1. Home
  2. Zelene strane
  3. Elektromobili su klimatski prihvatljiviji od motora SUS tek posle više od 90 hiljada pređenih kilometara?
Elektromobili su klimatski prihvatljiviji od motora SUS tek posle više od 90 hiljada pređenih kilometara?
4

Elektromobili su klimatski prihvatljiviji od motora SUS tek posle više od 90 hiljada pređenih kilometara?

949
4
Podelite sa prijateljima:

Prema rezultatima jedne studije, korišćenje električnog automobila je samo povoljnije za klimu od korišćenja automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem tek posle pređenih 90.000 kilometara.

Ovo proizilazi iz studije koju je u ponedeljak u Dizeldorfu objavilo Društvo za vozila i saobraćajnu tehnologiju pri organizaciji VDI. Ova studija pretpostavlja da se baterija puni uobičajenom „mešavinom“ izvora električne energije, uključujući onu proizvedenu u termoelektranama na ugalj. Skraćenica VDI je skraćenica za Udruženje nemačkih inženjera.

Ako bi se u budućnosti, kako je planirala savezna vlada, električna energija iz obnovljivih izvora energije koristila isključivo za punjenje baterije u Nemačkoj, električni automobil sa današnjim standardima bi bio prihvatljiviji za klimu od dizel ili benzinskih vozila 2035. godine nakon pređenih 60.000 kilometara. Ako električni automobil koristi samo električnu energiju proizvedenu iz fosilnih goriva, ovo ograničenje se pomera na 160.000 pređenih kilometara.

Jedan od razloga za to je što se gasovi koji izazivaju efekat staklene bašte stvaraju tokom eksploatacije sirovina, proizvodnje baterija i isporuke iz Azije. „Električni automobili i hibridna vozila imaju ekološko opterećenje u proceni životnog ciklusa zbog resursno intenzivne proizvodnje pogonske tehnologije, pošto se proizvodnja baterija sada odvija skoro isključivo u Aziji“, rekao je predsednik kompanije Joahim Damaski. Dugoročno gledano, električni automobili i vozila na hibridni pogon bi tada „trajno” preovladali u ekološkoj ravnoteži.

On je naglasio da reciklaža sirovina litijuma, nikla i kobalta u elektromobilnosti treba da se unapredi: „Još mnogo toga treba da se desi ovde u Nemačkoj. Da bi se postigao napredak ka mobilnosti koja je povoljnija za klimu, mora se postići napredak u širenju zelene energije i uspostavljanju proizvodnje baterija koje manje šteti klimi. Samo zelena proizvodnja baterije i njenih sirovina smanjuje ekološki otisak „i čini elektromobilnost zaista klimatskom prihvatljivom“.

AutoRepublika

(949)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yrraf

Odgovori na logična pitanja koje postavljamo već godinama. A onda sledi i sledeće, kom k**cu se forsira uvođenje EV, subvencija kupovine i sl. gluposti pre nego što se napravila ovakva studija? A odgovor je prost, j**eš ekologiju daj da se uzmu pare. Pritom na sve ovo dodati da je i tih 90000km verovatno za uslove Nemačke i njihov elektro-energetski sistem, zamislite bilo koju siromašniju zemlju. To skače debelo preko 100000km. Da ne pominjemo koliko zagađuje iskopavanje metala za baterije, koliko će CO2 biti potrošeno u jačanje elektromreže pošto postojeća neće moći da podrži taj broj EV, koliko će CO2 biti… Pročitaj više »

MRN

Jbg, ekologija je jako relativan pojam. Otprilike, u stilu: „More bit’ bidne, a ne mora da znači … „

BB

Ali zato ekstra profit mora da bidne 😜

MRN

Pa, to je osnovni postulat savremene ekološke misli 😊