1. Home
  2. Life
  3. Porsche povlači Macan iz prodaje u Evropi s proleća!
Porsche povlači Macan iz prodaje u Evropi s proleća!

Porsche povlači Macan iz prodaje u Evropi s proleća!

2.05K
3
Podelite sa prijateljima:

Ovu iznenađujuću vest je juče objavilo nekoliko specijalizovanih i opštih sajtova, među kojima je prvi bio „Stuttgarter Zejtung“,  tako da se ostali pozivaju na ovaj izvor. O čemu se radi?

Propisi UNECE za informatičku bezbednost

Privredna komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (United Nations Economic Commission for Europe – UNECE), koja je u okviru UN zadužena za Evropu, donela je u leto 2020. godine propis kojim se od proizvođača vozila zahteva bezbednost u segmentu informacionih tehnologija (IT) kao i ažuriranje softvera za njihova vozila. Propis je na snazi od jula 2022. godine i važi za nove serije lansirane na tržište, a od jula 2024. godine će važiti za sva nova vozila proizvedena od tog trenutka, pa nadalje. Ukratko, propisima je obuhvaćeno sledeće:

  • Celokupna flota vozila jednog proizvođača (kompletan proizvodni program) mora da bude sposoban da prepozna kibernetičke napade, i da se od njih odbrani.
  • Proizvođač je obavezan da korisnicima vozila stavi na raspolaganje sigurne dopune i obnove kompjuterskih programa u vozilima, kao i da se definiše pravna osnova za bežični transfer programa.
  • Mere IT zaštite moraju biti kompletno uključene već u toku razvoja vozila, tako da je zaštita obezbeđena u celom lancu održavanja i eksploatacije vozila.
  • Propis zahteva mogućnost upravljanja kibernetičkim rizicima za vozila.

Aktuelna platforma koju koristi Porsche Macan ne ispunjava ove propise, pa je proizvodjač sa sedištem u Cufenhauzenu odlučio da, po kratkom postupku odustane od modifikacije ove platforme. Jedan od razloga jeste taj, što Porsche namerava uskoro da ugasi ovu platformu i da sasvim pređe na električni pogon.

Pošto gore navedeni propis važi samo za Evropu, Porsche će povući model Macan samo sa evropskog tržišta, dok će na svim ostalim tržištima biti i dalje prisutan. Prema informaciji iz Porschea, evropsko tržište konzumira samo trećinu proizvodnje, a ostale dve trećine, sva ostala svetska tržišta – dovoljno za preživljavanje Macana do njegovog konačnog kraja.

Nasuprot Porscheu, Audi je odmah po donošenju propisa organizovao tim specijalista sa zadatkom da za kompletan Audijev program razviju odgovarajući „protivotrov“  (Cyber-Security-Management-Systems i Software Update Management Systems). Rezultat je takav da niti jedan Audijev model neće biti pogođen novim propisom.

Kod malih vozila je situacija hronično napeta – prvo je pokrenut proces ukidanja malih vozila zbog nedovoljno izdašnih margina, zatim zbog ekološki motivisanog propisa Euro 7, a evo sada novi propisi o IT-sigurnosti zadaju poslednji udarac klasi malih vozila.

Uzrok ovoj panici oko IT-sigurnosti jeste veza modernih automobila sa internetom i sa proizvođačem. Poznato je da gde god postoji veza sa internetom, postoji i mogućnost provale u kompjuterski sistem. Ni najveće kompanije, sa najmoćnijim kompjuterima i programima, nisu 100% sigurne od hakerskih napada. Šta onda reći za male automobilske kompjutere?

Internet u automobilu jeste želja novih mladih kupaca, čime im se pruža mogućnost da tokom vožnje dobiju brojne korisne informacije a isto tako da se putnici tokom vožnje zabavljaju. Pored korisnika vozila, za vezu sa vozilom zainteresovani su sami njihovi proizvođači. Nedavno je objavljen podatak da kompjuter u automobilu na svaka dva minuta (!) šalje proizvođaču brojne informacije. I sada dolazi „ono“: veliki deo tih informacija proizvođači vozila prodaju raznim zainteresovanim firmama – za koju namenu, to je teško sve nabrojati!

Najjednostavniji način da se zadovolje novi propisi o IT-sigurnosti bio bi da se iz automobila izbaci veza sa internetom, uopste komunikacija sa spoljašnjim svetom. Ovo bi značilo da se savremeni automobil dovede u stanje od pre dvadeset ili trideset godina, onda kada je elektronika služila isključivo za regulaciju pogonskih sistema u vozilu.

Pitanje „da li bi putnici u tom slučaju bili oštećeni zbog uskraćivanja informacija?“ odgovor bi bio „NE!“ Kako sad to?! Jednostavno – danas svako ima telefon sa mogućnošću uspostavljanja kontakta s globalnom mrežom, gde se opet nalaze sve moguće informacije koje su vozaču i putnicima potrebne. Dovoljno bi bilo priključiti telefon na jedan od monitora i uživati u internetu! Ostaje otvoreno pitanje da li bi proizvođači bili saglasni sa ovom idejom!

AutoRepublika

(2052)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma duboka analiza problema interneta u automobilu, koju ni svetski strucni mediji nisu naceli! 🙂 Bravo AR!

MRN

Ma, vidiš da AR hoce da nas vrati u kameno doba 😀

Matija

Nece, resenje sa mobilim telefonom spasilo bi male i jeftine automobile od izbacivanja sa EU trzista. Kontradiktornost EU politike dostize nevidjene razmere: sa jedne strane svi se zale da nam nedostaju mali automobili za sirenje e-mobilnosti, sa druge strane cinimo sve da ih unistimo!