1. Home
  2. Istorija
  3. Muzej Tatre nudi izuzetnu priliku da se vide tri prototipa marke
Muzej Tatre nudi izuzetnu priliku da se vide tri prototipa marke
3

Muzej Tatre nudi izuzetnu priliku da se vide tri prototipa marke

718
3
Podelite sa prijateljima:

Onaj ko do 2. marta 2024. godine poseti Tehnički muzej Tatre, koji radi u češkom gradu zvanom Koprivnice, kao jednom od dva objekta u kom se mogu videti istorijska postignuća ovog brend, biće u prilici da vidi tri vanserijka primerka super sportskih automobila po imenu MTX Tatra V8. U pitanju su prototip primerci.

Kako rekosmo u uvodu, Tatra poseduje dva muzeja u matičnom gradu Koprivnici. Mlađi objekat se bavi kamionskom industrijom i nosi naziv Muzej kamiona Tatre. Otvoren je pre nekoliko godina i omogućuje impresivan uvid u istoriju i kamiona i odnosnih vozila razvijenih od strane jednog od najstarijih proizvođača svetske automobilske industrije. Aktuelna je i izložba posvećena slovačkoj puški.

S druge strane, u centru Koprivnice se nalazi Tehnički muzej Tatre, i taj prostor je opredeljen za izlaganje putničkih automobila češke marke. Upravo to je mesto gde se mogu razgledati tri automobila kreirana početkom devedesetih godina ovog veka. Nose oznake MTX Tatra V8 i svi dolaze u različitim nijansama farbe školjke.

U pitanju su sportski automobili u koje se mogu smestiti po dve osobe. Zapravo, ideja je rođena još osamdesetih godina i inicijalna zamisao je pretpostavljala da ova vozila budu namenjena vožnji isključivo na trkačkim stazama. Dizajner izloženog modela je bio Vaclav Kralj i pod haubom se nalazio modifikovani i vazdušno hlađeni motor tipa V8. Originalno potiče iz modela po imenu Tatra 613 i u trećem prototipu nudi zavidnu moć od najviše 225 kW, što je postignuto zahvaljujući sistemu ubrizgavanja goriva. Za proizvodnju je bilo zaduženo preduzeće Metalex, poznato po tome što je radilo za Tatru.

Verzija ove Tatre opremljene sistemom za direktno ubrizgavanje goriva je bila u stanju da ubrza od 0 do 100 km/h za 5,6 sekundi, i da onda dostigne najvišu brzinu kretanja od 265 km/h. Automobil je tokom 1997. godine uspeo da obori brzinski rekord Češke, kada je razvio 208,37 km/h na jednom kilometru.

Nakon što je premijerno prikazan na Salonu automobila u Pragu, razmatrana je mogućnost serijske proizvodnje ovog vozila, ali je na kraju sklopljeno samo tri prototipa, od kojih je jedan bio nepokretan (bez motora i menjača). Sva tri su posedu čeških lica.

AutoRepublika

(718)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kao i sve Tatre, i ovi prototipovi sigurno imaju V8 motor iza zadnje osovine? Tradicija je tradicija, ako moze Porse zasto ne bi i Tatra? 🙂 🙂

BB

Zašto Slovačka ne traži od Češke da promijene naziv marke? Tatre su Slovačke planine a ne Češke 😜

Matori

To su performanse na nivou testarose i kuntača.