1. Home
  2. Vesti
  3. Evropski proizvođači nisu bezecovali dovoljne količine sirovina za baterije
Evropski proizvođači nisu bezecovali dovoljne količine sirovina za baterije

Evropski proizvođači nisu bezecovali dovoljne količine sirovina za baterije

112
7
Podelite sa prijateljima:

Konstruktori automobila koji su istorijski posmatrano s evropskog kontinenta imaju potpisane ugovore s dobavljačima za nepunu šestinu potreba za sirovinama koje uključuju litijum, kobalt i nikl, ako se kao ukupna potreba definiše ona za montažom elektromobila do zaključno s 2030. godinom. Izveštaj je objavio britanski novinski list Gardijan, uz opasku da se radi o ključnim sirovinama za proizvodnju baterijskih pakovanja.

Prema javnoj objavlji čijoj se analizi posvetila ekološka organizacija Transport & Environment (T&E), sa sedištem u Briselu, proizvođači automobila su se, ugovornim putem, obezbedili u pogledu nabavke 16% litijuma, kobalta i nikla koji su potrebni da bi postigli svoje ciljeve vezane za prodaju električnih automobila za 2030. godinu.

Tesla i kineski proizvođači su znatno više uznapredovali u odnosu na brojne rivale sa Starog kontinenta, i to važi i po pitanju obezbeđenog pristupa ključnim sirovinama, takođe proizilazi iz rada istraživača. Guardian navodi da su preporučeni proizvođači automobila, na svetlo dana izneli ugovore o nabavci svega 14% litijuma, 17% nikla i 10% kobalta nužnog za proklamovane proizvodno-prodajne ciljeve do 2030. godine.

Julia Poliskanova, viši rukovodilac zadužen za oblast vozila i elektromobilnosti unutar organizacije T&E, na pitanje Guardijana je odgovorila sledeće: “Jasna je nepovezanost između planova proizvođača automobila u oblasti elektromobilnosti i strategije nabavke kritično važnih mineralnih sirovina. Tesla i BYD su daleko ispred većine evropskih igrača, koji tek sada postaju svesni težine izazova nabavki najvažnijih sirovina nužnih za proizvodnju baterijskih ćelija.”

T&E takođe navodi da su Mercedes-Benz, BMW i Hyundai/Kia bili među proizvođači sa značajnim poslovnim aktivnostima u Evropi, a koji najviše zaostaju za rivalima. Ford, Volkswagen i Stellantis su, s druge strane, objavili planove nabavke mineralnih sirovina, a koji bi mogli biti konkurentni u odnosu na Tesline i BYD-ove.

Analiza se poklapala sa prognozama koje je iznela organizacija Benchmark Mineral Intelligence, a prema kojima će potražnja za nekim ključnim materijalima i sirovinama u znatnoj meri nadmašiti ponudu istih u narednoj deceniji, navodi Guardian.

Benchmark Mineral Intelligence je, sudeći prema navodima sadržanim u izveštaju, predvideo da će tražnja za litijumom do 2030. godine biti učetvorostručena, s tim da te prognoze indikuju manjak od 390 hiljada tona do  2030. godine, u poređenju s globalnom proizvodnjom od 2,7 miliona tona. Pored ovog deficita se najavljuje ista situacija i s kobaltom, ali i niklom.

AutoRepublika

(112)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Vrlo moguće da imaju možda u planu novi poslovni model, shodno kulturi gde gosti donose sa sobom piće i hranu ako su pozvani na zabavu.

Dakle, želite da kupite električni automobil. Proizvođač obezbedi školjku sa motorom i točkovima a vaše je da donesete bateriju kako biste se vozili. Niko vas ne uslovljava koliku bateriju ćete poneti, shodno potrebama.

MRN

Ovako nešto može da brine i iz cenovne perspektive baterije kao rezervnog dela.

Matija

Iza ove informacije, koja je vrlo „mlaka“ u oceni situacije, krije se teska drama evropskih proizvodjaca! Pre nekoliko godina su Zeleni doveli politicku situaciju do usijanja zahtevajuci da politika napravi plan za prelaz sa gorivnog na e-pogon. Kao zvezda vodilja sluzio je Tesla, tada jedini velikoserijski proizvodjac e-automobila. S obzirom da je Ilon Mask sve svoje biznis-karte stavio na e-mobilnost, pobrinuo se na vreme da obezbedi sirovine. I ne samo sirovine, vec je krenuo u osvajanje svojih motora, svoje baterije i svoje elektronike! Na pocetku te elektro-panike, EU proizvodjaci su bili sasvim nespremni: – nisu imali ni koncepte za svoje… Pročitaj više »

MRN

Odlična zapažanja.
Kako smo to već od tebe i navikli.
😊

s mile

Baš volim kada mi neko pokaže „big picture“.. hvala

Matija

Hvala i vama momci! Lepo je raditi sa osobama koje pokazuju interesovanje i razumevanje! 🙂

BB

Pukli k’o čiba…