1. Home
  2. Vesti
  3. MAN ugovorio najveću isporuku električnih autobusa u svojoj istoriji
MAN ugovorio najveću isporuku električnih autobusa u svojoj istoriji
2

MAN ugovorio najveću isporuku električnih autobusa u svojoj istoriji

4.61K
2
Podelite sa prijateljima:

Već je poznato i u specijalizovanim medijima je bilo reči o činjenici da će uz kompaktni gradski električni autobus Lion’s City 12E, MAN predstaviti i njegovu produženu verziju. Proletos se to i dogodilo i pred nama je zglobni električni autobus dužine osamnaest metara. Takođe, javnost je obaveštena i da će nemački grad Nirnberg biti taj kroz koji će na svakodnevnim osnovama „špartati“ 28 primeraka ovog modela.

Uz ranije naručenih jedanaset primeraka ovog modela koji su kompaktnijih dimenzija, to postaje najveća pojedinačna isporuka električnih autobusa u istoriji kompanije MAN.

Donedavno su nemački gradovi poput Hamburga dobijali po jedan ili dva primerka, ali je u ovom slučaju obim isporuke dostigao cifru od 39 električnih autobusa. Međutim, ovaj uspeh MAN-a i ne deluje tako grandiozno kada se uporedi s isporukom koju je poljski proizvođač autobusa Solaris izvršio prema ruskoj prestonici Moskvi.

Pošto originalni plan proizvođača nalaže početak montaže električnih zglobnih grdosija u uvodnom delu tekuće godine, uslovi isporuke govore o prvim primercima koji će dospeti u ruke kupaca u drugoj polovini 2021. Do tada, ukupno će 39 stanica za ubrzanu dopunu, kapaciteta od 100 do 150 kW biti instalirano u okviru gradskog saobraćajnog preduzeća Nirnberga. Primetiće da broj punjača u dlaku korespondira s veličinom kontigenta naručenih električnih harmonika

Instalirani kapaciteti bi trebalo da budu dovoljni da se dopune baterijski kapaciteti električnih autobusa za tri sata, pošto kod kompaktne verzije oni iznose 480 kWh. S druge strane, zglobni autobusi poseduju baterije zapremine 640 kWh i za njihovu dopunu je neophodno oko četiri časa na punjaču.

Konstruktor je obećao da će isporučeni autobusi biti u stanju da sa jednom dopunom prevale najmanje 200 kilometara, i to je cifra koja se ne menja u zavisnosti od toga da li pričamo o manjem ili većem „autobuskom pakovanju“. Stručnjaci MAN-a čak tvrde da pod izvesnim okolnostima, to jest u optimističkom scenariju, autobusi mogu prevaliti i do 270 kilometara, bez potrebe da se prikače na „izvor života“.

Istovremeno, manji električni autobusi MAN-a mogu da prevezu do 88 duša, dok oni veći primaju i svih 120 individua.

Za kraj i da vam predložimo, ako vas ova tema posebno intrigira, da pročitate izdanje zanimljivosti dana u kom pišemo o prvom električnom autobusu marke MAN. Reći ćemo samo da je 1970. godište, a za ostalo morate kliknuti na ovaj link.

AutoRepublika

(4613)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
da11

Zna li se cijena ovih autobusa?

Virus

U Moskvi ih ima 480 komada firme Kamaz i zasad je Moskva prva u Evropi