1. Home
  2. Zelene strane
  3. Daimler želi da se reši dizela u autobusima i kamionima
Daimler želi da se reši dizela u autobusima i kamionima
1

Daimler želi da se reši dizela u autobusima i kamionima

521
1
Podelite sa prijateljima:

Poznate su namere Daimlerove divizije Mercedes Cars, a u petak je na nemačkom kongresu kompanija iz segmenta logistike, održanom u Berlinu, Martin Daum, rukovodilac kompanije Daimler Trucks and Buses izjavio da i oni dele istu želju.

Naime, Daum je rekao da „je kompanija posvećena cilju uspostavljanja transportnih rešenja koja bi bila lišena ugljeničnih emisija do 2050. godine“. Na taj način je Daimler uskladio svoje sa ciljevima deklarisanim u Pariskom sporazumu o sprečavanju klimatskih promena.

Pošto izmena kompletne flote zahteva nekih desetak godina, može se reći, odnosno zaključiti da Daimler planira da negde počev od 2039. godine započne sa prodajom kamiona i autobusa sa nultom emisijom štetnog ugljen-dioksida na glavnim tržištima koja uključuju Evropu, Severnu Ameriku i Japan.

Serijska baterijska vozila će biti prisutna na svim ključnim tržištima do 2022. godine, dok se očekuje da do isteka naredne decenije budu ponuđeni i autobusi i kamioni koji će pripadati FCEV segmentu. Daimler neguje ubeđenje da će obe tehnologije koegzistirati na tržištu, upravo zbog njihove komplementarnosti. „Ne možemo da čekamo na dalji zakonodavni pritisak kako bismo krenuli u tom smeru,“ izjavio je Daum.

Daimler već neko vreme radi na temu razvoja komercijalnih vozila s električnim pogonskim sklopom. Pojedini modeli su već lansirani, doduše u malim serijama, a namenjeni su praktičnom testiranju koje bi sprovodili kupci.

Bilo kako bilo, baterije teško da mogu da omoguće smeštaj dovoljnih količina energije za (pre)teške kamione, delom i zbog toga što su oni namenjeni dugoprugaškom saobraćaju. Kada se na vozilo i montira dovoljan broj baterijskih jedinica, utovarni prostor ostaje značajno hendikepiran. Povrh toga, električni kamioni su drastično skuplji od dizel ekvivalenata.

„Nažalost, nismo u mogućnosti da sami i u sopstvenoj režiji uspostavimo ugljenično neutralan saobraćaj u segmentu komercijalnog transporta čak ni 2040. godine, i to uprkos svim našim željama i naporima. Čak i tada će baterijski, kao i primerci koji koriste tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija ostati skuplji od dizel pandana. Govorim o autobusima i kamionima,“ kaže Daum.

Shodno tome, Daum je zahtevao pomoć države u cilju razvoja tehnologije koja bi omogućila postizanje zacrtanih ciljeva. Na primer, u Evropi bi mogle biti ukinute ili barem snižene putarine za ekološki podobna teška komercijalna vozila. Državne vlasti bi mogle da pripomognu i u smislu izgradnje infrastrukture za dopunu, kako električnom energijom, tako i komprimovanim vodonikom.

AutoRepublika

(521)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Daimler želi da se reši dizela u autobusima i kamionima“???
Pa, ako u tom naumu ne uspeju na željeni ( „strujni“ ) način, uvek im ostaju pedale kao zamenski put do ostvarenja cilja 🙂