislu predstavljen javnosti još kao prototip i kompanija je blagovremeno i tačno najavila dan premijere istog. Nešto slično se desilo i s najprodavanijim motociklom Bavaraca, za koji smo još u junu znali da će biti promovisan 28. septembra. Naravno, pričamo o legendarnom GS-u, ovaj put u izdanju R 1300 GS.

Srce novog BMW-a M 1000 XR-a predstavlja tjunirana verzija linijskog četvrtaka s tehnologijom ShiftCam, a koji sa ugrađuje u model S 1000 RR. Deklarisane cifre od strane proizvođača podrazumevaju 201 konjsku snagu na 12.750 obrtaja u minuti, što je za 31 konjsku snagu više no što će biti u inoviranoj verziji S 1000 XR. Najviši obrtni moment je na nivou od 113 njutn metara pri 11.000 o/min. Prečnik i hod klipa su 80 i 49,7 milimetara, dok je kompresioni odnos 13,3:1.

BMW je takođe prešao na lančanik s 47 zuba, dok ih je ranije bilo 45, a pride je skratio i četvrti, peti i šesti prenosni odnos. Rekonfigurisan je i sistem usisa vazduha, što je učinjeno korišćenjem varijabilnih usisnih levaka kako bi se unapredio protok vazduha pri većem broju obrtaja motora. Deklarisana maksimalna brzina kretanja je 275 km/h, dok se do 200 km/h stiže za 7,2 sekunde.

BMW M 1000 XR poseduje aluminijumski okvir s motorom kao elementom. Vešanje se sastoji od teleskopske prednje viljuške prečnika 45 milimetara okrenute naopačke, kao i aluminijumske zadnje viljuške i mono-amortizera. Celokupno vešanje je elektronski polupodesivo i dolazi iz fabrike s BMW-ovim sistemom Dynamic ESA. Hod vešanja na oba kraja je nepunih 138 milimetara.

Kočnice na prednjem točku čini par četvoroklipnih čeljusti iz odeljenja BMW M Sport. Diskovi su prečnika 320 milimetara, dok je nazad jedan disk od 265 milimetara, kao i plutajuće dvoklipne čeljusti. Sistem ABS se podrazumeva i moguće ga je deaktivirati.

M 1000 XR serijski stiže s naplacima od kovanog aluminijuma prečnika 17 cola. Vozači mogu da se opredele i za doplatu kako bi dobili ugljenične felne M Carbon. Sastavni su deo i opcionog paketa M Competition.

Međuosovinski razmak iznosi 1.547 milimetara, dok je ugao glave upravljača 64,9 stepeni. Dužina vozila iznosi 2.169 mm, širina bez dodatne opreme je 851 mm, dok je visina 1.382 mm. Neto masa modela M 1000 XR je deklarisana na nivou od 223 kilograma.

Visina sedenja je na nivou od 85 centimetara sa serijskim sedištima, ali su dostupne niže i više opcije nazvane M Sport Low i M Sport High. M Sport Low je na visini od 82 centimetara, dok je M Sport High 87 cm.

Ostala serijski ugrađena oprema uključuje dinamičku (elektronsku) kontrolu ogibljenja, bateriju s indeksom M, kao i titanijumski lonac auspuha, sportski vizir, prilagodljivi amortizer sistema upravljanja, kočni sistem M, kao i polugicu kvačila, sedište M, beskontaktno startovanje motora, grejane ručice, tempomat, priključak za USB, adaptivni far Headlight s prilagodljivim snopom svetlosti, zakrilca M, i posebnu uslugu označenu kao BMW Ultimate Care.

Novitet stiže sa 6,5-inčnim ekranom tipa TFT, a takođe poseduje i priključak OBD pa se možete poigrati i s aplikacijama M GPS i M GPS Laptrigger. Za tako nešto ćete imati potrebu za posedovanjem šifre, ali je lepo znati da je moguće računati i na to (kao deo s liste dodatne opreme).

Jasno, motocikl dolazi sa više režima vožnje. Moguće je birati programe: Rain, Road, Dynamic, Race i Race Pro od jedan do tri. Vozač će računati na pomoć brojnih sistema asistencije, pa se tu ističu sistem za ograničenje brzine kretanja, brzi start kretanja (takozvani lanč kontrol), dinamička kontrola prijanjanja, kontrola propinjanja na zadnje noge (smajli), kontrola otklizavanja, brza izmena stepena prenosa bez upotrebe kvačila (kvikšifter), pomoć pri kretanju na uzbrdici. Tu je i sistem nadzora nad pritiskom u gumama (RDC).

Novi BMW M 1000 XR takođe poseduje i stavku koju Motorrad naziva Brake Slide Assist, a koja vozaču donosi mogućnost “otklizavanja uz kočenje u krivinama i to konstantnim intenzitetom.” Pre bi se ovaj sistem mogao nazvati imenom “Drift Assist”.

BMW Motorrad će ponuditi ovo interesantno vozilo na dva točka na mnogim tržištima i u tom smislu će biti prilagođene i maloprodajne cene. U Americi će početna preporučena cena za BMW M 1000 XR biti na koti koja za pet zelembaća ne dostiže cifru od 30 hiljada dolara, uz najavu skore dostupnosti za poručivanje, ali bez jasnog datuma. Cenu za evropsko tržište ne potražismo, ali smo sigurni da ćete je naći na sajtu proizvođača, ili u kontaktu s presrećnim distributerom. Slobodno zovite, veoma ljubazan kadar je u pitanju, barem u Beogradu je tako (a verujemo i drugde).

MotoRepublika

(1142)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments